Hlavní obsah

Varufakis odjel žádat MMF o odklad splátek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Řecký ministr financí Janis Varufakis jel do Washingtonu žádat Mezinárodní měnový fond (MMF) o to, aby Atény směly odložit splacení dlužné částky asi 470 miliónů eur (asi 13 miliard Kč), pokud Atény nedostanou od mezinárodních věřitelů nové peníze z programu pomoci. S odvoláním na nejmenované vládní zdroje o tom informoval server řeckého listu Ta Nea. Athény ale tuto informaci odmítly oficiálně potvrdit.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Řecký ministr financí Janis Varufakis s šéfkou Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeovou

Článek

Varufakis se o půlnoci středoevropského času setká  šéfkou Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeovou. Oficiálním tématem jednání jsou reformy navržené řeckou vládou, jež mají otevřít zemi přístup ke slíbené mezinárodní finanční pomoci, která má zabránit řeckému bankrotu.

Sporný výběr daní

Reformy mají ukázat věřitelům, že Řecko je odhodláno dostát slibům finanční kázně a zaslouží si pomoc. Jako problematické se ale jeví, že mnohé očekávané finanční výnosy mají pocházet z efektivnějšího výběru daní, což u země známé jednou z nejhorších platebních morálek v oblasti daní vzbuzuje hluboké pochybnosti.

I samotný MMF mnohé návrhy odmítá jako neefektivní. Západ považuje za rychlejší a výnosnější cestu zvýšení zejména nepřímých daní a dalšího snížení důchodů a také zrychlení privatizace státních podniků.

Podle Ta Nea chtějí Řekové získat od MMF odklad, pokud se s věřiteli nedohodnou do dalšího zasedání euroskupiny, tedy ministrů financí zemí eurozóny 24. dubna, aby měli dostatek peněz na vyplacení mezd státních zaměstnanců a důchodů za duben.

Reklama

Související témata:

Související články

Řecké vládě stačí peníze do 8. dubna

Řecká vláda má podle interních výpočtů Evropské komise dostatek peněz jen do 8. dubna. Před pondělní návštěvou řeckého premiéra Alexise Tsiprase v Berlíně to...

Výběr článků

Načítám