Hlavní obsah

Zelenina bohatá na barviva pomáhá s nadváhou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zelenina je obecně pro naše zdraví velmi prospěšná. Její konzumací naše tělo vyživujeme, obsahem vlákniny je prospěšná pro zdravé zažívání, imunitu, obsahuje velké množství vitamínů a zdraví prospěšných látek. Odborníci v Texasu ale tvrdí, že záleží na tom, jaký druh zeleniny jíme. Nezáleží prý tolik na množství, ale na druhu.

Foto: Profimedia.cz

Podle vědců z Texasu záleží na tom, jaký druh zeleniny konzumujeme.

Článek

Kdo chce zhubnout a vyhnout se diabetu typu 2 a poškození jater či srdce, měl by se pravidelně stravovat zeleninou. A té sníst denně nemalé množství. To tvrdí lékaři už několik desetiletí. Vědci z Texasu ale dodávají, že podstatnější než množství zeleniny je spíš její druh. Lidé by denně měli sníst dvě hrsti listové zeleniny a také mrkve či paprik.

„Barevná“ zelenina pomáhá s nadváhou

Právě listová zelenina a také ta, která je bohatá na červená a oranžová barviva, nejlépe přispívá k prevenci chorob souvisejících s obezitou a nadváhou. A u dětí je preventivní účinek silnější než u dospělých.

Vědci z Texasu a Kalifornie provedli experiment se skupinou dospívajících. Těm do jídelníčku denně zařadili dvě hrsti mrkví, brokolice či špenátu. Po několika týdnech této stravy se u mladých osob výrazně snížilo množství nezdravého tuku v těle. A naopak se zlepšila hladina inzulínu v krvi a citlivost tkání vůči tomuto hormonu. A to i u dětí trpících nadváhou.

Podle docentky Jamie Davisové by se děti měly vyhýbat škrobnatým druhům zeleniny a ovoce a zařadit do svého jídelníčku hlavně listovou zeleninu a tu bohatou na barviva, tedy mrkev, barevné papriky, rajčata, dýně.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Proč zařadit do jídelníčku více zeleniny

Zelenina by měla být součástí každého jídelníčku. A je jedno, jestli milujete maso, jste vegani, vegetariáni, či příznivci nějakého dalšího stravovacího stylu....

Výběr článků

Načítám