Hlavní obsah

Syrský chargé d’affaires v Česku: Kvóty pro uprchlíky jsou jen kosmetická operace

– Praha
Novinky, Alex Švamberk

Syřané převažují mezi uprchlíky, kteří míří do Evropy, protože v zemi zuří už pátým rokem občanská válka. Do zahraničí před ní uprchly čtyři milióny lidí. Skoro polovina jich je v Turecku, milión v Libanonu a přes 600 000 v Jordánsku. V samotné Sýrii je uprchlíků 7,6 miliónu. O syrské krizi Novinky hovořily se syrským chargé d’affaires v Praze Bašárem Akbikem.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Syrský chargé d’affaires v Praze Bašár Akbik

Článek

Evropa čelí náporu migrantů, mezi nimiž je hodně Syřanů. Co je podle vás vyhání z domova?

Člověk neopustí zemi, vlast a kulturu, aniž by k tomu měl pádný důvod nebo byl pod silným tlakem. Krize pokračuje pátým rokem. Větší část infrastruktury byla zničena, továrny i dílny, a dostat práci je velice těžké.

Připočteme-li k tomu pokračující teror a teroristické činy, jichž jsme svědky, je život pro mnoho občanů těžký, což vyvolává vlnu uprchlíků.

Migranti, kteří odešli ze Sýrie, to udělali v důsledku těžkých podmínek a tlaku. Hlavním důvodem je ztráta bezpečnosti. Syřané byli vždy známí tím, že mají rádi svou vlast a neradi ji opouštějí.

Neocitá se Sýrie pod příliš velkým tlakem, který se už vládě nedaří zvládat?

My v Sýrii pod vedením prezidenta Bašára Asada hájíme naši zemi, hájíme ji statečně. Naše armáda každý den přináší další a další oběti, bojuje ve čtyřech stech oblastech. To je konkrétní číslo.

Představte si jakoukoliv jinou národní armádu, která bojuje na 400 místech skoro pět let. Bojujeme proti silám, které jsou podporovány státy, jež se spikly proti Sýrii, proti Iráku a celé oblasti. Bojují s námi v zastoupení, prostřednictvím teroristických milicí.

Chvála bohu, že vláda Sýrie je stále silná, státní instituce pořád fungují, zaměstnanci dostávají do dneška plat včas a armáda plní úkoly obrany všech částí společnosti i občanů, kteří se uchýlili do oblastí, které jsou pod kontrolou vlády.

Určitě jste slyšeli o masakrech, které byly spáchány na křesťanech, drúzech, alávitech nebo šíitech, když do oblastí nebo čtvrtí, kde žijí, vstoupily organizace jako Daíš (Islámský stát) nebo Džabhat an-Nusra.

Kvůli nim milióny lidí utíkají do oblastí, které jsou pod kontrolou vlády. Někteří odešli ze Sýrie, ale většina zůstává v Sýrii. Ačkoliv Sýrie čelí válce, ekonomickým problémům atd., poskytujeme jim vzdělání, zdravotní péči a bydlení. Neubytováváme je ve stanech jako v Turecku.

Jak pomáhají Sýrii mezinárodní organizace s řešením uprchlické krize?

V Sýrii působí některé mezinárodní organizace, které se snaží poskytnout pomoc, ale státy bohužel nevěnují pozornost uprchlíkům, kteří se uchýlí do oblastí, které jsou pod kontrolou syrské vlády. Přitom většina uprchlíků je uvnitř Sýrie.

Kdyby nám evropské státy pomohly s těmito uprchlíky, určitě bychom jim zabezpečili pracovní příležitosti, život, který je mnohem lepší, než to, co prožívají nyní. Řada z nich by vůbec nepřemýšlela o tom, jet do světa.

Prostředky, které poskytují evropské státy na jednoho uprchlíka, pokryjí potřeby minimálně šesti až sedmi uprchlíků v jejich vlasti. Kdyby jim adresně pomohly, mohli by zůstat ve své kultuře, ve své vlasti. Jenomže Evropa má politiku dvojího metru.

Jak to myslíte?

Příliv emigrantů do Evropy, jehož jsme nyní svědky, je přirozeným důsledkem evropské politiky vůči Sýrii od začátku krize.

