Hlavní obsah

Když emoce přerůstají přes hlavu aneb Kdy je vhodné navštívit terapeuta

Novinky, Bohumila Kunertová

Každý den všichni zažíváme doslova záplavu myšlenek, pocitů, emocí. Někdy není snadné se v nich vyznat, o to hůře rozlišitelné pak je poznat, kdy už je toho na nás moc a vše nám začíná přerůstat přes hlavu. Řešením může být návštěva terapeuta.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Situace několika posledních měsíců je psychicky náročná pro všechny z nás. K běžným starostem se přidala kromě jiného i nejistota a obavy spojené s výskytem nového typu koronaviru. To a mnoho dalšího pak mysl lidí zahlcují natolik, že se mnozí začínají ve svých pocitech a obavách ztrácet.

Jak poznat, kdy už je situace na hraně zvládnutelnosti a je lepší vyhledat pomoc odborníka?

Příznaky zasahují do vaší práce

Duševní zdraví je stejně tak důležité jako to tělesné. Pokud na sobě začínáte pozorovat nejen zvýšenou úroveň stresu, ale máte i problémy se soustředěním, v práci nezvládáte běžné emoce, pozorujete u sebe sníženou produktivitu, mohou to být všechno známky potíží s duševním zdravím.

Co byste měli vědět o syndromu vyhoření dřív, než potká i vás

Zdraví

Nálada na bodu mrazu

Mít někdy náladu „pod psa” není nic nenormálního. Pokud se ale podobné stavy opakují, a trvají stále déle, je třeba zpozornět. O to víc, pokud ke svému chování nemáte specifický důvod, uvádí server Psychology Today.

Změna spánkových návyků 

Kvalita spánku je přímo spojena s duševním zdravím. Pokud chodíte spát později, než u vás bylo zvykem, a i tak jste většinu noci vzhůru, nebo naopak spíte stále více, může to být náznakem, že něco není v normě a je třeba to řešit.

Nedostatek spánku negativně ovlivňuje naši hmotnost, náladu, paměť i chování

Zdraví

Fyzické zdraví 

Potíže spojené se stresem, depresemi a celkově nepohodou duševního zdraví se dříve či později projeví i na zdraví fyzickém. I proto je někdy lepší řešit duševní nepohodu než později s tím spojené zdravotní problémy.

Nevysvětlitelné změny hmotnosti 

Stres a emoční nepohodlí vedou u řady lidí k přejídání. Jiní naopak zcela ztrácejí chuť k jídlu. Žádnou z těchto změn se nevyplácí podceňovat.

Nezdravé „berličky” 

Negativní emoce, stres, únava a další nepříjemné situace dohánějí lidi často k tzv. „nezdravým berličkám” (přejídání, alkohol a jiné), kterými chtějí alespoň na chvíli zahnat nakumulované potíže. Ve výsledku se ale vše jen zhorší.

Kdy se z občasného popíjení alkoholu stává problém

Zdraví

Vliv na vztah 

Oblastí, která duševním nepohodlím trpí ve velké míře, jsou vztahy. A to jak ty pracovní, tak soukromé. Viditelné to může být jednak na snížené komunikaci či ochotě něco řešit, nebo naopak zvýšené dramatičnosti a „hádavosti”. To vše může napáchat velké škody.

Jak mluvit s odborníkem 

Svěřit se odborníkovi není mnohdy jednoduché. Lidé se často snaží vše řešit sami a raději vyčkávají, až se vše zlepší. To se ale málokdy bez pomoci stane.

Jak zvládnout stres, obavy o budoucnost a vypnout přetíženou hlavu

Zdraví

Pokud výše popsané potíže přetrvávají déle než dva týdny v kuse, je proto lepší vyhledat odborníka. Na diskuzi s ním není rozhodně nic špatného, není se za co stydět.

Je třeba ale pamatovat na to, pokud má sezení (a to nejen osobní, ale třeba i online formou) pomoci, je třeba odpovídat pravdivě, nepřetvařovat se.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak vztahy ovlivňují naše fyzické zdraví

Láska má na naše tělo bezpochyby velký vliv. Výzkumy jasně ukazují, že silná partnerství lidem pomáhají předcházet závažným nemocem, osvojovat si zdravější...

Jak správně zacházet se stresem

Stres má velmi špatnou pověst. Odevšad slyšíme, že je s ním třeba všemožně bojovat, jinak bude mít neblahé důsledky pro naše zdraví i psychiku. Je to ale...

Výběr článků

Načítám