Hlavní obsah

Vaření a pečení s dýní

Bohatá úroda dýní doslova volá o pozornost a nabízí nespočet možností, jak tuto úžasnou zeleninu využít v kuchyni. Z dýně lze připravit předkrm, hlavní chod i dezert.

Foto: myjsmebio.cz

Grilovaná dýně se sýrem a bylinkami

Článek

Grilovaná dýně se sýrem a bylinkami

INGREDIENCE

  • ½ bio dýně
  • 200 g bio sýru balkánského typu
  • hrst bio oříšků
  • hrst bylinek – tymián, rozmarýn
  • rostlinný olej
  • sůl a pepř na dochucení

POSTUP:

  • Dýni očistíme od pecek, oloupeme kůru a nakrájíme na plátky.
  • Každý kus potřeme tenkou vrstvou oleje, osolíme a opepříme.
  • Takto připravenou dýni grilujeme dozlatova z každé strany.
  • Kraje by měly být křupavé a zlaté, uvnitř by měla být měkká.
  • Servírujeme s balkánským sýrem nakrájeným na kostičky, posypané nasekanými bylinkami a zakápnuté olivovým olejem.

Dýňová polévka

Foto: La Formaggeria Gran Moravia

Dýňová polévka

INGREDIENCE

  • 300 g dýně
  • 3 mrkve
  • 1 pórek
  • 1 brambor
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 100 g ricotty speciale
  • sýrový snack Cri Cri Gran Moravia

POSTUP:

  • Důkladně očistíme zeleninu, pórek nakrájíme na kolečka, brambor a mrkve oloupeme a nakrájíme na menší kousky.
  • Dýni zbavíme semínek a nakrájíme ji na větší kousky. Ve velkém hrnci na rozpáleném olivovém oleji orestujeme pórek, pak přidáme další zeleninu a zalijeme zeleninovým vývarem.
  • Vaříme pod pokličkou asi 40 minut, poté ponorným mixérem rozmixujeme v krém, následně do něho vmixujeme ještě ricottu.
  • Servírujeme ozdobené křupavým sýrovým snackem. 

Recepty z jablek, hrušek a švestek

Zdraví

Dýňové tortellini s bazalkou, parmezánem a cherry rajčátky

Foto: Mionetto

Dýňové tortellini s bazalkou, parmezánem a cherry rajčátky

INGREDIENCE

  • 1 ks dýně hokaido
  • 125 g hladké mouky
  • 125 g hrubé mouky
  • 3 ks vejce
  • cibule
  • hrst cherry rajčátek
  • parmezán na posypání
  • hrst bazalky
  • extra panenský olivový olej
  • sůl a pepř

POSTUP:

  • Dýni vydlabeme a položíme na alobalem vyložený pekáč. Osolíme, opepříme a pokapeme olejem. Takto pečeme asi půl hodiny při 180 stupních.
  • Mezitím si připravíme těsto na tortellini. V míse smícháme hladkou a hrubou mouku, přidáme asi lžíci oleje a dvě vejce. Vše promícháme, dokud se těsto nespojí.
  • Poté ho přendáme na pracovní plochu a dobře propracujeme. Necháme odpočinout v potravinové fólii asi půl hodiny.
  • V rozpáleném hrnci orestujeme najemno nakrájenou cibuli. Po chvíli přidáme i upečenou dýni a dusíme na mírném plameni asi 5 minut, aby se z dýně vypařila voda, ochutíme podle potřeby. 
  • Těsto vyválíme a vykrájíme z něj kolečka o průměru asi 5 cm. Okraj kolečka potřeme rozšlehaným vejcem, doprostřed dáme malou lžičku dýňové náplně, přehneme na polovinu, prsty spojíme okraje a stočíme do tvaru tortellini.
  • Takto připravené těstoviny vaříme v osolené vroucí vodě 3-4 minuty, dokud nevyplavou na povrch.
  • Hotové těstoviny podáváme s cherry rajčátky, parmezánem a bazalkou.

Dýňový bulgur s quinoou

Foto: Probio

Dýňový bulgur s quinoou

INGREDIENCE

  • 80 g bio pšeničného bulguru
  • 60 g bio quinoy
  • 300 g dýně hokaido
  • olej olivový 
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 50 g kokosového krému Isola
  • ½ lžičky římského kmínu
  • mleté chilli

 POSTUP:

  • Bulgur a quinou uvaříme zvlášť. 
  • Dýni nakrájíme na menší kusy a v míse promícháme se lžící oleje, osolíme a opepříme.
  • Rozprostřeme dýni na plech vyložený pečicím papírem a vložíme do trouby vyhřáté na cca 170 °C. Pečeme doměkka. 
  • Dýni s kokosovým krémem, římským kmínem a trochou chilli rozmixujeme najemno.
  • Pyré smícháme s bulgurem a quinoou. 
  • Na talíři ozdobíme například semínky, klíčky a jedlými květy.

Recepty na oblíbené pochoutky z cizrny

Styl

 Dýňový karbanátek v bulce se zeleninou

Foto: Biolist, Biozebra

Dýňový karbanátek

INGREDIENCE

  • 500 g bio dýně, doporučujeme hokaido
  • 1 ks bio vejce
  • 1 ks bio zakysané smetany
  • 1 ks bio červené cibule
  • 5 ks stroužků bio česneku
  • 2 ks bio rajčat
  • 40 g strouhaného bio parmezánu
  • 150 g bio sýru, doporučujeme čedar
  • hrst čerstvé bio bazalky
  • hrst bio salátu
  • hrst strouhanky z bio pečiva
  • bio rostlinný olej
  • sůl

POSTUP:

  • Dýni očistíme od pecek, oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.
  • Společně se stroužky česneku přidáme na plech a pečeme na 200 stupňů dozlatova.
  • Česnek si dáme stranou a upečenou, vychladlou dýni rozmačkáme na kaši, přidáme bylinky, parmezán a vejce.
  • Osolíme a přidáme strouhanku, aby se karbanátky dobře tvarovaly.
  • Asi na půl hodiny necháme odpočinout v ledničce.
  • Poté smažíme z obou stran dozlatova.
  • Bulky rozřízneme a potřeme olejem, rozkrojenou stranou dáme na gril asi jednu minutu opékáme.
  • Následně si připravíme dresink.
  • Smícháme zakysanou smetanu s upečeným česnekem a potřeme jím připravené, opečené bulky.
  • Na spodní část pečiva přidáme salát, karbanátek, plátek rajčete, červenou cibuli, sýr a přiklopíme vrchním dílem.

Krém z kandovaných kaštanů s dýňovým čatní

Foto: Bohemia sekt

Krém z kandovaných kaštanů s dýňovým čatní

INGREDIENCE na krém

  • 500 g kandovaných kaštanů
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 4 cl portského vína
  • 250 ml smetany
  • 500 ml mléka
  • špetka skořice
  • špetka mletého badyánu
  • sůl
  • vývar dle potřeby
  • olej

Na dýňové čatní

  • 300 g dýně nakrájené na kostičky
  • 250 ml pomerančového džusu
  • 75 g cukru
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 3 lžíce medu
  • 1 celá skořice

POSTUP:

  • Cibuli nakrájenou najemno orestujeme na oleji dozlatova se stroužkem česneku, přilijeme portské víno, vývar, smetanu a mléko a přivedeme k varu.
  • Vložíme kaštany a vaříme dále do jejich změknutí.
  • Osolíme, přidáme špetku mleté skořice a špetku badyánu a rozmixujeme.
  • Dle potřeby dohustíme jíškou a důkladně provaříme a osolíme.
  • Dýni nakrájenou na kostičky vaříme s pomerančovým džusem, medem, citronem a skořicí do částečného rozvaření a konzistence džemu.

Dýňový koláč s jablky a skořicí

Foto: myjsmebio.cz

Dýňový koláč s jablky a skořicí

INGREDIENCE na náplň

  • 400 g bio dýně
  • 1-2 bio jablka (podle velikosti)
  • citronová kůra z bio citronu
  • bio mandle
  • bio skořice
  • bio cukr dle chuti

Na těsto

  •  225 g bio hladké mouky
  • 135 g bio másla
  • 1,5 lžičky prášku do pečiva v bio kvalitě
  • 3 lžíce vody
  • 3 lžíce bio cukru
  • sůl

POSTUP: 

  • Dýni a jablka oloupeme, nakrájíme na kousky.
  • Nepatrně podlijeme vodou, podusíme, podle chuti přidáme cukr, citronovou šťávu a kůru, skořici a uvaříme na kaši.
  • Mezitím z mouky, másla, špetky soli, cukru, prášku do pečiva a asi 3 lžic studené vody uhněteme těsto, které naplníme do vymazané a vysypané koláčové formy, pokryjeme dýňovou náplní, posypeme nasekanými mandlemi a ve vyhřáté troubě pečeme zhruba 40 minut na 180 °C.
  • Vychladlý koláč posypeme cukrem, a poté servírujeme.

Domácí dýňový cheesecake 

Foto: Mionetto

Domácí dýňový cheesecake

INGREDIENCE

  • 230 g celozrnných sušenek
  • 250 g dýňového pyré
  • 120 g másla
  • 130 g smetanového sýru
  • 100 g třtinového cukru
  • 2 polévkové lžíce smetany 
  • 1 vejce
  • mletá skořice

POSTUP:

  • Dortovou formu vyložíme pečicím papírem.
  • Sušenky rozdrtíme v robotu.
  • Následně si rozehřejeme máslo a smícháme ho se sušenkami.
  • Poté směs upěchujeme na dně formy pomocí dlaní nebo lžíce a vytvarujeme menší okraje.
  • Takto připravenou formu uložíme do ledničky.
  • Poté si připravíme dýňový krém. Sýr, smetanu a cukr vyšleháme s vejcem a třetinu směsi promícháme s dýňovým pyré a skořicí. 
  • Troubu předehřejeme na 160 stupňů.
  • Do formy rozetřeme dýňový krém a na něj přidáme dýňové pyré.
  • Vše lehce promícháme vidličkou a pečeme asi 45 minut.
  • Takto upečený cheesecake necháme vychladnout.
  • Můžeme ozdobit domácí šlehačkou, dýňovými semínky a povrch posypat kakaem.

Podzimní sklenička

Foto: České ghíčko

Podzimní skleničky

INGREDIENCE na základ

  • půlka malé dýně hokaido (zbavené jader a oloupané)
  • 200 ml kokosového jogurtu
  • trocha citronové šťávy
  • pár kapek vanilkového extraktu
  • 1 polévková lžíce skořicového ghí

Na hruškový rozvar

  • 2 velké hrušky
  • 1 polévkovou lžíci skořice
  • špetku kardamomu a soli

Na karamelizované hrušky

  • 1 hruška (omytá, zbavená jádřinců)
  • 1 polévkovou lžíci skořicového ghí
  • 1 polévkovou lžíci panely
  • kůru z bio citronu

POSTUP:

  • Nejprve si připravíme základ. Dýni nakrájíme a dáme spolu se skořicovým ghí péct cca na 20 minut na 180 stupňů.
  • Ještě horkou dýni rozmixujeme na pyré a necháme vychladnout. Pak pyré přidáme do jogurtu, společně s vanilkou a citronovou šťávou.
  • Následně připravíme hruškový rozvar. Hrušky umyjeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na kousky, dáme je do rendlíku s trochou vody a rozvaříme je.
  • Pak je rozmixujeme, přidáme koření a sůl a dáme vše vychladit.
  • Mezitím připravíme karamelizované hrušky. Skořicové ghí a panelu rozehřejeme na pánvi, přidáme na kousky nakrájené hrušky.
  • Vše společně orestujeme dozlatova.
  • Na závěr přidáme citronovou kůru.
  • Vše navrstvíme do sklenic, ozdobíme ořechy a dalším sezonním ovocem.

Krtkův dýňový dort

Foto: Pernerka

Krtkův dýňový dort

INGREDIENCE

Na korpus

  •  1,5 hrnku špaldové celozrnné mouky Pernerka
  • ½ hrnku třtinového cukru 
  • 1 hrnek mléka
  • ¾ hrnku oleje
  • 30 g holandského kakaa
  • 2 vejce
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • 1 čajová lžička jedlé sody
  • špetka soli

Na náplň

  •  2 tvarohy
  • 1 tabulka vysokoprocentní čokolády nakrájené na kousky
  • 1 hrnek cukru
  • 140 g dýňového pyré (uvařená a rozmixovaná dýně hokaido)
  • banány

POSTUP:

  • Veškeré sypké suroviny na korpus promísíme, a poté vmícháme zbylé přísady.
  • Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy.
  • Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů cca 30 minut.
  • Korpus necháme úplně vychladnout a vydlabeme prostředek, necháme pouze tenké dno a okraje vysoké cca 1,5 cm.
  • Vydlabané těsto si dáme stranou.
  • Na dno dortu pokládáme banány.
  • V misce smícháme všechny ingredience na náplň a tu poté navrstvíme na banány.
  • Nakonec náplň posypeme kousky z vydlabaného korpusu.
  • Dort necháme v lednici alespoň 2 hodiny uležet.

 Raw dýňový cupcake

Foto: bistrawveg.cz

Dýňový cupcake

INGREDIENCE na korpus (9 ks)

  • 90 g slunečnicového semínka (aktivované)
  • 90 g kešu oříšků natural – namočte alespoň na 4 hodiny do vody
  • špetička mořské soli
  • špetička mletého hřebíčku
  • 1,5 lžíce nepraženého kakaa
  • 90 g nesířených rozinek
  • 1 lžíce nefiltrované vody

Na krém

  • 150 g máslové dýně zbavené slupky a jader – nakrájejte na kostičky
  • 65 g měkkých datlí – suché datle namočte na 3 hodiny do vody
  • 26 g sušeného manga natural – namočte na 3 hodiny do vody
  • 32 g kešu oříšků natural – namočte alespoň na 4 hodiny do vody
  • 1,5 lžíce oblíbeného sirupu (javorový, agávový, čekankový)
  • 0,5 lžičky mleté skořice
  • 0,5 lžičky sušeného zázvoru
  • 0,75 lžičky mletého psyllia
  • 1,5 lžíce kakaového másla – roztavte ve vodní lázni
  • 1,5 lžíce kokosového oleje – roztavte ve vodní lázni

POSTUP:

  • V robotu s „S“ nožem zpracujeme prvních 5 surovin na jemnou směs.
  • Přidáme rozinky a vodu a zpracujeme v lepivou hmotu, kterou rozdělíme na 9 částí po 30 g a vtlačujeme do cupcake formičky vystlané potravinářskou fólií.
  • Korpusy si odložíme stranou.
  • Na krém. V robotu s „S“ nožem zpracujeme dýni na velmi drobnou směs.
  • V mixéru rozmixujeme mango, datle, kešu oříšky a sirup. 
  • Přidáme dýni, koření, kokosový olej a kakaové máslo a rozmixujeme na hladký krém. 
  • Nakonec přidáme psyllium a promixujeme.
  • Stěrkou setřeme krém do misky, přikryjeme a dáme lehce ztuhnout do lednice. Přes cukrářský sáček s otevřenou hubičkou ozdobíme korpusky krémem.
  • Cupcaky ozdobíme dle libosti semínky, kokosem, kustovnicí, moruší apod. a před servírováním dáme do lednice.

Dýňový kompot s pomerančem

Foto: Labeta

Dýňový kompot

INGREDIENCE

  • 1 kg dýně (oloupané a zbavené semínek)
  • 3 větší pomeranče
  • 1 citron
  • cca 100 g fruktózy od Labety
  • 1 lžička mleté nebo 1 svitek celé skořice
  • 1 lžička kyseliny citronové
  • cca 500–600 ml vody (aby byla dýně zcela ponořena v nálevu)

POSTUP:

  • Připravíme si čisté, ideálně i vysterilizované skleničky.
  • Dýni očistíme a vyškrábeme z ní lžící semínka.
  • Dužinu oloupeme a nakrájíme na kostičky.
  • Do hrnce dáme vodu, přilijeme šťávu z pomerančů i z citronu, kyselinu citronovou, cukr i skořici a do tohoto nálevu vložíme nakrájenou dýni.
  • Na mírném plameni vaříme do změknutí dýně, ale ne moc dlouho, naplněné skleničky se budou ještě zavařovat, takže stačí, když dýni povaříme do „poloměkka”.
  • Do připravených skleniček přendáme povařenou dýni a zalijeme nálevem.
  • Skleničky důkladně uzavřeme a sterilizujeme v hrnci s vodou na 80 °C přibližně 20 min.
  • Kompot uchováme klidně mimo lednici, avšak po otevření skladujeme v lednici a spotřebujeme co nejdříve.

Náš tip: Namísto šťávy z čerstvých pomerančů lze dát 100% pomerančový nebo také ananasový džus. Pokud vám zbude nálev, slijte ho do sklenice a dejte vychladit do ledničky, je z něj báječný pomerančovo-dýňový džus.

Kořeněný dýňový džem s pomerančem

Foto: Labeta

Kořeněný dýňový džem s pomerančem

INGREDIENCE

  • 800–1000 g očištěné dýně (v našem případě hokaido)
  • cca 300 g třtinového cukru (nebo dle chuti)
  • 200–400 ml vody (aby voda byla cca do poloviny množství dýně)
  • 1 pomeranč
  • 1 citron
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička mletého kardamomu
  • 1/2 lžičky mletého hřebíčku (nebo 2 celé)
  • 1 lžička kyseliny citronové
  • 1 vrchovatá lžička Ovocného pektinu Labeta

POSTUP:

  • Z očištěné dýně vyjmeme semínka a nakrájíme ji na kousky, klidně na větší.
  • Pokud máme dýni hokaido, netřeba ji loupat, jinou dýni je potřeba zbavit nejdříve slupky.
  • Nakrájenou dýni vložíme do hrnce a podlijeme vodou.
  • Přidáme i cukr, kyselinu citronovou, veškeré koření a také šťávu z pomeranče a citronu. Povaříme, dokud dýně zcela nezměkne.
  •  Až bude dýně měkká, i s nálevem ji rozmixujeme (pokud jste dali celý hřebíček, nejprve jej vyjměte).
  • Do rozmixované dýně přidáme pektin rozmíchaný se lžící cukru, a ještě pár minut na mírném plameni povaříme.
  • Ještě horký džem plníme do připravených skleniček, důkladně je uzavřeme a na pár minut otočíme dnem vzhůru, čímž se zakonzervují.
  • Skleničky s džemem také můžeme zavařit v hrnci s vodou na 80 °C přibližně po dobu 20 minut.

TIP: Jste milovníci perníčků? Samostatné koření v džemu můžete zaměnit za 1–2 lžičky perníkového koření, s ním bude džem také velmi lahodný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám