Hlavní obsah

Zdraví prospěšná a výživná zelenina, kterou mnozí lidé opomíjejí

Novinky, bok

Na téma zdraví a zdravého stravování toho bylo již řečeno i napsáno hodně. Všichni víme, že bychom měli v dostatečném množství konzumovat ovoce a zeleninu. I když obojí do svého jídelníčku zařadíme, ne vždy to může být ten nejvhodnější druh. Některé často zmiňované druhy totiž nemusí být natolik prospěšné jako třeba ty, které nám z nějakého důvodu v jídelníčku chybí.

Foto: Profimedia.cz

Z hlediska výživnosti by v jídelníčku rozhodně neměla chybět například řeřicha.

Článek

V jídelníčku by rozhodně neměly chybět takové druhy, které jsou z hlediska poměru obsažených živin a kalorií nejprospěšnější. Odborníci z William Paterson University se zaměřili právě na toto specifikum a rozhodli se prozkoumat celkem 47 druhů ovoce a zeleniny, aby zjistili, které druhy jsou pro nás ty nejlepší. Jejich zjištění přinesl server Women´s Health magazine.

Na začátku si stanovili, podle čeho budou hodnotit celkovou prospěšnost potravin. Nejprospěšnější jsou  takové, které budou obsahovat v množství 100 kalorií v průměru alespoň 10 procent a více denní potřebné dávky důležitých živin (jako je železo, kyselina listová, vitamín C a další).

Z jejich pátrání vzešlo, že z výše uvedeného poměru je pro zdraví člověka nejprospěšnější řeřicha, čínské zelí nebo řepa. Bohužel ale právě tyto druhy v jídelníčku mnohých lidí mají buď velmi mizivé zastoupení, nebo vůbec žádné.

Naproti tomu ale také zjistili, že jsou určité druhy, které byť označované jako „superpotraviny” takové nejsou. Do této skupiny patří například maliny, mandarinky, brusinky, česnek, cibule nebo také borůvky.

To ale neznamená, že bychom posledně zmíněné druhy měli naprosto vyřadit. Vše je o rovnováze - proto by ve zdravém jídelníčku měly být zastoupeny v patřičném množství nejlépe všechny výše uvedené druhy ovoce a zeleniny.

Reklama

Související témata:

Související články

Proč zařadit do jídelníčku více zeleniny

Zelenina by měla být součástí každého jídelníčku. A je jedno, jestli milujete maso, jste vegani, vegetariáni, či příznivci nějakého dalšího stravovacího stylu....

Výběr článků

Načítám