Je známo, že evropská politika vůči Sýrii je určována Británií a Francií. A Spojené státy na ně vyvíjejí tlak. Evropa za to teď platí daň. Americké zájmy nejsou ohroženy, migranti nejdou do Ameriky. Proč Američané nebo Saúdové anebo Katařané nepřijmou aspoň malou část migrantů? Je to politováníhodné.

Dokáže podle vás Evropa zvládnout uprchlickou krizi?

Rozdělení uprchlíků mezi členské země EU, kvóty, představuje jenom kosmetickou operaci. Za chvíli tady budou milióny uprchlíků.

Řešením je změna evropské politiky vůči Sýrii. Evropa by se měla starat o své národní zájmy a nepřijímat jen instrukce a rozkazy z USA a měla by přestat tolerovat jednání některých bohatých arabských států jen proto, aby získala kontrakty.

Řešením je vrátit bezpečnost a stabilitu do Sýrie a do dalších oblastí. Myslím si, že Evropa by měla pomáhat Sýrii v jejím boji proti terorismu.

A pokud by se pomáhalo tlaku na Turecko a Jordánsko, aby neumožnily přechod bojovníků a přepravu zbraní přes své hranice do Sýrie, a kdyby Evropa tlačila na bohaté arabské státy, jako je Saúdská Arábie a Katar, aby přestaly financovat teroristické organizace, tak je jim naše armáda schopna čelit a v krátké době zvítězit.

Když znovu nastolíme bezpečnost v Sýrii a začne proces rekonstrukce země, tak jsem si jistý, že většina těch uprchlíků se vrátí do Sýrie a bude se podílet na její obnově. Naši lidé nejsou zvyklí opouštět svoji kulturu.

Kde vidíte počátky krize v Sýrii?

Bohužel mnohé státy vsadily na podporu teroristických skupin, aniž by si uvědomily, že teroristé sledují jen své cíle.

Některé arabské státy v našem regionu, zvlášť Saúdská Arábie a Katar, podporovaly Frontu an-Nusra a organizaci Islámský stát (Daíš), poskytly jim finance, zbraně i bojovníky.

Turecko jim umožnilo budovat základny a tábory na tureckém území, kde je cvičili za přítomnosti expertů z řad zpravodajských služeb západních zemí a umožnili jim proniknout na území Sýrie. Domnívám se, že je to jasné všem.

Ideologie, o které se opírají všechny teroristické organizace bez ohledu na názvy, se neliší. Převažuje v nich extremistický wahábistický směr výkladu islámu. Tento vychází ze Saúdské Arábie. Sýrie neuplatňovala takový způsob myšlení.

Možná byla jediným státem v našem regionu, který byl příkladem soužití mezi křesťany a muslimy, mezi národnostmi. Bohužel, zvůle některých bohatých států v naší oblasti chtěla přeměnit Sýrii a donutit syrskou společnost, aby se přeměnila ve společnost, která přijímá jejich ideologii.

Dokážou se prchající Syřané sžít s českou kulturou?

Když se podíváme na syrskou komunitu tady v České republice, tak její hlavní jádro je ze studentů, kteří byli vysláni státem nebo jinými organizacemi do Československa v šedesátých, sedmdesátých a osmdesátých letech. Přišli zamlada studovat a velká část se tady oženila a integrovali se.

Naše komunita, která byla v České republice před krizí, je aktivní komunita, která se aktivně podílí na životě v ČR, většina z nich jsou doktoři, inženýři a vzdělaní lidé, podnikatelé.

A jsou mírumilovní a hráli důležitou roli v upevnění vzájemných vztahů Sýrie a České republiky. Syřan je známý, že je aktivním člověkem a má rád práci, rád vydělává a spoří peníze. Není v jeho zájmu žít jenom z podpory, z peněz, které poskytne stát v rámci sociálních dávek.

A co se týká integrace, Syřané dokázali, že jsou schopni se integrovat do všech společností, do kterých v historii zavítali.

Jak může místní syrská komunita pomáhat syrským uprchlíkům?

U nás je přirozené, že občan podává ruku svému spoluobčanovi, to je součást naší morálky. Ale naše komunita tady není až tak početná.

Navíc uprchlíci, kteří přicházejí do České republiky, chtějí pokračovat dál do jiných evropských států, do Německa, Švédska, kde mají příbuzné, přátele či známé.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám