Hlavní obsah

Místa a věci, které je vhodné pravidelně dezinfikovat v domácí karanténě

Novinky, bok

Základní hygienické návyky by měly být nejen v době ohrožení novým koronavirem samozřejmostí. Zapomínat bychom ale nyní neměli ani na čistotu a dezinfekci často používaných míst a věcí, na kterých mohou ulpívat nebezpečné viry.

Článek

Ať už máte home office a z bytu téměř nevycházíte, dojíždíte každý den do práce vybaveni ochrannými prostředky, nebo máte doma dokonce někoho, kdo má nějaké příznaky nemoci covid-19, pravidelný úklid a dezinfekce často využívaných míst a věcí by měla být téměř každodenní samozřejmostí.

Pokud přece jen musíte vycházet mezi lidi a chcete mít jistotu, že si doma opravdu udržíte pořádek a čistotu, zaměřte se při výběru dezinfekčních prostředků nejen na to, na jaké povrchy jsou určené, ale rovněž i na složení a popis toho, co všechno umí zlikvidovat. Obyčejná voda s jarem totiž ne vždy stačí.

Tři tipy pro čistou a zdravou domácnost

Koronavirus

Server Health přinesl přehled věcí, na které při údržbě domácnosti není radno zapomínat.

Mobilní telefon 

Mobilní telefony všeho druhu jsou doslova semeništěm různých bacilů, a to i bez koronaviru. Základní pravidlo je tak jasné, kromě pečlivé hygieny rukou rovněž nezapomínejte pravidelně čistit i svého „mobilního” miláčka, jinak si z něj budete přenášet viry zpět na umyté ruce.

Při dezinfekci podobných přístrojů je samozřejmě třeba užívat pouze prostředky a přípravky na to speciálně určené, aby nedošlo k jejich nevratnému poškození.

Klávesnice 

Dalším semeništěm bakterií a virů bývá v domácnosti klávesnice u počítače, v době práce z domova o to větší.

I ona si tak zaslouží pravidelnou očistu. Před tímto úkonem nejdříve pečlivě vypněte počítač, popř. odpojte klávesnici. Prvním krokem očisty mnohde bývá její otočení vzhůru nohama a vysypání všeho, co tam nepatří. Rozhodně se budete divit, co všechno se v ní dokáže udržet. Posléze věnujte čas i očistě kláves.

Samozřejmostí je pak i pravidelný úklid celého domácího pracoviště.

Domácí pracoviště? Vsaďte na jednoduchost

Tipy a trendy

Kliky a vypínače

Dalšími místy, která jsou často využívaná a na něž se při „obecném” úklidu poměrně často zapomíná, jsou dveřní kliky a rovněž vypínače světel. I na těchto místech totiž ulpívají nebezpečné viry a bakterie a i z nich může dojít k přenosu nemoci, upozorňuje mikrobiolog Chuck Gerba z Arizonské univerzity v americkém Tucsonu.

K očistě opět použijte přípravky na to určené, nejlépe na bázi alkoholu, pokud to materiál dovoluje.

Kuchyňská linka

Více než kdy jindy věnujte pozornost při úklidu i prostorám v kuchyni, především pak těm, kde se připravuje jídlo. Ideální je úklid praktikovat nejen před každou přípravou, ale i po ní.

Hračky a deky 

V jakémkoli případě, kdy byl váš potomek nemocný, dbejte na důkladnou dezinfekci i tolik oblíbených plyšových hraček a samozřejmě veškerého povlečení, různých dek a podložek na hraní atd.

Co můžete, dejte vyprat do pračky a následně nejlépe usušte v sušičce. Pokud to nejde, využijte co nejteplejší vodu a vhodný úklidový prostředek.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Ovladač na televizi 

Při očistě nezapomeňte ani na jednu z nejpoužívanějších věcí v domácnosti – ovladač na televizi.

Před jeho očistou z něj vyndejte baterie, aby nedošlo k jejich zasažení při dezinfekci, pečlivě očistěte všechna tlačítka – i ta, která využíváte jen občas.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám