Hlavní obsah

Tři důvody, proč trpíte ranní úzkostí a jak tomu zabránit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Probouzíte se ráno se špatnou náladou, nebo vás dokonce přemáhají úzkostné či depresivní stavy? Nejste jediní. Většina lidí inklinuje ke smutku právě v tuto dobu. Jaká je příčina a jak se těmto pocitům vyhnout?

Foto: Profimedia.cz

Ranní smutky lze v některých případech přemoci.

Článek

„Je normální čas od času trpět ranní úzkostí. Často nás ovládnou špatné myšlenky ohledně pracovních či školních povinností. Pokud vás ale negativní pocity doprovázejí po ránu často, je potřeba se zamyslet, v čem je zakopaný pes,“ říká psycholožka Reena B. Patelová pro Huffington Post. Jaké jsou nejčastější příčiny?

1. Vysoká hladina kortizolu

Část úzkostí lze přičíst kortizolu, jehož hodnoty jsou po ránu obecně vyšší. Kortizol je hormon, kterému se přezdívá stresový, a to proto, že se vyplavuje podobně jako adrenalin při stresových situacích.

Pokud jste proto náchylnější k úzkostem, není divu, že po ránu se vaše obtíže mohou zdát větší, protože svoji roli sehraje i vyšší hladina kortizolu.

2. Špatné spánkové návyky

Je důležité nezanedbávat spánek. „Cirkadiánní systém může hrát obrovskou roli v úzkostných a panických atakách,“ říká specialista na spánkovou medicínu Alex Dimitriu.

Podle něj během spánku dochází k uvolnění stresu. Pokud si ale procházíte těžkým obdobím a trpíte nespavostí, není divu, že po ránu je váš stav ještě o poznání horší. Kontinuální stres navíc může vést až k pocitu paniky, kterou může vyvolat pouhé zazvonění budíku.

Duševní zdraví versus práce či jiné osobní úspěchy aneb Kdy je třeba zpozornět

Zdraví

3. Duševní zdraví

Celkový duševní stav má velký vliv na to, jak dobře nebo špatně dokážeme zvládat úzkost. Při nevyrovnaném stavu se nám i běžné problémy mohou zdát větší, než ve skutečnosti jsou.

Je proto důležité dbát na pravidla psychohygieny. Hodně odpočívat, dobře spát, zdravě jíst a pravidelně se pohybovat.

Jak zvládnout ranní úzkost?

Pokud se pravidelně budíte s úzkostnými pocity, bolením žaludku, nebo dokonce s panickými záchvaty, je nejvyšší čas vyhledat odborníka v oblasti duševního zdraví. Všechny tyto jevy mohou mít totiž vážný dopad na vaši pohodu i běžné fungování v rámci dne.

V případě, že se jedná o občasné stavy, odborníci doporučují začít si vést deník, který bude reflektovat vaše pocity. „Zapisujte si vaše úspěchy, výzvy i mezilidské interakce během dne, abyste zjistili, zda mezi zmíněnými faktory existuje nějaký vzorec, který by vedl k vypátrání příčiny úzkostí,“ radí psycholožka Reena B. Patelová.

Nepřiměřené cvičení může zdvojnásobit riziko srdečních problémů

Zdraví

Dalším osvědčeným trikem ve zvládání úzkosti je speciální technika dýchání do bránice. Procvičte si ho tím, že budete po dobu čtyř sekund vdechovat vzduch nosem, čtyři sekundy budete zadržovat dech a po dobu šesti vteřin budete vzduch postupně vydechovat.

Důležité je najít ten správný balanc mezi osobním a pracovním životem stejně jako mezi aktivním a pasivním odpočinkem.

Jak lépe zvládnout ranní úzkost?
Choďte spát ve stejnou dobu.
Vypněte všechny obrazovky alespoň 30 minut před usínáním.
Meditujte.
Uvolněte hlavu a sepište si všechny věci, které vás trápí, do deníku.

Reklama

Související články

Choďte spát o hodinu dříve. Neprohloupíte

Jedním z důsledků šíření nemoci covid-19 se stala často dlouhodobá nutnost pracovat nebo se učit z domova. Mnozí si proto zvykli být vzhůru večer déle,...

Výběr článků

Načítám