Hlavní obsah

Stále více žen umírá na předávkování kokainem

Novinky, Bohumila Kunertová

Kokain byl dlouhou dobu označován jako droga slavných, a to i kvůli poměrně vysoké pořizovací ceně za gram této stimulační látky (v řádu několika tisíc korun). V poslední době je ale stále dostupnější i na maloměstech, kde k ní mají větší přístup nejen privilegovaní, ale i běžní občané. Mezi obětmi jejího užívání je také stále více žen.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Novinářka na volné noze Antonia Hoyleová, která mimo jiné píše i pro britský deník Daily Mail, se rozhodla vypátrat pozadí nového fenoménu, který je v poslední době viditelný ve Velké Británii. A možná nejen tam.

Jak zjistila z dat Úřadu pro národní statistiku, za poslední rok v zemi zemřelo ve spojitosti s užíváním kokainu 148 žen. I když se to může s převažujícími počty úmrtí mužů ve stejné souvislosti zdát málo, v roce 2010 to bylo jen 19 žen. Jak úřad dodává, úmrtí žen kvůli užívání kokainu v zemi rostou již osmý rok za sebou. A to kromě jiného i kvůli tomu, že cena za jeden gram je v zemi v poslední době mnohem nižší, než bývalo zvykem - podle dostupných dat zhruba třetinová.

Z nevinného vyzkoušení závislost

Jedním příkladem za všechny, jak snadno se z jedné nevinné dávky může stát závislost, je zkušenost Lucy da Silvaové, která ve svých třiadvaceti letech pracovala jako recepční v bance.

Jednou ji kolegové pozvali na pití. Po několika vypitých sklenkách jí kdosi nabídl kokain - drogu, které se vždy bála. Ale jak sama později přiznala, její zábrany „byly v té době sníženy a také chtěla zapadnout”. A tak ji vyzkoušela.

Pád z nebes až na dno. Letuška přišla o práci, tak začala pašovat kokain

Koktejl

Po několika minutách, kdy si šňupla na toaletě jednoho místního baru, se cítila „nezničitelná”. „Měla jsem pocit, jako bych našla odpověď na život. Najednou mě napadlo, proč jsem to nevyzkoušela už dřív,” uvádí její vyjádření Daily Mail.

Tento osudový krok se ale velmi brzy proměnil ve víkendový zvyk. Zanedlouho si dávku dopřávala už i během týdne, pak každý den, kdy z peněženky vydávala pravidelně i více než tři tisíce korun. Z toho, co vydělala, padla část na nájem, zbytek na drogy. Když na ně neměla, využívala úvěry na kreditních kartách, které doteď splácí.

Proč jsou závislosti pro ženy nebezpečnější

Zdraví

„Můj život se najednou rozpadl. Z pohodového pocitu jsem spadla do neutuchající deprese, moje tělo bylo naprosto zdevastované,” popisuje dnes sedmatřicetiletá Lucy, která měla to štěstí, že se ze své závislosti nakonec s pomocí odborníků dostala. K léčbě se rozhodla až po osmi letech. „Jinak bych umřela.”

Mnohé ale takové štěstí nemají. A to nejen kvůli tomu, že ne vždy odhadnou správnou dávku. Jak se domnívají odborníci, problém je i v tom, že mnohá centra pro léčbu závislostí jsou „dominantou” mužů, kde bývají ženy často zastrašovány. A pokud mají tyto ženy děti, málokdy se odhodlají vůbec vyhledat pomoc ze strachu, aby jim děti nebyly odebrány.

„Pomocník” ve světě mužů

Na prvním místě je ale třeba vědět, proč kokain vůbec v poslední době „oslovuje” stále více žen? Odborníci jsou toho názoru, že jim jednoduše na počátku pomáhá vytvářet iluzi kontroly a důvěry, kterou ženy především v průmyslových odvětvích dlouhodobě ovládaných muži považují za užitečnou.

A na rozdíl od alkoholu, který podporuje deprese, nabízí kokain alespoň zpočátku energetickou podporu, po které ženy žonglující mezi rodinou, prací a manželstvím tolik touží - dokud se ovšem nedostaví paranoia a deprese.

U dospívajících klesá užívání návykových látek, může za to i změna životního stylu

Děti

„Kokain je v mnoha průmyslových odvětvích, módě, ale i médiích či bankovnictví normalizován. Dává ženám falešný pocit síly, že mohou být v práci lepší, vydělávat víc a promítat obraz dokonalosti,” popisuje situaci Lucy, která se v roce 2018 po uzdravení rekvalifikovala na psychoterapeutku a nyní pracuje se ženami, které jsou stejně závislé jako bývala ona.

„Vídám i ženy, které užívají kokain i kvůli regulaci váhy, stejně jako jsem to dělala já. Věděla jsem, že kdybych si vzala dávku, neměla bych potřebu jíst,” popisuje vlastní zkušenosti s drogou.

Velký podíl na tom má i fakt, že v dnešní době se dá jeden gram kokainu v zemi sehnat zhruba za částku 50 liber (necelých 1500 Kč), zatímco v roce 1989 to bylo 150 liber (při současném kurzu cca 4400 korun).

Reklama

Související články

Rozdíly mezi láskou a posedlostí

Láska může mít mnoho podob, to co je u některých párů normální, může být u jiných nemyslitelné. Přesto existují určité hranice, jejichž překročení může...

Výběr článků

Načítám