Hlavní obsah

Klíčem ke spokojenému vztahu je podle expertů uklizený domov

Novinky, lin

Máte náročnou práci, spoustu povinností a to poslední, na co máte náladu, je uklízení? Pak je možná na čase přehodnotit svůj žebříček priorit. Podle vědců může totiž nepořádek negativně ovlivnit nejen vaši psychiku, ale také váš vztah, a dokonce může způsobit rozchod.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V dnešní době, kdy se většině lidí daří jen stěží žonglovat mezi rodinou, prací, zdravím či duševní a fyzickou pohodou, se úklid mnohdy dostává až na spodní příčku v žebříčku priorit. Přednost dostává péče o děti, pracovní i soukromé pochůzky, dokončování projektů a jiné aktivity, kvůli kterým na praní prádla či utírání prachu zkrátka nezbyde čas.

„Pro osoby, které se každodenně pohybují mezi změtí povinností, může být udržování pořádku problém. Svou pozornost totiž upnou na urgentnější věci a úklid raději odloží na dobu neurčitou,“ říká psycholožka Samantha Rodmanová pro Huffington Post. Nepořádek ale není radno podceňovat, často totiž předznamenává daleko vážnější problém.

Výsledky průzkumu z roku 2016, který se zabýval čerstvě rozvedenými osobami, ukázaly, že 30 % dotázaných uvedlo, že za rozpadem jejich manželství stál nepořádek a odlišný pohled na domácí práce. Po nevěře a „vzájemném odcizení“ se tak jednalo o třetí nejčastější důvod rozchodu.

To samé potvrzuje i studie Pew Research Centre ze stejného roku, podle které 56 % dotazovaných uvedlo, že sdílení domácích prací je velmi důležité pro udržení zdravého vztahu.

Nepořádek skrývá hrozbu

V některých vztazích se partneři shodují, že oba touží po čistém a uklizeném domově, nicméně zároveň dodávají, že jim na úklid nezbývá čas ani energie. Existují ale i jiné případy.

„Vzpomínám si na jeden pár, kde žena, která se živila jako spisovatelka, nemohla psát, pokud nevěděla, že má vyprané prádlo a ve všech místnostech je pořádek. Její manžel si naopak liboval v chaosu,“ říká psycholog Ryan Howes a dodává, že je důležité již v počátku vztahu vysledovat, jaký přístup mají oba partneři k pořádku.

Uklízení se totiž může zdát jako maličkost v porovnání s důležitými pracovními úkoly, ale věřte, že tomu tak není. Kumulativní efekt přeplněného obytného prostoru může skutečně poškodit vaše duševní a fyzické zdraví a může vést ke stresu, zvýšené citlivosti, úzkostem i pocitům viny.

Tyto neduhy pak mohou ovlivňovat i způsob, jakým zacházíte s vaším partnerem, protože se stáváte méně trpělivými a chápavými a jste více náchylnější k pasivně agresivnímu chování.

Reklama

Související články

Co ženy očekávají od mužů

Ženy mají mužům často za zlé, že se sami nedovtípí věcí, které ony od nich očekávají. Mají pak často pocit, že je muži nemají dostatečně rádi, když si o vše...

Výběr článků

Načítám