Hlavní obsah

Rusko údajně dodává Sýrii zbraně za zálohu na nedodané rakety

Damašek/Londýn

Sýrie dostává ruské zbraně za zálohu 400 miliónů dolarů, kterou Damašek složil na nedodaný systém protivzdušné obrany S-300. Ve čtvrtek to napsal ruský list Kommersant v den, kdy byly zveřejněny syrské ztráty při bojích o poslední základnu v provincii Idlib. Moskva už přiznala, že v zemi působí ruští poradci, autoportréty, které si v zemi pořídili, ale naznačují, že jejich úkol může být širší.

Foto: Profimedia.cz

Syrský přístav Tartus, kde je ruská základna

Článek

„V tuto chvíli se uskutečňuje anebo už je skoro dokončena dodávka několika zásilek palných zbraní, granátometů, obrněných transportérů BTR-82A, vojenských kamiónů Ural a další výzbroje potřebné pro vedení místních bojových operací a přepravu syrských vojáků,” uvedl k dodávkám zbraní list Kommersant s odvoláním na své zdroje z řad vývozců zbraní.

Foto: May9

Ruská obrněná technika, vlevo samohybná děla Koalicija SV, vpravo obrněný transportér BTR-82A

Ruský vývozce Rosoboronexport tyto zprávy dosud oficiálně nekomentoval.

Výrobci ujistili, že dodávky zbraní se odehrávají v souladu s mezinárodním právem a se všemi právními náležitostmi, protože jsou určené na obranu vlastní země a pro boj proti terorismu, a ne k vnější agresi.

Systém  protivzdušné obrany S-300 měla Sýrie dostat v květnu 2013, syrský prezident Bašár Asad dokonce uváděl, že jej má, ale Rusko jej nedodalo.

Foto: Alexander Natruskin, Reuters

Systém potivzdušné obrany S300

Ruské ministerstvo zahraničí už dříve potvrdilo, že v Sýrii působí ruští vojenští experti. Mají pomáhat se zvládnutím dodávaných zbraní. „Jsou tam, aby pomohli Syřanům tu techniku si osvojit," zdůraznil v pátek podle agentury TASS ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Připustil také, že zbraně dopravují ruská letadla, která přepravují také humanitární pomoc.

Podle libanonských zdrojů se Rusové podílejí i na armádních operacích a jejich role je větší než pouhých poradců.

Izraelský ministr obrany Moše Jaalon uvedl, že Rusko podle něj poslalo do země vojenské poradce i samotné vojáky, jejichž cílem je připravit k používání leteckou základnu poblíž města Latákíja. Na ní by pak mohly být umístěny stíhačky a vrtulníky určené k leteckým úderům proti islamistům. "Jak tomu rozumíme, tak v této fázi jde jen o menší množství osob, které zahrnují poradce, bezpečnostní tým a tým, který má na starosti přípravu letadel a bojových vrtulníků," řekl Jaalon novinářům.

Podezřelé autoportréty ruských vojáků

Na sociálních sítích se objevily fotografie, které si ruští instruktoři pořídili v Sýrii. Objevují se na nich i údaje, kdy a kde byly pořízeny. Většina jich vznikla u základny Tartus, kterou využívají Rusové. Některé ale byly pořízeny v rozlehlé provincii Homs, kde se bojuje.

Autoportréty vojáků šíří ruská opoziční skupina Válka na Ukrajině, která jako jedna z prvních upozornila na nasazení ruských vojáků na Donbasu. Pravost fotografií nebylo možné ověřit.

Nasazení má podle vedoucího této skupiny Ruslana Levijeva potvrzovat i srpnové video zachycující boje v provincii Latakíja. „Video, které jsme analyzovali, prokázalo, že je na něm ruský obrněný transportér s ruskou posádkou,“ uvedl Levijev. Ani on však nebyl schopen potvrdit, zda jeho posádka se skutečně zapojila do bojů. Nemá stoprocentní důkazy, že v Sýrii působí na straně vládních sil ruští vojáci. Je také možné, že v zemi bojují žoldnéři ruského původu.

Ruské posily 

Agentura Reuters s odvoláním na nejmenované americké zdroje ve středu napsala, že Moskva v nedávných dnech do Sýrie vyslala dvě tankové výsadkové lodě, letoun a několik příslušníků námořní pěchoty. Americký ministr zahraničí John Kerry o údajných vojenských aktivitách Moskvy opakovaně telefonicky hovořil s ruským protějškem Lavrovem.

Znepokojení projevil i generální tajemník NATO Jens Stoltenberg při své návštěvě v Praze. [celá zpráva]

Zapojení Ruska do konfliktu v Sýrii by podle Washingtonu mohlo ještě více vyhrotit konflikt, vést k větší ztrátě nevinných životů, zvýšit množství uprchlíků, a navíc by mohl hrozit střet s koalicí vedenou Spojenými státy. „V konečném důsledku bychom uvítali konstruktivní zapojení Ruska do aktivit namířených proti IS, ale jasně říkáme, že by bylo od kohokoli včetně Ruska nehorázné poskytnout jakoukoli podporu Asadovu režimu,” prohlásil mluvčí Bílého domu.

Ruský ministr zahraničí Lavrov výhrady odmítl: „To je logika, která je naprosto vzhůru nohama... Je obrovskou chybou, že koalice vedená Spojenými státy nepočítá s žádnou součinností (se syrskou vládou).”

Rozpory v pohledu na zapojení Asada podle listu Kommersant nejspíše pohřbí záměr Moskvy připojit vojska Bašára Asada ke koalici proti Islámskému státu.

Při obsazení letiště padly desítky vojáků

Při útoku, který ve středu vedl k dobytí letiště v provincii Idlib na severozápadě Sýrie, zabili radikálové z Fronty an-Nusra napojené Al-Káidu 56 vládních vojáků. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na aktivisty ze Syrské organizace pro lidská práva (SOHR), která situaci monitoruje z Londýna. [celá zpráva]

Tvrdí, že vojáci byli zabiti buď přímo během útoku na základnu, nebo po jejím dobytí. Desítky dalších příslušníků syrské armády se pohřešují, radikálové údajně vzali asi 40 rukojmích.

Foto: ČTK/AP

Bojovníci Fronty an-Nusra na dobyté základně syrského letectva Abú Zuhúr v provincii Idlib

Obléhání letiště trvalo dva roky, armáda tak byla donucena zcela opustit provincii Idlib. Je to po Rakce druhá ze 14 syrských provincií, kterou musely opustit veškeré vládní jednotky.

Fronta an-Nusra dosáhla od května spolu s dalšími ozbrojenými skupinami významných vítězství: obsadily města Idlib a Džisr aš-Šughúr a přiblížily se k pobřežním oblastem severně od Damašku, které kontrolují vládní vojska.

Reklama

Výběr článků

Načítám