Hlavní obsah

Tajemství droždí a jeho využití nejen v kuchyni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proč těsto kyne? Kolik kvasinek se vejde do jedné kostky droždí? Patří živé organismy tvořící kvasnice do živočišné, nebo rostlinné říše?

Foto: Profimedia.cz

Droždí je jedním z nejlepších přírodních zdrojů vitaminů řady B.

Článek

Droždí, jiným názvem kvasnice, jsou živé buňky, kvasinky druhu Saccharomyces cerevisiae. Ke svému růstu a množení potřebují cukry. Ty přeměňují na alkohol a oxid uhličitý, který způsobuje kynutí těsta, zvětšování jeho objemu.

Kvasnice mohou konzumovat i vegetariáni, jde o velmi malé rostlinné buňky, do jedné kostky se jich vejde až 30 miliard!

Pro zdraví

Droždí je jedním z nejlepších přírodních zdrojů vitaminů řady B. Vitamin B1 (thiamin) pozitivně ovlivňuje činnost srdeční a nervové soustavy. Vitamin B2 (riboflavin) má vliv na zdravou pokožku, dobrý zrak a správné fungování trávicího ústrojí. Vitamin B3 (niacin) prospívá pleti, trávení i nervovému systému.

Kromě vitaminů B obsahují kvasnice ještě bílkoviny a minerální látky, za zmínku stojí obsah hořčíku, vápníku, železa, chromu, draslíku či selenu. Zároveň jsou kvasnice vyváženým zdrojem důležitých esenciálních aminokyselin.

Pekařské droždí

Tvoří nezbytnou přísadu do kynutých těst. Aby byl úspěch zaručen, připravuje se před přidáním do mouky kvásek. V něm se droždí rozdrobené do vlažného mléka nebo vody (100 ml) „nakrmí cukrem“ (1 lžička krupicového) a trochou hladké mouky a nechá se „vzejít“.

Ve studené tekutině budou kvasinky stávkovat, zato ve vlažné si libují a úspěšně se množí. Nesmí být horká, ideální je teplota kolem 37 °C.

Tajemství kvásku, jak na něj a jak s ním pracovat

Zdraví

Zatímco kvasnice dobře snášejí nízké teploty a můžete je skladovat i v mrazáku, horká tekutina by je mohla zahubit.

Pekařské droždí se prodává v kostičkách obvykle 4,2 g, které většinou pasují k 1 kg hladké mouky. Vážených kvasnic zato můžete koupit rovnou větší množství, které se hodí především na pomazánku nebo knedlíčky do polévky.

Pivovarské kvasnice

Bez kvašení by se neobešlo ani vaření piva. Jaký je rozdíl mezi pekařským droždím a pivovarskými kvasnicemi?

Pivovarské kvasinky (pivovarské kvasnice, pivní droždí) jsou pouze jiné kmeny stejného druhu jako v pekařském droždí. Princip kvašení je u obou stejný – tvorba oxidu uhličitého a alkoholu ze sacharidů.

Pivovarské kvasnice tvoří i základ známého potravinového doplňku Pangaminu.

Sušené

Má stejné použití jako droždí čerstvé, ale jeho výhodou je dlouhá trvanlivost, díky níž ho můžete mít doma neustále po ruce. Ze sušeného se nepřipravuje kvásek, přisypává se rovnou do mouky.

Sušené droždí je baleno v ochranné atmosféře, aby si zachovalo svou vysokou kvalitu a zaručilo dokonalé vykynutí těsta. Pomocí něho upečete housky, chleba i koláčky nebo záviny a pizzu. Jeden balíček je určen na 500 g mouky.

Výtečné recepty na domácí chléb a pečivo

Zdraví

Nejen těsto

Pekařky začátečnice občas mívají z kynutých těst obavy. Je to ale zbytečné. Stačí dodržet jednoduché zásady a těsto se podaří.

  • Nejdůležitější je teplota. Mezi surovinami nesmí být nic studeného. Zapomněly jste předem vyndat vejce z lednice? Než je přidáte do těsta, rozmíchejte je v teplém mléce. Máslo, sádlo nechte povolit v mikrovlnce.
  • Důležité je i důkladné propracování, ideálně v robotu s hnětací metlou.
  • Housky, rohlíky, ale i vánočky či mazance ap. z kynutého těsta nechte ještě podruhé chvíli kynout na plechu, teprve pak je vložte do trouby.
  • Když pečivo vyndáte, nekrájejte ho hned, počkejte, až trochu vychladne, ať se nesrazí.

Tak do toho. Buchty, koláče, housky, chleba, knedlíky, dalamánky, rohlíky, bagety čekají.

Co je omládek?
V mouce vysypané do mísy nebo na vál udělejte důlek, nalijte do něj vlažnou tekutinu, přidejte lžičku cukru a rozdrobte droždí. Nožem pak rozmíchejte s trochou okolní mouky na kašičku a nechte vzejít.

Drožďová pomazánka

Na oleji nebo sádle orestujte nakrájenou velkou cibuli, přidejte 200 g kvasnic, trošku podlijte, osolte, opepřete, rozmíchejte a za občasného míchání nechte tekutinu vydusit. Nenechte se odradit specifickou vůní. Když začne hmota chytat barvu, přimíchejte čtyři vejce rozšlehaná se čtyřmi lžícemi mléka, promíchejte, poduste.

Pomazánka báječně chutná teplá i studená a může posloužit i jako základ drožďových knedlíčků do polévky (přidejte syrové vejce, strouhanku, česnek).

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám