Hlavní obsah

Putin láká Řecko, Atény by mohly dostat výjimku z embarga na unijní potraviny

• Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu v úvodu ostře sledované schůzky s řeckým premiérem Alexisem Tsiprasem naznačil, že Rusko by mohlo vyjmout Řecko ze zákazu dovozu západních potravin. Řekové chtějí jednat i o slevě na plyn a o nových úvěrech.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin si podává ruku s řeckým premiérem Alexisem Tsiprasem na schůzce v Moskvě

Článek

„Ještě nedávno bylo Rusko hlavním obchodním partnerem Řecka, zaujímali jsme první místo... Ale loni se najednou obchod zmenšil o 40 procent. Vaše návštěva by měla přispět k analýze, co bychom s tím mohli udělat," řekl Putin během přivítání řeckého premiéra v Kremlu.

Že se Rusko připravuje zrušit embargo na dovoz potravin z Řecka, předtím uvedl také ruský server RT. „Připravili jsme několik návrhů, včetně otázky embarga,” citoval ruského ministra hospodářství Alekseje Uljukajeva.

Atény embargo zasáhlo obzvlášť tvrdě, protože víc než 40 procent řeckého exportu mířilo do Ruska, dodává RT. V roce 2013 vyvezlo Řecko do Ruska ovoce a konzervy za 178 miliónů eur (4,9 miliardy korun).

Moskva omezení zavedla loni v létě v reakci na západní sankce, vyhlášené kvůli ruské anexi Krymu a kvůli podpoře separatistům na východě Ukrajiny. „Byla to ruská odpověď na sankce EU, s nimiž nesouhlasíme,” připomněl Tsipras stanovisko řecké levicové vlády, která sankční spirálu opakovaně označuje za slepou uličku evropské diplomacie.

Další omezení dovozu zavedl ruský úřad pro kontrolu kvality potravin. Řecko 3. března poslalo žádost, kde tento úřad žádá o uvolnění dočasných omezení na dovoz jahod, kiwi, broskví a mořských plodů.

Trojský kůň

Podle serveru BBC se Tsiprasovi dostalo v Moskvě vřelého přijetí. Putin označil návštěvu řeckého premiéra za „velmi vhodně načasovanou“. Obě země podle něj mají „stejné duchovní kořeny“.

Putin dodal, že společně s Tsiprasem budou analyzovat, jak mohou obě strany přispět k obnovení předchozího růstu obchodu mezi zeměmi. List Kommersant s odvoláním na zdroj z ruské vlády v úterý napsal, že Rusko zřejmě Řecku nabídne žádanou slevu na plyn a nové úvěry.

Putin s Tsiprasem ve středu podepsali společné prohlášení, v němž podle agentury TASS „vyzvali ostatní země, aby se v mezinárodních vztazích zdržely použití síly nebo hrozby silou”.

Západní věřitelé těžce zadluženého Řecka, závislého od roku 2010 na masivní zahraniční pomoci, na Tsiprasovu návštěvu v Moskvě hledí jako na další pokus Atén využít vztahů s Ruskem jako potenciální trumf při vyjednávání o splácení dluhů. Někteří analytici hledí na Tsiprase jako na možného „trojského koně” Moskvy v Evropské unii.

Analytik: Rusko EU nenahradí

Řecko nyní žije od jedné splátky dluhu ke druhé a peníze na jejich úhradu získává stále obtížněji. Na trh dlouhodobých dluhopisů nemá přístup a oficiální zahraniční věřitelé mu odmítají uvolnit zbytek financí ze záchranného balíku, dokud se s novou řeckou vládou vedenou radikální levicí nedomluví na dostatečném programu reforem.

Jak ale uvedl analytik Institutu mezinárodních vztahů Constantionos Filis Rusko není schopné EU zcela nahradit.

„Rusko není a nemůže být pro Řecko náhrada (EU), je to jen doplňkové řešení,“ řekl Filis.

Reklama

Související články

Varufakis odjel žádat MMF o odklad splátek

Řecký ministr financí Janis Varufakis jel do Washingtonu žádat Mezinárodní měnový fond (MMF) o to, aby Atény směly odložit splacení dlužné částky asi 470...

Výběr článků

Načítám