Hlavní obsah

Rituály, které vám pomohou minimalizovat ranní stres

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také vás trápí téměř každodenní ranní stres, kdy spěcháte do práce a musíte zvládnout vypravit nejen sebe, ale i ostatní členy rodiny? Děti tak mnohdy násilím vytahujete z pelíšků a ještě polospící je honíte od jedné činnosti ke druhé, přičemž sami se záhy ztrácíte v čase i prostoru, jelikož neustále něco hledáte, ztrácíte a zapomínáte. Takže když konečně zabouchnou vchodové dveře, připadáte si jako vrcholoví sportovci v cíli - zpocení, vyčerpaní, ale v podstatě šťastní, že už je to za vámi a můžete jít dál.

Foto: Profimedia.cz

Mějte na mysli, že v duchu, v jakém začnete ráno, se ponese i celý den.

Článek

Pak právě pro vás máme několik rad, jak tohle všechno změnit a zažívat i během pracovního týdne v rámci možností klidná rána.

1. Nastavte si budík o 30 minut dříve

Je to sice velmi těžké vstávat hodinu či více před odchodem do práce, nicméně každá minuta navíc je zárukou většího klidu a to už se vyplatí. Koneckonců zdraví máte jen jedno. Čím pohodovější budete mít ráno, tím i v dalších navazujících činnostech budete aktivnější, klidnější, a tedy i mnohem výkonnější.

2. Kávu nahraďte zeleným smoothie

Ráno bez kávy je pro mnohé z nás naprosto nepředstavitelné a nemyslitelné. Vše je ale o zvyku.

„Pokud nahradíte kávu něčím, co tělu dodá vitamíny a minerály, pak budete překypovat mnohem větší energií než po sebelepší kávě. Mixovaná listová zelenina v kombinaci s ostatními druhy zeleniny, mladým ječmenem, dalšími superpotravinami a ovocem je po ránu zdravější varianta, která dokáže organismus lépe nastartovat,” vysvětluje pro Huffington post koučka Jennifer Twardowskiová.

3. Dopřejte si čerstvý vzduch

Pokud doma nemáte psa, kterého chodíte každé ráno venčit, pak si alespoň na chvíli otevřete okno či vlezte na balkón a pořádně se nadýchněte čerstvého vzduchu. Pokud učiníte po ránu několik vědomých nádechů a výdechů, vaše mysl se zklidní a bude fungovat mnohem efektivněji.

4. Protáhněte si tělo

Ne každý dokáže ráno začít jógou. Proto postačí, když si hned po ránu protáhnete tělo svým vlastním způsobem a k tomu si dopřejete co nejvíc kroků. Jakýkoli pohyb po ránu se jednoduše počítá. A je jedno, zda uděláte pozdrav slunci anebo se projdete kolem domu.

5. Neodmítejte moderní pomocníky

Pokud neustále hledáte klíče od bytu a auta, dítě čip na obědy apod., pořiďte si pomocníky v podobě přívěsků, které dokážou komunikovat s aplikací v telefonu. Jediným kliknutím tak velmi snadno zjistíte, kde se předmět naposledy nacházel, případně jej najdete podle zvuku, který přívěsek vydává.

6. Věci předem

Děti by si měly večer připravit nejen aktovku na druhý den do školy, ale také věci, které si vezmou na sebe, případně věci na kroužek. Ráno tak uspoříte spoustu času. Motivujte je klidně nějakým dárkem.

Pokud dítě bude mít celý týden věci řádně připravené a nebude je hledat ráno na poslední chvíli, odměňte je, ať už věcí, kterou si přeje, výletem, či stáhnutím nové aplikace či zvonění do mobilu apod. Nikdy nedělejte tyto činnosti za dítě. Učíte tak svého potomka samostatnosti, ale i zodpovědnosti.

Závěrem: Mějte na mysli, že v duchu, v jakém začnete ráno, se ponese i celý den. Budete-li ve stresu již od rána, těžko můžete čekat, že prožijete pohodový a poklidný den. Proto zpomalte a začněte od rána víc myslet na sebe a nenechte si zkazit den kvůli deseti minutám zdržení.

Když začnete den s úsměvem a bez stresu, nejen že budete šťastnější, spokojenější a plní energie, ale i zdravější.

Foto: archív fir

Beenode

Foto: archív fire

Zleva:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám