Hlavní obsah

Robotický vysavač zvládne nejenom vysát prach, ale také vytřít

Novinky, nes

Robotické vysavače se nenápadně vkradly do našich domovů a starají se v nich o čistotu v době, kdy jsme pryč. Některé z nich ale mohou nejenom vysávat prach, zvládnou rovněž vytřít. Potřebují k tomu naplnit nádržku vodou a nasadit speciální utěrku. O zbytek se postarají samy.

Foto: Eta

Robotický podlahový vysavač Fido má zásobník na vodu, který udržuje při vytírání mopovací textilii mokrou. Díky tomu vysavač nejen vysaje, ale také řádně očistí povrch podlahy.

Článek

Nápad pořídit si domů pomocníka, který bude vytírat a třeba i vysávat prach, zní samozřejmě lákavě. Nelze si ovšem od těchto robotů slibovat nesplnitelné. Zodpovědní prodejci proto své zákazníky dopředu informují pečlivě o tom, co robotický vysavač či mop zvládne, a co ne.

Foto: Tesla

Robotický vysavač RoboStar T80 PRO si díky efektivní Smart gyroskopické navigaci dokáže vypočítat ideální trasu po domácnosti. Jeho úklid lze naplánovat na celý týden, každý den individuálně.

Zjednodušeně řečeno, robotické vysavače a mopy odstraní menší znečištění vzniklé během dne. Trvanlivé zaschlé skvrny obvykle už ne. Hodí se proto pro pravidelný, třeba i každodenní úklid, s tím, že jednou za čas musí pak nastoupit člověk a podrobit podlahu úklidu generálnímu. Díky pravidelnému poklízení robotem se ale intervaly mezi velkými úklidy příjemně prodlužují.

Vysavače a mopy

Na trhu lze objevit dva základní typy přístrojů, které vytírají. První fungují jako vysavač, jenž má přidanou funkci vytírání, druhé jsou přímo specializované robotické mopy.

Ty jsou určené výhradně k vytírání, čemuž odpovídá i jejich styl pohybu, který vychází ze stylu pohybu skutečného mopu. Přes jedno místo přejedou vícekrát a vychylují se ze své trasy do stran do písmene V.

„Zájem zákazníků o robotické vysavače s funkcí mopování v poslední době poměrně rychle roste. Před samotným nákupem si rozmyslete, jestli chcete využívat pouze suché mopování, kdy mop po vysávání ještě nasucho setře z podlahy jemný prach, nebo klasické mokré mopování. Pokud vám jde především o to, aby robotický vysavač podlahu důkladně vytřel, doporučil bych pořízení sólo robotického mopu, který je v kategorii robotického mopování nejúčinnější," doporučuje Pavel Janů ze společnosti Datart.

Foto: iRobot

Dva oddělení roboti umožňují lepší úklid - oproti 2v1 mají větší sběrný koš i nádržku, to znamená, že dokáží uklidit daleko větší plochu. Braava 390 Turbo je navíc tichá, uklízet může tedy i ve večerních hodinách.

Robotické vysavače a mopy mají v sobě zabudovanou nádobku na vodu, z níž se uvolňuje voda potřebná pro vytírání či mopování. Voda se uvolňuje buď přímo do nasazené čisticí utěrky, anebo ji přístroj stříká v drobných dávkách před sebe.

Přístroje, které zvládají jak vysávání, tak vytírání, mají speciální zásobník na prach a zvlášť nádržku na vodu. Ty mohou být v přístroji zasazené buď obě najednou, nebo se vyměňují podle toho, jakou práci má robot zrovna vykonávat.

O robotických vysavačích a pravidlech jejich výběru čtěte zde:
Jak vybírat robotický vysavač

Schopnost orientace je základem

Obdobně jako u standardních robotických vysavačů, také u těch se schopností vytírat a mopů je jednou z nejdůležitějších vlastností schopnost orientace v prostoru. Čím složitější terén bude muset přístroj obstarávat, tím dokonalejší funkce pro samostatnou orientaci musí mít.

Slouží k tomu nejrůznější senzory, které jej zavčas zastaví, aby nespadl například ze schodů, eventuálně nevrážel zprudka do překážek apod.

V případě vytírání je vysoce praktické, pokud má přístroj také senzor sledující uvolňování vody. Pokud se například někde za něco zachytí, bylo by nepříjemné, kdyby na stejném místě dál uvolňoval vodu. Pak by pod ním zůstala louže, což zejména na dřevěných podlahách může způsobit škody. Nejlepší modely mají gyroskopickou navigaci s mapovací funkcí.

Foto: Concept

Model Real Force 2v1 VR3000 lze ovládat například pomocí chytré aplikace, nebo přes domácího asistenta přímo hlasem. I bez toho ale sám přijde na to, kde mu hrozí nebezpečí. Například na schodech.

Ovládat lze některé vysavače například prostřednictvím aplikace na chytrém telefonu, eventuálně hlasově přes domácího asistenta Alexu nebo Google Home.

„Ovládání pomocí chytré aplikace navíc zajistí, že úklid lze zahájit prakticky odkudkoli a kdykoli. Jako žena oceňuji především to, že díky novému pomocníkovi a řízení úklidu našeho domu přes aplikaci z práce mohu kdykoliv pozvat návštěvu dále a vím, že mám uklizeno,“ říká Kamila Trávníčková ze společnosti Concept.

Motor, hlučnost a sebeobsluha

Důležitým hlediskem pro výběr by měl být také typ motoru. Ideální jsou motory, které jsou silné, ovšem zároveň nepříliš hlučné. Právě na síle motoru závisí například spolehlivost robotu a životnost.

Mnoho výrobků tak má BLCD motor, který je digitální, bezkartáčový a stejnosměrný, je tišší, spolehlivější a energeticky úspornější, má i delší životnost.

Je praktické, pokud robotický vysavač v momentě, kdy mu dojde energie, nezůstane stát na místě, ale zajede do své stanice a tam se začne sám nabíjet.

Péče o přístroj

Aby robotický vysavač či mop dobře sloužil, je potřeba mu věnovat alespoň základní péči. Znamená to především pravidelně vyklepávat nádobku na prach a nečistoty a zároveň doplnit vodu do nádržky před každým vytíráním, poté ji zase vylít.

Zároveň je dobré věnovat pozornost kartáčům a dalším pohyblivým částem, aby na nich nezůstávaly zamotané vlasy a chlupy.

Foto: Philips

Model SmartPro Active má funkci vytírání mopem nasucho – první dva dlouhé kartáče nahrnou špínu a prach robotu do cesty, tryska je poté sebere a nacvaknutelný mop se postará o ještě kvalitnější čištění, posbírá z podlahy i ten nejjemnější prach.

Jednou za čas se vyplatí očistit i senzory. Malé kartáčky mají tendenci se jednou za čas roztřepit. Někteří výrobci proto dodávají první náhradní sadu už do balení k vysavači.

Kolik stojí

Robotické vysavače se schopností vytírat a samostatné mopy je možné objevit na trhu za částky od necelých pěti tisíc korun.

Střední kategorie přístrojů je zhruba v rozpětí necelých sedmi až devíti tisíc korun, nejdražší modely se prodávají za částky od 10 do necelých 16 tisíc korun.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Anketa

Máte doma robotický vysavač?
Ano, máme
49,4 %
Ne, ale uvažujeme o jeho koupi
44,4 %
Ne, a ani ho kupovat nebudeme
6,2 %
Celkem hlasovalo 180 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám