Hlavní obsah

Káva zdraví svědčí. Ale nic se nemá přehánět

Právo, Zuzana Musálková

Káva byla v minulosti považovaná za nápoj povzbuzující, nicméně zdraví škodlivý. Dokonce se uvádělo, že může působit rakovinotvorně. Reputaci si vylepšila teprve nedávno. A současné výzkumy se naopak zaměřují na ověření jejích příznivých účinků na zdraví. Jaké jsou tedy zdravotní benefity, a zároveň i rizika pití kávy?

Foto: Profimedia.cz

Káva obsahuje řadu antioxidantů a dalších zdraví prospěšných látek, jejichž vliv na zdraví se stále zkoumá.

Článek

Dříve odborníci považovali kávu za zlozvyk poškozující zdraví, podobně jako cigarety. Proč? „Je velmi těžké podívat se jen na jeden aspekt životního stylu nebo diety a odvodit od ní zdravotní stav,“ vysvětluje výzkumník Donald Hesrud z americké Mayo Clinic.

„Například dřívější výzkumy nebraly v potaz, že těžcí pijáci kávy byli také kuřáky a měli sedavý životní styl.“ Dnes podle něj už víme, že na rozdíl od cigaret a nadměrného množství alkoholu se nemusíme cítit u šálku kávy provinile.

Především bylo vyvráceno zažité tvrzení, že pití kávy významně zvyšuje krevní tlak, čímž nahrává vzniku srdečních onemocnění, nehledě na to, že tak přímo ohrožuje pacienty, kteří již těmito chorobami trpí. Ukázalo se, že tlak zvyšuje mírně a jen krátkodobě, navíc u pravidelných pijáků kávy, kteří jsou na ni zvyklí, už je tento efekt mizivý.

„V minulosti byla démonizovaná, ale podle současných vědeckých důkazů může být pro zdraví většiny lidí prospěšná,“ doplňuje nutriční vědec Kris Gunnars s tím, že samozřejmě i pití tohoto nápoje má svá ale.

Bez kávy se nerozjedu aneb Mýty o tom, jak dodat tělu potřebnou energii

Zdraví
Výhody
  • Hlavní a nezpochybnitelnou výhodou jsou její povzbuzující účinky na organismus. Tedy účinky kofeinu, její hlavní složky.
  • Obsahuje řadu antioxidantů a dalších zdraví prospěšných látek, jejichž vliv na zdraví se stále zkoumá.
  • Milovníci kávy mají mnohem nižší riziko onemocnění cukrovkou 2. typu, tedy tou získanou. Výzkumy dokonce ukazují, že pití kávy by ho mohlo snižovat o 23 až 67 procent.
  • Snižuje riziko onemocnění jater. Konkrétně jaterní cirhózy, nemoci, kvůli které je jaterní tkáň zjizvená a vede k selhání tohoto orgánu. Díky kávě se může pravděpodobnost onemocnění snížit až o 84 procent, zvlášť u těch, kteří pijí čtyři i více šálků denně. Navíc o 40 procent snižuje i riziko vzniku rakoviny jater, což je druhý nejčastější typ rakoviny.
  • Nižší riziko depresí a sebevražd. Deprese je nejběžnějším mentálním onemocněním, které velmi snižuje kvalitu života. Ve výsledcích studie Harvardské univerzity z roku 2011 měli lidé, kteří pili kávu, o dvacet procent menší riziko onemocnění depresí. Výsledek shrnutí třech na sobě nezávislých studií zase ukazuje, že lidé, kteří pili více než čtyři šálky kávy denně, měli o 53 procent nižší pravděpodobnost, že spáchají sebevraždu.
  • Studie také ukazují, že lidé, kteří pijí kávu, mají nižší riziko onemocnění Parkinsonovou chorobou, a to o 32 až 60 procent. Stejně tak naznačují, že by mohla chránit i před Alzheimerovou chorobou. Problém je opět v jejím množství – bylo by zřejmě třeba pít minimálně čtyři šálky kávy denně.
  • Prodlužuje život? Některé výzkumy to připouštějí. Milovníky kávy totiž do jisté míry chrání před vznikem některých nemocí, jež život výrazně zkracují. Dlouholetá studie na 420 260 lidech ukázala, že její participanti ve věku 50 až 71 let měli menší riziko předčasného úmrtí.
Nevýhody

Přes všechny tyto povzbudivé zprávy kávu rozhodně nemůžeme řadit k dokonalým doplňkům pestré stravy, jako jsou třeba tzv. superpotraviny apod.

  • Kofein může vyvolávat úzkosti a zhoršit kvalitu spánku. Jeho nadměrná konzumace často vede k nervozitě, úzkosti, zrychlenému bušení srdce, dokonce může zhoršit panické ataky. Při potížích s nespavostí, které kofein může také způsobovat, se doporučuje vypít poslední šálek kávy ve dvě hodiny odpoledne.
  • Může zvyšovat cholesterol. Pokud se káva nepřipravuje správně, vylučuje látku zvanou cafestol, jež má vliv na zvýšení hladiny cholesterolu v krvi. Jde hlavně o tzv. turka.
  • Při konzumaci nadměrného množství kávy hrozí špatné vstřebávání vápníku.
  • Kofein zvyšuje sekreci trávicích šťáv. Proto může u lidí s některými onemocněními žaludku vyvolávat potíže.
  • Může také dráždit močové cesty, zejména u lidí, kteří obecně trpí onemocněním ledvin či močových cest.

Jaký vliv má káva na náš mozek a tělo

Zdraví

Pít, nebo nepít? A kolik?

Důležitou otázkou proto je, kolik kávy si denně můžeme dopřát bez rizika. „Na téma optimálního množství vypitých šálků kávy a jejich vlivu na zdraví toho bylo napsáno mnoho. Člověk by se měl řídit zdravým selským rozumem podle hesla ‚všeho s mírou‘,“ vysvětluje Ivana Lánová, odborná konzultantka lékáren Benu, s tím, že benefity nám v případě umírněného pití přinášejí kromě kofeinu i další látky v ní obsažené.

„Obecně platí, že pro zdravé osoby jsou dva až čtyři šálky kávy bezpečné. Negativní vliv však má dlouhodobé pití kávy ve velkých dávkách.“

Kofein ovšem můžeme dostat do těla i jinak. „Bez šálku dobré kávy si mnozí z nás nedovedou svůj život představit. Ne pro každého je ale káva vhodná. Někomu jednoduše nechutná, někdo ji nesnáší na žaludek. Tuto nesnášenlivost však nezpůsobuje kofein, nýbrž produkty vznikající při pražení kávy,“ vysvětluje Ivana Lánová, podle níž mohou být dobrou náhražkou doplňky stravy s obsahem kofeinu.

Jak ji připravit

Základní radou, stejně jako u jiných potravin, je dbát na kvalitu. Nejlevnější druhy nebo stará balení mohou obsahovat např. plíseň. Při přípravě bychom se měli vyhnout kávě turecké, je v ní příliš mnoho zmíněného cafestolu.

Vhodné jsou filtrované kávy nebo tzv. french press. Jsou také jemnější k našemu žaludku.

Fakta o kofeinu
Kofein je rostlinný alkaloid, který stimuluje centrální nervovou soustavu a činnost srdce.
Nachází se v různých rostlinách, ale jeho název je odvozen právě od kávy. Rostlina kávovník arabský se latinsky nazývá Coffea arabica.
Jde o nejčastěji užívaný stimulant na světě. Dokáže stimulovat naši nervovou soustavu, potlačuje únavu, bývá součástí různých energetických nápojů. Krátkodobě také zvyšuje krevní tlak, ale je-li to formou nápoje, je toto zvýšení malé.
Ve farmacii se používá jako koanalgetikum, což znamená, že zvyšuje analgetickou účinnost jiných látek proti bolesti. Kombinace analgetika s kofeinem zvyšuje účinek proti bolesti asi o 40 %, aniž by se zvyšovala toxicita analgetika, a navíc se tím i často sníží celkové dávky analgetika a urychlí se nástup jeho účinku.

Reklama

Související témata:

Související články

Večerní pití kávy posouvá biorytmus

Obyčejný kofein by mohl cestovatelům pomoci překonávat nepříjemné příznaky pásmové nemoci, tzv. jet lag. Šálek kávy před spaním totiž podle nového průhzkumu...

Výběr článků

Načítám