Hlavní obsah

Kvalitním jídelníčkem ke zdraví dámských intimních míst

Novinky, ald

Není žádným tajemstvím, že strava zásadně ovlivňuje to, jak se cítíme. Vypadá to ale, že má důležitý vliv také na vaginální zdraví.

Foto: Profimedia.cz

Intimní zdraví je důležité.

Článek

Počítáme kalorie, řešíme cukry a kvůli štíhlé postavě trávíme hodiny ve fitness centru. Přitom správné stravovací návyky nemají dopad jenom na naši linii, ale především na tělesné zdraví.

Snažte se tedy do svého jídelníčku zakomponovat potraviny, které nasytí žaludek a zároveň podpoří vaše vaginální zdraví.

1. Jezte hodně probiotik a prebiotik

Probiotika a prebiotika jsou často spojována se správnou funkcí střev. Málokdo ale ví, že jsou zároveň důležitá pro vaginální zdraví. Lékařka Jennie Ann Freimanová vysvětluje, že zdravé bakterie dokážou bojovat s infekcemi a udržují normální pH vaginy.

Zároveň dodává, že vyvážená strava plná probiotik a prebiotik napomáhá ženám od chronického vaginálního nepohodlí, které může vést k bolestivému sexu.

Prebiotika a probiotika pro zdraví střev, pevnou imunitu a klidný spánek

Zdraví

Pokud chcete zlepšit své vaginální zdraví, zaměřte se na konzumaci prebiotických potravin, jako je česnek, cibule a pórek. Probiotika zase můžete získat z jogurtů, korejského salátu kimči, okurky, zelí, tempehu či kombuchy. Pozor si dejte na prebiotické a probiotické doplňky stravy, které se nedokážou vyrovnat skutečným potravinám.

„Laboratorně vytvořené doplňky stravy nepřekonají matku přírodu,“ uzavírá Freimanová.

2. Nezapomínejte na ořechy a zdravé tuky

Při skládání jídelníčku je důležité myslet na to, že existují nezdravé i zdravé tuky. Druhé zmíněné máme rozhodně konzumovat, neboť pomáhají regulovat hladinu cholesterolu, estrogenu a vytvářejí zdravé slizniční výstelky, které dokážou odvrátit infekce.

„Do svého jídelníčku zařaďte ořechy, neboť obsahují vitamín B a vápník, který zabraňuje kvasinkové infekci pochvy,“ vysvětluje lékař Brian A. Levine. Dalším zdrojem zdravých tuků je například avokádo a olivový olej.

3. Vyhněte se průmyslově zpracovaným potravinám

Zatímco prebiotická a probiotická jídla přinášejí do střev a pochvy užitečné bakterie, průmyslově zpracované potraviny potlačují imunitní systém, což může vést k přemnožení škodlivých bakterií.

Lékařka Freimanová dodává, že důsledkem nadvlády škodlivých bakterií je kvasinková infekce, vaginální suchost, bolest při sexu či infekce močových cest.

4. Omezte cukr

Cukr ohrožuje nejen naši štíhlou linii, ale také vaginální zdraví. To je způsobeno tím, že nadměrná konzumace cukru škodí prospěšným vaginálním bakteriím – laktobacilům.

Podle lékaře Burta Webba je cukr opakem probiotik. Následná bakteriální nerovnováha vede ke kvasinkové infekci, bolestivé vagině či k nepříjemnému podráždění.

Jste závislí na cukru? Víme, jak se této neřesti zbavit

Zdraví

5. Pozor na umělé hormony

Ať chceme, nebo ne, některé mléčné a masné výrobky v sobě obsahují xenoestrogeny, tedy umělé hormony napodobující ženský hormon estrogen.

„Tyto umělé hormony mohou v pochvě blokovat přírodní estrogen, což následně zabraňuje tvorbě slizniční výstelky,“ varuje Webb. Důsledkem je citlivá vagina, která je náchylná k infekci.

6. Hydratace je základ

Málokoho by napadlo, že pitný režim je důležitý i pro zdravé fungování vaginy.

„Když má žena žízeň, pravděpodobně má žízeň i její vagina. Dostatečná hydratace také napomáhá tomu, aby vagina nezapáchala,“ říká lékařka Octavia Cannonová pro Glamour.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám