Hlavní obsah

Zrádné hormony. Ovládněte je a zbavte se nadváhy, padání vlasů a akné

Novinky, das

Hormony produkují žlázy s vnitřní sekrecí - jejich úkolem je prostřednictvím krevního oběhu úkolovat jednotlivé orgány, co mají a nemají dělat. V okamžiku, když dojde k narušení jejich rovnováhy, což v dnešním zrychleném světě není nic neobvyklého, lidé začínají pociťovat nejrůznější zdravotní problémy.

Foto: Profimedia.cz

Pozor na přejídání nebo vynechávání jídel.

Článek

Hladiny jednotlivých hormonů se navíc v průběhu života mění. Vliv má to, jak stárneme, na vině ale může být i nesprávné fungování endokrinních žláz.

„Příčinou hormonální nerovnováhy může být i štítná žláza a její přílišná, či naopak nízká aktivita, diabetes, tumor, poruchy příjmu potravy, užívání některých léků, ale i stres, trauma a špatná životospráva, u žen těhotenství, menopauza a kojení,“ upozorňuje MUDr. Radka Gregorová, gynekoložka z Lékařského domu Praha 7.

Protože hormony regulují většinu tělesných procesů včetně metabolismu a aktivit reprodukčního ústrojí, mají vliv i na naši chuť k jídlu, náladu či váhu, hodí se držet je na uzdě.

Hormonální rovnováha

Jedním ze způsobů, jak držet hormony v rovnováze, je úprava stravy. Vedle důrazu na ovoce a zeleninu byste si měli dát předsevzetí konzumovat během každého jídla bílkovinu, přičemž byste jídlo měli soustem bílkoviny zahajovat.

„Bílkoviny zajišťují zdraví svalů, kostí i kůže. Jejich dostatečný příjem snižuje hladinu ghrelinu, hormonu hladu, a naopak stimuluje produkci hormonů, které nám dávají signál o tom, že jsme po jídle plní,“ popisuje hlavní nutriční specialistka Světa zdraví Ing. Monika Bartolomějová.

Vyhnout byste se naopak měli cukrům a průmyslově zpracovaným sacharidům. Jejich vynechání bývá spjato se zlepšením fungování hormonů a působí proti obezitě, diabetu a dalším onemocněním.

„Fruktóza je nepřítelem číslo jedna, podílí se na vzniku inzulínové rezistence, stavu, kdy buňky řádně nereagují na signály inzulínu,“ upozorňuje na jedno z největších úskalí konzumace cukrů lektorka a zakladatelka centra Domu jógy Věra Vojtěchová. Nezatracujte ale všechny sacharidy, zaměřte se hlavně na ty komplexní a jejich střídmý příjem.

Ani všechny tuky nejsou zlo. Tuky mají vysoký sytící efekt, a navíc jako jediná makroživina neovlivňují hladinu krevního cukru. V tom mají velký benefit. Je ale důležité hledět, jaké konzumovat. Cenné jsou ty, které jsou zdrojem omega 3 mastných kyselin, a kromě jiného mají blahodárný vliv i na nervovou soustavu. Najdete je například ve vlašských ořeších.

„Nevyhýbejte se ale ani máslu a dalším přirozeným tukům, jako je například olivový či jiný olej v kvalitě extra virgin, tedy první mechanický lis. Naopak do svého jídelníčku nezařazujte rafinované oleje,“ upozorňuje Monika Bartolomějová.

Pozor na přejídání nebo vynechávání jídel, pro hormonální rovnováhu je vhodné jíst pravidelně a stejné porce. Někomu vyhovuje jíst pět menších porcí denně, jinému tři větší, aktuálně se výživoví poradci ve vztahu k hormonům přiklánějí spíše ke třem větším pokrmům, mezi nimiž byste neměli nic konzumovat ani svačit.

Pravidelné cvičení je pro rovnováhu hormonů základ

Cvičení snižuje hladinu inzulínu a navyšuje citlivost na inzulín. Inzulín je klíčový hormon v řadě funkcí, napomáhá buňkám brát si z krevního oběhu některé typy aminokyselin a cukr (glukózu), z nichž pak může vznikat energie.

„Příliš mnoho inzulínu může vést ke vzniku inzulínové rezistence, stavu před rozvinutím cukrovky, cukrovce či onemocnění srdce. Hladinu inzulínu je proto třeba hlídat,“ nastiňuje Věra Vojtěchová.

Zároveň cvičení stimuluje produkci adiponektinu, hormonu s protizánětlivým účinkem regulujícího metabolismus, testosteronu a růstového hormonu. Podle Vojtěchové přitom nemusíte cvičit „na dřeň“, pro blahodárný účinek na hormony postačí pravidelná chůze nebo jóga.

Přímo pro zkrocení hormonů existuje tzv. hormonální jóga. Ta přirozenou cestou a prostřednictvím komplexních cviků harmonizuje jejich hladiny.

„Stěžejní jsou v hormonální józe dechové a koncentrační techniky a dynamicky se střídající pozice, které působí na vnitřní orgány a ovlivňují produkci hormonů. Pro pozitivní vliv přitom stačí 30 minut denně,“ vysvětluje Vojtěchová.

Nenechte si přerůst stres přes hlavu

Také stres si může s hormony pohrát. Dva hlavní hormony, na které má stres vliv, jsou kortizol a adrenalin. Kortizol je znám také jako stresový hormon, je to právě on, díky němuž jsme schopni stresu dlouhodobě vzdorovat. Adrenalin nám zase dodává energii v momentech, kdy je potřeba vypořádat se s akutním stresem. Jak k tomu ale dodává Vojtěchová, v současnosti je u části populace běžná spíše jejich nezdravě zvýšená hladina.

Jak hladiny kortizolu snížit? Osvojit byste si měli praktiky, jako je meditace, poslech relaxační hudby nebo cvičení zaměřené na hluboké dýchání. Také masáže mohou přinášet organismu žádoucí uvolnění, zklidnit a zrelaxovat. Vedle toho navíc mohou navyšovat hladinu hormonu štěstí serotoninu a dopaminu. Snažte se tedy vypnout alespoň na 10 až 15 minut denně, a to i v případě, že nemáte času nazbyt.

Nezapomínejte ani na dostatek kvalitního spánku. Když spíte málo, nebo nekvalitně, hormony jako inzulín, kortizol, leptin, ghrelin a růstový hormon se začnou bouřit a snižuje se také citlivost na inzulín.

Spánek potřebuje i mozek, který pro své správné fungování potřebuje projít všech pět fází spánkového cyklu. Každý jedinec potřebuje různou délku spánku, nicméně doporučovaná doba je mezi 7 až 8 hodinami každou noc.

Pomoci může i moderní medicína

Při rozsáhlé nerovnováze hormonů je někdy zapotřebí úpravu životního stylu doplnit o hormonální léčbu.

Projevy hormonální nerovnováhy

  • Tloustnutí, hubnutí, otoky
  • Únava
  • Zimomřivost, horkokrevnost
  • Zácpa, průjmy
  • Suchá pleť, akné, pigmentace a další kožní neduhy
  • Bolest a slabost svalů
  • Otoky a bolesti kloubů
  • Vypadávání vlasů
  • Deprese, úzkosti, podrážděnost
  • Pocení
  • Problémy se zrakem
  • Syndrom polycystických ovarií
  • Gynekologické obtíže

„V případě menopauzy od příznaků uleví estrogenová terapie, při níž předepisujeme nízké dávky estrogenu, který lze užívat ve formě tablet, krému, nebo jej zavádět přímo do pochvy. Při vysoké hladině androgenů je možné nasadit anti-androgenní léky, u můžu zase testosteronovou terapii, která zvýší jeho nízkou hladinu. Léky samozřejmě existují i na problémy štítné žlázy,“ uzavírá téma gynekoložka Radka Gregorová s tím, že na každého pacienta je třeba nahlížet individuálně a určit ideální kombinaci terapie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám