Hlavní obsah

První pomoc z domácích zdrojů při štípnutí komára

Přestože běžné štípnutí komárem i dalším hmyzem bývá z pohledu zdraví ve většině případů neškodné, může způsobit celou řadu nepříjemností. Po nějaké době se může v místě kousnutí objevit pořádný štípanec, který svědí, ale může i bolet. Připravili jsme pro vás hned několik tipů, které vám mohou pomoci i v okamžiku, když nemáte po ruce účinné přípravky z lékárny.

Foto: Profimedia.cz

Komáří štípnutí může být velmi nepříjemné.

Článek

Komáři mohou přenášet nejrůznější nemoci, v naší zemi se tak ale děje skutečně vzácně. Ve většině případů se jedná jen o alergickou reakci na samotné kousnutí.

Kromě nateklého, svědivého či bolestivého štípance se tak může objevit kopřivka a těžší alergická reakce v podobě potíží s dýcháním nebo oteklého hrdla.

V případě lehčí reakce mohou pomoci nejrůznější gely a krémy, jež lze zakoupit v lékárně. Případně můžete využít i několik funkčních pomocníků, které má většina lidí doma.

Pokud se ale jedná o problémy s dechem či oteklým hrdlem, pak je lepší vyhledat lékaře.

Tipy na první pomoc z domácích zdrojů

  • Ovesné vločky

Ovesné vločky obsahují speciální sloučeniny, které pomáhají mírnit svědění a otoky.

Jednak si z nich můžete připravit pastu, kdy smícháte stejné množství ovesných vloček a vody a směs pak nanesete např. na žínku, kterou přiložíte na 10 minut na poštípané místo.

Svědění je bludný kruh

Zdraví

Při rozsáhlejším poštípání může pomoci i koupel z ovesných vloček, kdy do vany s teplou vodou přidáte šálek ovesných vloček nebo mletého ovsa.

Pokud se bojíte, aby vám následně vločky neucpaly odpad, pak je vložte do plátýnka. Koupel by měla trvat 20 minut.

  • Ledový obklad

Chlad zmírňuje zánět a znecitlivuje pokožku, díky čemuž dochází k okamžité, i když často jen krátkodobé úlevě.

Nikdy ale nepřikládejte led přímo na pokožku, ale vždy jej vložte do sáčku a zabalte např. do žínky či malého ručníku. Obklad na místo přikládejte na 5–10 minut několikrát denně.

  •  Med

Med se používá k léčbě celé řady potíží již stovky let. Jeho předností je, že má antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti. I u štípance tak může pomoci snížit zánět, zároveň člověku brání si podrážděnou pokožku škrábat.

Kdo je nejčastější obětí komárů a kdo je naopak odpuzuje

Zdraví
  • Aloe vera

Pokud máte doma rostlinku aloe, pak jistě víte, že gel obsažený v listech velmi dobře pomáhá snižovat bolest při popáleninách a urychluje hojení nejrůznějších ran. Je tedy i výborným pomocníkem při léčbě štípanců od hmyzu.

  •  Jedlá soda

Jedlá soda neboli hydrogenuhličitan sodný má v domácnosti mnohostranné využití, od pečení chleba po čištění odpadů. Může ale také poskytnout úlevu při štípnutí hmyzu.

Podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) si z ní stačí vyrobit pastu (smíchat 1 lžíci jedlé sody s 1 lžící vody) a tu pak nanést na štípanec a nechat 10 minut působit. Pak smýt.

  • Bazalka

Listy bazalky obsahují antioxidanty, které snižují zánět. Můžete si z ní připravit účinný nálev. Do dvou šálků horké vody dejte 30 g sušených lístků bazalky a nechte je do vychladnutí louhovat. Poté do nálevu ponořte žínku, tu pak přikládejte na štípance.

Pokud budete potřebovat okamžitou pomoc, pak jen čerstvé lístky bazalky nakrájejte na jemné kousky a rozetřete na štípanec.

  • Ocet

Ocet může pomoci snížit pocity pálení a svědění. Zároveň může fungovat i jako přírodní dezinfekce. Štípanec můžete rovnou octem potřít, anebo smíchat ocet s vodou a na místo přikládat žínku namočenou v nálevu.

Při větším poštípání si dopřejte vanu s vlažnou vodou, do níž vlijete 2 šálky octa. Jen mějte na mysli, že voda nesmí být příliš teplá, protože by štípance mohly ještě víc svědět.

  • Cibule

Šťáva z cibule může minimalizovat podráždění po kousnutí. Její další předností je, že obsahuje antibakteriální i antimykotické složky.

Jak si poradit s dehydratovanou a vysušenou pokožkou

Styl
  • Tymián

Tymián má antibakteriální vlastnosti, tudíž může snížit riziko podráždění a infekce pokožky v místě štípnutí.

Nasekejte čerstvé lístky tymiánu najemno, přiložte na štípanec a nechte 10 minut působit. Z tymiánu lze také připravit koncentrát, kdy do vroucí vody vhodíte několik snítek a necháte je louhovat, dokud voda nevystydne. V tomto koncentrátu pak můžete namočit žínku a přiložit na štípance. Pro extra úlevu namočenou žínku omotejte kolem kusu ledu.

  • Mátový olej

Mátový olej se již staletí používá proti svědění. Několik kapek smíchejte s kokosovým či olivovým olejem a vetřete do okolí štípance. Případně nakapejte několik kapek oleje do vany s vlažnou vodou a dopřejte si uklidňující koupel.

Při používání esenciálních olejů buďte vždy opatrní a nikdy je nepoužívejte bez ředění přímo na pokožku.

  • Meduňka

Meduňka může také zmírnit svědění. Obsahuje taniny neboli třísloviny, které ji mají přirozeně chránit před infekcí, hmyzem, ale i býložravci, a také polyfenoly. Společně tyto sloučeniny zmírňují zánět, urychlují hojení a snižují riziko infekce.

Přímo na štípanec přikládejte nadrobno pokrájenou meduňku, nebo si kupte meduňkový krém.

  • Arnika

Arnika je sama o sobě toxická, proto je využívána jen jako součást gelů a krémů. Její předností je, že snižuje otok, bolest a zánět pokožky.

Prokletí alergie aneb Když život ovládnou omezení nebo zdravotní potíže

Styl
  • Heřmánkový čaj

Oleje obsažené v heřmánku pomáhají snížit svědění a zánět. Ideální je ho používat ve formě čaje. Ze sušených, drcených květů vytvořte něco jako čajový sáček, který dejte do vody a vše nechte v lednici během 30 minut louhovat. Poté ze sáčku vymačkejte přebytečnou vodu a naneste přímo na štípanec. Nechte 10 minut působit.

Bohužel někteří lidé mohou mít na heřmánek alergii, proto i k použití této bylinky přistupujte obezřetně.

  • Česnek

I česnek může být domácím lékem na štípnutí. Nikdy ho ale na štípanec nepokládejte přímo. Mnohem lepší je nasekaný česnek vmíchat do malého množství krému nebo vazelíny, a teprve pak použít na štípanec a nechat ho 10 minut působit. Následně je dobré směs z pokožky setřít.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám