Hlavní obsah

Snídaně proti stresu a úzkosti

Novinky, Linda Humlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Probouzíte se s tíhou na srdci a vstávání vám trvá celou věčnost? Pokud trpíte úzkostmi, zkuste s nimi bojovat pomocí zdravé a vyvážené stravy hned od rána. Jaké snídaně vám pomohou překonat stres a nepříjemné okamžiky?

Foto: Profimedia.cz

I snídaně může přispět k tomu, abyste se cítili lépe.

Článek

 1. Avokádo

„Avokádo je lahodné, univerzální, a navíc nutričně komplexní potravina,“ říká dietoložka Maya Fellerová pro Huffington Post. Obsahuje nejen zdravé tuky a vlákninu, ale také mikroživiny, jako je vitamin B, který pomáhá vytvářet neurotransmitery, jako je serotonin, které stabilizují naši náladu, či hořčík, který rovněž slouží jako regulátor stresu.

Pokud ráno pospícháte, nakrájejte si avokádo na kousek rustikálního chleba a ochuťte ho solí a pepřem.

V případě, že vám nevadí si na snídani počkat, rozkrojte avokádo a umístěte do něj vajíčko. Společně pak nechte zapéct a vychutnejte si teplou snídani plnou prospěšných látek.

2. Vejce

Vejce mají pro náš organismus mnoho zdravotních benefitů. Obzvláště bílky obsahují minerály, jako je cholin a zinek, které jsou spojovány s nižší mírou úzkosti. Nedostatek zinku v organismu naopak podle výzkumů vede k depresím a úzkostlivým stavům.

Dvě vejce k snídani obsahují zhruba 12 gramů bílkovin, které pomáhají stabilizovat hladinu cukru v krvi. Dopřejte si je jako míchaná, nebo jako omeletu se špenátem, jarní cibulkou či rajčaty.

„Zelenina obsahuje vlákninu a je skvělá pro zdraví vašeho mikrobiomu,” říká terapeutka Samantha Elkriefová.

Deset zdravotních benefitů tmavé čokolády

Zdraví

3. Jogurt

Studie z roku 2015 ukázala přímou souvislost mezi konzumací fermentovaných probiotických potravin, jako je jogurt, a snížením sociální úzkosti.

„Existuje přímá souvislost mezi střevem a mozkem, která je v současné době předmětem bádání,“ říká Fellerová a dodává, že konzumace potravin, které obsahují tělu prospěšné bakterie, podporuje zdraví střeva i mozku.

Drtivá většina serotoninových receptorů je totiž umístěna ve výstelce střeva. Nedostatek serotoninu pak může vést k úzkosti, depresi nebo jiným negativním stavům duševního zdraví.

4. Losos

Mastné ryby, jako je losos, obsahují omega-3 mastné kyseliny, které snižují příznaky úzkosti a přepětí stresových hormonů, jako je kortizol a adrenalin. Dopřejte si proto jednou za čas například míchaná vajíčka s lososem nebo uzeného lososa na plátku celozrnného chleba.

„Losos navíc působí protizánětlivě a je skvělým zdrojem bílkovin,“ souhlasí Elkriefová.

5. Ovesné vločky

Komplexní sacharidy, jako je oves, tělo tráví pomaleji než jednoduché sacharidy. Navíc navozují pocit plnosti a zároveň pomáhají udržovat stabilní křivku cukru v krvi.

„Pokud začnete den ovesnou kaší, dostane vaše tělo silnou dávku mikroživin, jako je vápník, železo, hořčík, draslík a B6. Vločky jsou ale také bohaté na vlákninu, a proto vás zasytí na celé dopoledne,“ dodává Fellerová.

Proč je ovesná kaše k snídani ideálním začátkem dne

Zdraví

6. Lesní plody

Studie ukázaly, že borůvky, maliny a jahody jsou bohaté na vitamin C a antioxidanty, které pomáhají snížit hladinu úzkosti a zlepšit náladu. Přidejte je proto do ovocného smoothie nebo jimi ozvláštněte misku jogurtu či ovesné kaše.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám