Hlavní obsah

Odhalte tajemství ženské rovnováhy a vyzkoušejte cvičení, které zharmonizuje vaše tělo

Novinky, das

Rozhoupané emoce, zadržování vody, zhoršená pleť. Máte před menstruací některé z těchto příznaků? Příčinou je rozbouřená hladina hormonů. Sladit tento stav může hormonální jóga.

Foto: Profimedia.cz

Hormonální jóga

Článek

Pro ženskou rovnováhu je nutná správná hladina hormonů. A aby jich bylo tak akorát, musí být v dobré kondici vaječníky a další žlázy, v nichž hormony vznikají.

„Fungování ženských orgánů je úzce spojeno s pánevním dnem, postavením kyčlí, chodidel či pánve. Křečovitě sevřené nebo naopak ochablé svaly pánevního dna činnost vnitřních orgánů negativně ovlivňují. Přispívají také k bolestivé menstruaci a mohou dokonce způsobit funkční neplodnost. To vše se dá cvičením hormonální jógy a pánevního dna příznivě ovlivnit,” vysvětluje Eva Juráková, fyzioterapeutka Lékařského domu Praha 7.

Cviky hormonální jógy stimulují činnost vaječníků, štítné žlázy a hypofýzy, a tím se napravuje hormonální nerovnováha. Ovlivní např. premenstruační syndrom, bolestivou, nepravidelnou či naopak chybějící menstruaci i potíže s otěhotněním.

Má výborné účinky při syndromu polycystických vaječníků, zmírní projevy přechodu a zvedne sexuální apetit. Vedle toho pomůže při snížené činnosti štítné žlázy, zlepší pleť, spánek i ženské sebevědomí.

Premenstruační syndrom jako zabiják vztahů

Vztahy a sex

„Zabírá dokonce proti inkontinenci nebo poklesu pánevních orgánů – a to v propojení s harmonizací svalů pánevního dna,“ doplňuje lektorka hormonální jógy Táňa Jilemnická z pražského studia Dům jógy.

Proto je dobré hledat kurzy, kde obojí umí zkombinovat tak, aby se účinky cvičení posílily.

Cviky, které zvládne opravdu každý

Cviky z hormonální jógy zvládnou i naprostí začátečníci. „Nejprve se pracuje v ženské rovině s pánevním dnem. Často je to pro ženy první seznámení s touto oblastí. Žijeme tzv. od pasu nahoru, do oblasti břicha nedýcháme a někdy se tam dokonce bojíme vůbec podívat. Přesto je fyzická, ale také emocionální a energetická rovnováha v oblasti pánevního dna zásadní a velmi výrazně ovlivňuje nejen naše hormony, ale také to, jak se celkově jako ženy cítíme,“ upozorňuje Táňa Jilemnická.

Zrádné hormony. Ovládněte je a zbavte se nadváhy, padání vlasů a akné

Zdraví

Poté, co si tyto cviky ženy osvojí, mohou pokračovat samy doma. Sestava má dané pořadí a její důležitou součástí je práce s dechem.

„Praxe hormonální jógy podpoří prokrvení daných oblastí, dochází tak k okysličení orgánů a jejich výživě. Žlázy pak lépe pracují či dokonce obnovují svou činnost. Cvičení navíc protahuje svaly a uvolňuje klouby, což výsledek umocní,“ vysvětluje Eva Juráková, jak to v těle funguje.

Ukázka cviků

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související články

Jak poznáte, že se blíží menopauza

Menopauza je pro mnoho žen obávaným strašákem. Jakmile oslaví čtyřicítku, začnou se víc a víc o toto téma zajímat a samy sebe i více pozorovat. Podívejte se...

Andropauza viditelně změní mužské tělo

Přechod neboli pokles pohlavních hormonů ve vyšším věku se netýká jen žen, ale i mužů. Zatímco u žen dochází k poklesu hormonu estrogenu, u mužů se jedná...

Výběr článků

Načítám