Hlavní obsah

Potraviny, které zvýší vaši hladinu energie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vstáváte nevyspalí se špatnou náladou, přes den jste nesoustředění a občas byste nepohrdli ani odpoledním šlofíkem? Pak se o vás možná pokouší jarní únava. Jak proti ní úspěšně bojovat pomocí stravy?

Foto: Profimedia.cz

Únava je na jaře častá.

Článek

Pokud se potýkáte s jarní únavou, účinnou zbraní, jak proti ní bojovat, je nepochybně dostatek odpočinku a vyvážená strava. Jaké potraviny přispívají k lepšímu výkonu a dostatku energie?

Černé fazole

Tato cenově dostupná superpotravina je doslova pokladem vaší spíže. „Černé fazole jsou nejen chutné, ale také opravdu všestranné. Jsou vynikajícím zdrojem rostlinných bílkovin, zdravé vlákniny i sacharidů. Jsou také skvělým zdrojem železa, které je důležité pro energii, protože má pozitivní vliv na hemoglobin, který transportuje kyslík po celém těle,“ říká výživová poradkyně Meredith Priceová pro Huffington Post a dodává, že černé fazole v jídle jsou skvělou volbou například po fyzickém tréninku, protože jednoduše doplní zásoby bílkovin, sacharidů a dodají vám energii ne zbytek dne.

Proč jíst více rýže a fazolí

Zdraví

Banány

„Banány jsou skvělou potravinou. Dají se jednoduše přenášet, mají vlastní obal, a navíc přirozeně dodávají energii díky tomu, že obsahují přirozeně se vyskytující fruktózu. Navíc jsou snadno stravitelné. Fruktóza se v těle přemění na glukózu, kde ji buňky, zejména ty mozkové, mohou použít jako rychlý zdroj energie,“ dodává Meredith Priceová.

Vejce

„Vejce bych přirovnal k levné elektrárně. Obsahují kompletní bílkoviny a živiny, které pomáhají při energetickém metabolismu a zpomalení vstřebávání cukru v krvi, pokud jsou spárovány s potravinami obsahujícími sacharidy," říká odborník v oblasti výživy a dietetiky Jonathan Valdez, podle kterého je ideální konzumovat vejce společně s libovolnou zeleninovou oblohou.

Voda

I když se nejedná o potravinu, mnoho zdravotníků se shoduje na tom, že správná hydratace je klíčem k udržení energie, a proto nepochybně stojí za zmínku.

„Jedním z největších příznaků dehydratace je únava, protože v těle dochází tekutiny, což znamená, že kyslík se nedostává dostatečně rychle tam, kam potřebuje,” říká Priceová.

Při pravidelném pití, i když nemáte žízeň, naopak dochází ke zvýšení energie. Pokud nevíte, jestli pijete dostatečně, ukazatelem může být i vaše moč, která by měla být ideálně světle žlutá.

Kvalitním jídelníčkem ke zdraví dámských intimních míst

Zdraví

Pistácie

Milovníci oříšků zbystřete. Pistácie mohou sloužit jako skvělá svačinka plná energie. Obsahují totiž kompletní rostlinné bílkoviny, které pomáhají tělu dodávat esenciální aminokyseliny. Navíc jsou plné vlákniny a nenasycených tuků. Díky této kombinaci vás skvěle zasytí a dobijí energií.

„Pistácie také poskytují vlákninu a pro vás lépe nenasycené tuky. Tato trojice bílkovin, vlákniny a tuků pomáhá udržet pocit sytosti a poskytuje trvalou energii,“ potvrzuje dietoložka Amy Gorinová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám