Hlavní obsah

Válečný veterán se staral o nemocné syny a ženu, pak měl ale sám vážnou nehodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se Pavel Ohlídal seznámil se svou ženou Lenkou, byl příslušníkem policejní zásahové jednotky a ona oběť trestného činu, kterou se svou jednotkou zachránil. Z velké lásky se jim narodili dva synové. Po čase Pavel přestoupil k armádě a zúčastnil se několika válečných misí.

Foto: archív rodiny Ohlídalových

Pavel Ohlídal na jedné z válečných misí.

Článek

Kromě své práce ale musel být časem velkou oporou svým nemocným synům a manželce, která prodělala mozkovou mrtvici. V květnu 2019 měl ale sám vážnou nehodu, kdy ho při jízdě na kole smetla v protisměru ze silnice řidička SUV.

Pavel s Lenkou tvoří pár již dvacet devět let. Spolu mají dnes 26letého syna Páju a 18letého syna Adama. Když se Pavel připravoval na jednu ze svých misí, byla Adamovi diagnostikována porucha autistického spektra. Tehdy jim lékaři doporučili dát Adama do ústavu, předpokládali totiž, že péče o něj bude velmi těžká, jelikož nepochopí ani základní návyky, natož že by se naučil číst či psát.

Manželé na to ale nepřistoupili a o Adama se vzorně starali. Ne náhodou dnes Adam chodí do třetího ročníku gymnázia. Bohužel po nějakém čase lékaři objevili závažné onemocnění i u staršího syna Pavla, a to polycystickou fibrózní dysplázii kostí, která mimo jiné vede k deformacím a lámání kostí. Ohlídalovi se tak ještě více semkli a začali se usilovně starat i o svého staršího syna.

Jako by toho ale nebylo málo, paní Lenku postihla v roce 2010 cévní mozková příhoda s pravostranným ochrnutím, a tak vše zůstalo na jejím muži Pavlovi. Ten se tak staral nejen o postiženého Adama, ale i o nemocného staršího syna, manželku a samozřejmě i o domácnost. U Lenky bohužel nezůstalo jen u jedné mrtvice, ataky se u ní ještě dvakrát zopakovaly. Pavel byl tedy pro celou rodinu obrovskou oporou, a to i tehdy, kdy jemu samotnému zemřela jeho maminka.

V patnácti letech přišla kvůli rakovině o ruku. Díky protéze může Amálka i nadále malovat

Žena

V květnu 2019 se Ohlídalovi vrátili z Prahy na Moravu a za peníze, které Pavel našetřil na misích, rozestavěli domek na Valašsku. Tři měsíce na to, kdy jel na kole, ho ale v protisměru porazila řidička SUV. Pavel se přes všechny zdravotní problémy snažil co nejdříve vrátit do služby. V té době pracoval jako člen ochrany osob.

Zprvu to vypadalo, že Pavel díky svému odhodlání postavit se svým problémům čelem vše zvládne a brzy se vrátí do práce, ale následky nehody, které se začaly následně objevovat, mu to na dlouho neumožnily.

V listopadu 2020 pro bolesti páteře a ramene tak Pavel nastoupil na nemocenskou. Po sérii rehabilitací a vyšetření se dostal k odborníkovi, který indikoval operaci ramenního kloubu. I poté je ale Pavel značně omezen v pohybu a čeká ho další léčba. Odškodnění od řidičky, nebo její pojišťovny, zatím nedostal.

Pavel s rodinou se tak dostali do velmi svízelné situace, protože na rozestavěný dům si vzali milionovou hypotéku, přičemž stavba se prodražila a dům je stále rozestavěný. Jelikož je Pavel nemocný a jeho žena v částečném invalidním důchodu, není v jejich silách vše řádně splácet a dům dostavět. Paní Lenka se sice snažila vrátit ke své původní profesi a pracovat jako zdravotní sestra, ale opět ji zradilo její chatrné zdraví.

V jednatřiceti letech postihla Pavlu mrtvička. Následky nese nejen ona, ale i její dvě dcery

Zdraví

Celá rodina tak bydlí v podnájmu a snaží se svou velmi složitou situaci nějak vyřešit. Pan Pavel situaci, kdy se sám o věci nemůže postarat, nese po psychické stránce velmi těžce.

Snaží se tak alespoň maximálně věnovat svým dětem, a to zejména Adamovi, který se bez jejich neustálé péče zatím neobejde. Denně ho vozí do 27 kilometrů vzdálené školy a snaží se udělat vše pro to, aby mu i díky jeho obrovským pokrokům mohli umožnit vystudovat i vysokou školu.

Ani to ale nebude po finanční stránce vůbec snadné, zvlášť když jim kvůli dosažené plnoletosti Adama stát významně snížil příspěvek na péči.

Spolek Vlčí máky se tak rozhodl pro rodinu Ohlídalových založit sbírku a pomoci jim v jejich svízelné situaci. Přes platformu Znesnáze21 se snaží vybrat milion korun, který by měl válečnému veteránovi a jeho nemocné manželce doplatit hypotéku. Pomoci můžete i vy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám