Hlavní obsah

Zdravotní úskalí práce z domova

Novinky, lin

V minulém měsíci se spousta z nás ocitla znenadání doma. Naštěstí se spousta profesí dá vykonávat i z pohodlí domova. Jaká úskalí ale přináší home office a jak se negativně podepisuje na našem zdraví?

Foto: Profimedia.cz

S bolestí páteře se potýká většina lidí, kteří mají sedavé povolání.

Článek

„Udržování těla v neutrální a uvolněné poloze je klíčem k tomu, abychom se vyhnuli bolesti. Pokud vaše pracovní prostředí není ergonomické, urychlíte tak nástup muskuloskeletálních problémů od krční páteře, přes záda až k zápěstí. To vše kvůli špatnému držení těla,“ říká profesor Alan Hedge pro Huffington Post. Jak se vypořádat s nejčastějšími problémy způsobenými špatným sezením?

1. Krční páteř a ramena

Pokud se potýkáte s vystřelující bolestí z krční páteře či ramen, pak je nejspíše na vině způsob vašeho sezení nebo to, jak máte uspořádané své pracovní prostředí.

„Příkladem může být příliš nízko položený monitor, ke kterému se musíte ohýbat a mít svěšenou hlavu,“ říká expertka Karen Loesingová s tím, že ideální je sedět vzpřímeně na zadní části židle a mít monitor v úrovni očí tak, aby váš krk a ramena byly v neutrální poloze.

V případě, že jste nuceni pracovat na notebooku, neberte si ho do postele, ale umístěte ho na stůl tak, aby byl ve výšce lokte. Ideální je také střídat jeho umístění, aby tělo nebylo stále v jedné poloze. Snažte se to dodržovat dvakrát do hodiny.

Jak během karantény pečovat o vztah

Vztahy a sex

2. Unavené oči

Nekonečné koukání do obrazovky zatěžuje oči. Tento návyk může vést k takzvanému digitálnímu namáhání očí, které se vyznačuje bolestmi hlavy, rozmazaným viděním, pocitem suchých očí či zmíněnou bolestí krční páteře a ramen.

„Oční obtíže jsou příznačné zejména pro jedince, kteří si nedělají od počítače přestávky,“ říká Loesingová.

Řešením je pracovat při přirozeném denním světle a provádět zmíněné přestávky. Oblíbená je například metoda 20-20-20, podle které byste si měli každých dvacet minut udělat dvacetisekundovou přestávku a podívat se na něco alespoň dvacet stop, tedy přes šest metrů vzdáleného.

3. Křeče v nohou

Křeče jsou příznakem špatného krevního oběhu a zároveň poukazují na to, že se ve vašem těle něco děje.

Pokud se s tímto problémem potýkáte, zkuste si jinak nastavit židli nebo si nohy podložte tak, aby byl na vaše stehna vyvíjen menší tlak. Ideální je také dělat pravidelné přestávky, díky kterým se tělo lépe prokrví.

Jak být efektivní při práci z domova

Zdraví

4. Bolest beder

Bolest beder opět souvisí se špatným sezením. Správný sed u počítače vypadá tak, že jsou obě nohy opřené celým chodidlem o podlahu, rozkročené asi na šířku pánve. Kotníky, kolena a kyčle mají ideálně svírat pravý úhel. (Což ovlivníte i správně nastavenou výškou sedáku židle).

Dobré držení těla při sezení také zlepšuje krevní oběh v rukou, a tím se snižuje riziko problémů se zápěstím. Okraj sedací plochy nesmí tlačit na zadní stranu kolena, aby neomezoval oběh krve v nohou.

Reklama

Související články

Jak během karantény pečovat o vztah

Trávit se svým partnerem celé dny? Na první pohled splněný sen všech zamilovaných, na druhý pohled situace, během které mohou eskalovat partnerské problémy....

Výběr článků

Načítám