Hlavní obsah

Tajemství zázračných microgreens a jak si je doma vypěstovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O microgreens neboli mikrobylinkách se v poslední době často hovoří v souvislosti se superpotravinami, tedy potravinami nabitými vitaminy, minerály a antioxidanty. Málokdo ale již ví, že se v podstatě jedná o vývojové stádium poměrně známých a oblíbených bylinek či zeleniny.

Foto: Profimedia.cz

Microgreens jsou plné vitaminů, minerálů, antioxidantů a dalších zdravých nutričních látek.

Článek

Ještě v poměrně nedávné době by málokoho napadlo dát si do salátu či jiného pokrmu tzv. microgreens, tedy oblíbenou bylinku či zeleninu ve vývojovém stádiu, které nastává po naklíčení většiny semínek.

Vývojová stádia bylinek a zeleniny
1. Semínko
2. Klíček
3. Microgreen
4. Baby green
5. Dospělá rostlina

V ten okamžik má rostlinka jen děložní lístky, a tedy ještě postrádá metabolismus dospělé rostliny. Neprobíhá tak u ní prozatím fotosyntéza a rostlinka čerpá většinu živin ze semene, které obsahuje velké množství vitaminů a prospěšných látek. V této fázi tak rostlinku není třeba ještě hnojit a zatěžovat vnějšími chemickými aditivy.

Na rozdíl od dospělé rostliny mají microgreens mnohem intenzivnější chuť a obsahují výrazně vyšší množství nutričně zajímavých látek, včetně vitaminů (především draslíku, železa, zinku a hořčíku), minerálů, antioxidantů či dalších esenciálních prvků. Pro náš organismus jsou tak z tohoto pohledu mnohem větším přínosem než zelené byliny i zralá zelenina.

Klíčky plné zdraví aneb Malý zázrak přírody, který stojí za vyzkoušení

Zdraví

Různé druhy microgreens se sice v jednotlivostech vzájemně odlišují, jedno ale mají všechny společné – účinně pomáhají udržovat stabilní hladinu krevního cukru a snižují riziko civilizačních chorob.

A nejen to. Jak ukázala například studie, kterou před pár lety provedli v National Center for Biotechnology Information, koncentrace zdraví prospěšných prvků je v microgreens mnohem vyšší než u klasického ovoce a zeleniny. Ze zjištění jasně vyplynulo, že microgreens v průměru obsahují až devětkrát víc vitaminů a minerálů než dospělé rostliny.

Foto: Profimedia.cz

Microgreens rukoly obsahuje 3krát víc vitaminu C, 5krát víc betakarotenu, a dokonce 60krát víc vitaminu E než dospělá rukola.

Například tak microgreens rukoly obsahuje 3krát víc vitaminu C, 5krát víc betakarotenu, a dokonce 60krát víc vitaminu E než dospělá rukola.

Jediná porce microgreens vám tak může dodat mnohem víc prospěšných látek než plná mísa zeleninového salátu.

Jak si je doma vypěstovat?

V dnešní době již není problém několik druhů zakoupit přímo v obchodech, pokud si ale budete chtít dopřát pestřejší jídelníček a mít jistotu i co se týče čerstvosti, pak není nic snazšího než sehnat semínka vhodná ke klíčení a nechat je vyklíčit.

Nejtradičnější metodou je nechat semínka vyklíčit v misce s vatou a přikryté fólií. Problém je, že to může trvat několik dní i týdnů a je zapotřebí neustále sledovat, zda jsou semínka dostatečně vlhká (ale ne zas moc), případně začít více rosit a také v průběhu růstu měnit světlo, podle měnících se požadavků rostlinky.

I z tohoto důvodu krásně hustý koberec rostlinek naroste jen někomu, u dalších semínka zplesniví.

Jablka nám svědčí více než kdejaké superpotraviny

Zdraví

Další možností jsou speciální klíčící misky či jiné speciální nádoby, ve kterých máte mnohem větší naději, že se vám mikrogreens podaří vypěstovat. Nicméně i zde musíte myslet na to, abyste semínka pravidelně proplachovali apod.

Nejjednodušší způsob klíčení nabízí tzv. chytré zahrádky, které dodají semínkům to správné světlo i vodu podle potřeby v konkrétním okamžiku. Mezi naprostou špičku patří chytrá zahrádka od českých vývojářů, která je vybavena růstovými světly s ideálním spektrem, které svítí přesně tak, jak rostlinky potřebují.

Navíc sofistikovaná umělá inteligence sama dohlédne na jejich kondici. Prostřednictvím speciální kamery v reálném čase monitoruje růst microgreens a vás skrz mobilní aplikaci LeafLearn vždy včas upozorní, pokud by bylo něco špatně a kdy je nejlepší čas mikrobylinky sklízet.

Reklama

Související články

Superpotraviny, díky kterým zhubnete

Superpotraviny pomáhají udržovat zdravé kosti, zabraňují chronickým onemocněním, zlepšují zrak, dokonce dokážou udržet i bystrou mysl. Věděli jste, že některé...

Šest superpotravin, které nestojí za nákup

Superpotravinám je někdy přisuzována až zázračná moc. Lidé je tak v touze udělat pro své zdraví maximum zařazují do svých jídelníčků. Ne vždy se ale kýžené...

Superpotraviny vhodné pro ženy

Zdravé stravování je důležité pro každého. Některé potraviny ale především něžnější pohlaví ocení o něco více. A to převážně kvůli problémům či stavům, které...

Výběr článků

Načítám