Hlavní obsah

Myslela si, že se zranila při cvičení. Testy ale ukázaly vzácnou nemoc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devětadvacetiletou Ikitu Holly Muntovou z Anglie začaly intenzivně bolet nohy. Myslela si, že důvodem je cvičení na tvrdé podlaze bez bot. Bolest se ale stupňovala, a tak vyhledala na popud sestry lékařskou pomoc. Výsledky testů ukázaly, že je na vině Guillainův–Barrého syndrom.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Myslela si, že se zranila při cvičení. Byla to ale vzácná, život ohrožující nemocVideo: Caters News/Zelda Bridge, AP

 
Článek

Ikita Holly Muntová z anglického Essexu si před půl rokem začala stěžovat na bolavé nohy. Původně si myslela, že je vše způsobeno cvičením.

„Bolest se ale zhoršovala, navíc jsem začala chodit, jako bych byla pod vlivem alkoholu a při sprchování ve studené vodě mě pálila chodidla. Rozhodla jsem se proto vyhledat lékařskou pomoc,“ vysvětluje pro agenturu AP Muntová.

Na diagnózu si musela počkat čtyři dny, během kterých se její celkový stav mnohonásobně zhoršil. Bolest nohou vystřídalo ochrnutí končetin i obličeje.

„Ty čtyři dny byly nejhorší v mém životě. Cítila jsem, jako by moje tělo zasahovaly neustálé přívaly elektrického proudu. Můj mozek byl v pořádku, ale tělo mě neposlouchalo. Nemohla jsem mluvit, hýbat obličejem, dokonce ani polykat a pořádně dýchat.“

I s polovinou těla žije běžný život. Bez speciálního vozíku ale může zemřít

Zdraví

Výsledky testů ukázaly, že trpí vzácným Guillainovým–Barrého syndromem (GBS). Jedná se o závažné autoimunitní onemocnění, postihující periferní nervovou soustavu, obvykle vyvolané akutním zánětem. Nemoc se projevuje vzestupnou paralýzou, začínající slabostí v nohou, která se šíří do horních končetin a obličeje.

Ikita nakonec v nemocnici strávila pět týdnů a musela se znovu učit chodit a mluvit. Nyní po čtyřech měsících intenzivní rehabilitace se opět postavila na nohy a pomocí chodítka začíná chodit. Pomalu se tak vrací do běžného života.

„Nikdy jsem si nemyslela, že by mě tohle mohlo potkat. Na rehabilitacích jsem se seznámila s osmdesátiletým pánem, který byl v lepší kondici než já. Uvědomila jsem si, že to jediné, co mohu opravdu ovládat, jsou myšlenky, a proto se už zbytečně nestresuji. Už nikdy nebudu brát oblékání a vaření jako samozřejmost,“ dodává.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám