Hlavní obsah

Své třiadvacáté narozeniny oslavila v nemocnici, leží v ní několik týdnů s tuberkulózou

Třiadvacetiletá Lea studuje v Praze vysokou školu, aby nezahálela, začala pracovat v jednom z pražských supermarketů. Když se u ní začaly objevovat příznaky běžného respiračního onemocnění, vůbec ji nenapadlo, že by se mohlo jednat o tuberkulózu, je totiž očkovaná. Podezření zprvu neměli ani lékaři, na svou diagnózu si tak musela počkat hned několik týdnů plných zdravotních peripetií.

Foto: Profimedia.cz

Dodnes nikdo neví, kde se žena nakazila. Ilustrační foto.

Článek

Nemoc se u Ley začala projevovat zimnicí a celkovou slabostí. Tehdy si řekla, že nemoc vyleží, a vzala si tedy v práci dovolenou a ulehla do postele s čajem a vitamíny. Po pár dnech ji začala bolet jedna strana hrudníku, a to natolik, že na ní nebyla schopna ležet. Když se po 14 dnech nic nelepšilo, zamířila k lékaři.

„Bylo mi úplně jasné, že s 39stupňovými horečkami do práce nemůžu. Lékař mi naměřil CRP hodnotu 72 mg/l a nasadil na týden antibiotika. Udělalo se mi trochu lépe a zvládla jsem dokonce udělat tři zkoušky,“ svěřuje se Lea.

Lékař nicméně nechtěl nic podcenit a poslal ji na pneumologii, kde se na základě rentgenového vyšetření zjistilo, že má vodu na plicích. „Při hrudní punkci mi odebrali litr tekutin,“ popisuje studentka.

Pandemie koronaviru hatí boj s tuberkulózou, varuje WHO

Svět

Punkce jí ulevila a osm dní se cítila lépe a zdráva – pak ovšem začalo vše nanovo, zimnice, třes, slabost a horečka 41 stupňů. Když svůj stav probírala s maminkou, donutila ji, aby si zavolala sanitku. V pražské Thomayerově nemocnici Lee udělali kromě rentgenu i CT a sonografii a také bronchoskopii.

Diagnóze tuberkulózy nemohl nikdo uvěřit, protože na ni byla v dětství očkovaná. Dodnes nikdo neví, kde se nakazila, její rodina je zdravá, přátelé taky.

Nyní po několika měsících v nemocnici, kde oslavila i své třiadvacáté narozeniny, se Lea nachází v poslední fázi léčby, rentgenové snímky vypadají dobře a také ložiska, kde se držely tekutiny, pomalu mizí. Pobyt v nemocnici tráví i dalším studiem. Paradoxně, kvůli pandemii koronaviru, může školu studovat dálkově a bez přerušení.

Případů tuberkulózy loni ubylo, důvodem může být i koronavirus

Počet nemocných s tuberkulózou se u nás poprvé v historii v loňském roce dostal pod 400 případů za rok, pokles může mít ale na svědomí i fakt, že se lidé kvůli koronaviru nemocnicím vyhýbali.

„Kvůli současné situaci k nám nechodí ani rizikoví pacienti. Pak se setkáme s takovým případem, kdy k nám přišel Litevec s podezřením na koronavirus, a my místo toho objevili tuberkulózu ve velmi pokročilém stadiu. Na ni bohužel později i zemřel. I z tohoto důvodu si myslíme, že se v dalších letech budeme setkávat s více případy pokročilých tuberkulóz,“ upozorňuje profesorka Martina Vašáková, předsedkyně České pneumologické a ftizeologické společnosti (ČPFS).

Podle lékařky virus komplikuje péči o nemocné tuberkulózou i jinak – ten, kdo má podezření na tuberkulózu, musí zůstat oddělený od ostatních tuberkulózních pacientů do doby, než se u něj prokáže, že je covid negativní.

„Vytváříme tak izolace v izolaci. Souběh covidu a tuberkulózy by mohl skončit špatně. Proto máme rozdělené i týmy sester,“ vysvětluje Vašáková.

Když tuberkulóza sužovala celý svět

Styl

Tuberkulózu se díky pečlivé práci plicních lékařů daří držet pod kontrolou. Do České republiky se dostává zejména kvůli cizincům. Loni klesl počet nemocných cizinců o více než 20 případů na 115, nejčastěji to byli Ukrajinci, Vietnamci a překvapivě Indové.

Podle pneumologů se pacienti z Indie, často zaměstnaní jako kuchaři v restauracích, na „tuberkulózních“ odděleních vyskytují pravidelně. Nejvíce cizinců s tuberkulózou ale u nás nalezneme mezi Ukrajinci, Vietnamci, Slováky, Rumuny a Mongoly.

Mezi 361 loňskými nahlášenými případy převažují muži v průměrném věku 51 let, dva případy tuberkulózy našli lékaři u dětí do 15 let. Loni na tuberkulózu zemřelo 19 lidí.

Po porodu jí selhaly plíce. Chtěla jsem tu být pro dceru, říká žena po komplikované transplantaci

Zdraví

Plicní lékaři každoročně zveřejňují čísla při Světovém dnu boje proti tuberkulóze, který připadá na 24. 3. – letos je to přesně 139 let od chvíle, kdy německý lékař Robert Koch odhalil zákeřný bacil Mycobacterium tuberculosis, způsobující nemoc zvanou tuberkulóza.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám