Hlavní obsah

Při práci na něj vinou kolegy spadl strom. Zůstal ochrnutý, i tak chce být pro své děti aktivním tátou

Kristýna Léblová, Lucie Hottková, Novinky, Kristýna Leblová, luh, dul

Dnes třiatřicetiletý Martin Dohnal měl v životě vše, co si může muž přát. Milující ženu, dvě malé děti a práci, která ho moc bavila. Jedenáct dní po svatbě ale na dřevorubce v lese spadl strom a místo plánované svatební cesty strávil několik měsíců v nemocnicích. I přes veškerou snahu lékařů zůstal ochrnutý od pasu dolů.

Při práci v lese na něj vinou kolegy spadl strom. Otec dvou dětí je nyní upoután na invalidní vozíkVideo: Novinky

 
Článek

Martin vyrůstal v lesácké rodině a dětství trávil po lesích, které miloval. Později se stal dřevorubcem, ve svém oboru, kterému se věnoval jedenáct let, byl vyhlášený. V září minulého roku se ale pro něj vše změnilo.

„Kolega v práci mi „hodil” na záda strom. Šel jsem dolévat benzín a nevěděl jsem, že už začal kácet. On kácel rovně před nás, ale špatně si nařízl zásek, takže strom padal jiným směrem a spadl mi na záda. Já jsem jen slyšel, jak na mě volá, a když jsem zvedl hlavu, tak mě strom přimáčkl. Zůstal jsem při vědomí, necítil jsem nohy a cítil jsem, jak se mi do břicha dostává krev,” popsal nehodu, která se stala jedenáct dní po jeho svatbě.

Foto: archiv rodiny

Po deseti letech krásného vztahu, ze kterých vzešli dcera Anežka a syn Martin, uspořádali s manželkou Veronikou na konci srpna svatbu.

Místo příprav svatební cesty tak musel být Martin vrtulníkem převezen do traumacentra v Českých Budějovicích. Pád stromu mu způsobil tříštivou zlomeninu 6 až 8 obratle s vážným poškozením míchy a další jiné zlomeniny.

Dvouletý Artur trpí vzácnou nemocí, kterou má na světě 27 dětí. U nás je jediný

Děti

„Když jsem se po operacích probral na JIPce, nemohl jsem moc hýbat ani rukama. Přehrával jsem si v hlavě, jak se to celé stalo. V tu chvíli si člověk uvědomí, že si jedenáct let buduje jméno, aby měl dost práce, a z minuty na minutu je to fuč a člověk neví, co bude dělat dál,” popsal tehdejší chvíle.

Foto: archiv rodiny

Martin pracoval jako dřevorubec jedenáct let, v lesích se pohyboval už od dětství.

Téměř půl roku strávil Martin v nemocnici a rehabilitačním centru v Kladrubech. Kvůli koronavirové pandemii ho navíc nemohla manželka Veronika s pětiletou dcerou a dvouletým synem navštívit, byli odkázáni pouze na videohovory.

„Rodina mě celou dobu držela nad vodou. Manželka mi pomáhá hodně, od rána se mnou pravidelně cvičí. Chodíme spolu na procházky, na hřiště. Člověk se učí nové věci, aby mohl v životě pokračovat. Když je člověk zdravý, je spousta věcí samozřejmost, dnes můžu být rád za to, že se zvládnu sám obléct, obout se,” řekl Martin.

Cestou na zápis na vysokou měla autonehodu, ochrnula. I tak pomáhá druhým

Zdraví

I přes veškerou léčbu a rehabilitace ale zůstává nadále ochrnutý od pasu dolů. Kromě milované práce se tak ani nemůže pořádně věnovat aktivitám s dětmi. Pomoci by mu mohl výkonný přídavný pohon pro mechanické vozíky. Ten ale stojí 128 tisíc korun.

Foto: Novinky

I na vozíku se Martin snaží aktivně věnovat dětem.

„Například na hřiště můžu chodit jen se starší Anežkou, syn neustále někam utíká a kdyby mi utíkal třeba k silnici, tak za ním nedojedu včas. Máme tady v okolí také samé kopce, tam by nám pohon hodně usnadňoval to, že bychom mohli chodit na procházky všichni i s kočárkem a nepotřebovali bychom dalšího člověka, který by pomáhal tlačit,” vysvětlil Martin.

Přispět rodině na pohon na mechanický vozík můžete i vy formou dobročinné sbírky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám