Hlavní obsah

Jak vztahy ovlivňují naše fyzické zdraví

Novinky, lin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Láska má na naše tělo bezpochyby velký vliv. Výzkumy jasně ukazují, že silná partnerství lidem pomáhají předcházet závažným nemocem, osvojovat si zdravější návyky, a dokonce i prodlužují život. Na druhou stranu problematické vztahy vyvolávají stres, oslabují imunitu a nejen to.

Foto: Profimedia.cz

Láska má mnoho zdravotních benefitů.

Článek

Přibíráme

Je obecně známý fakt, že zatímco se s novým partnerem poznáváme, máme tendenci se snažit vypadat, co nejlépe to jde. Po usazení ale nastává přesný opak, což ostatně dokazuje i známé pořekadlo, že láska prochází žaludkem. Ke stejnému závěru došli i vědci.

Podle výzkumu z roku 2012 mají lidé v manželství tendenci přibírat na váze. Po rozvodu je zase dokázáno, že většina lidí opět zhubne. Podle psycholožky Maryann Troianiové to ale zdaleka není případ všech.

„Naši váhu ovlivňuje velké množství faktorů a často se navíc stává, že se manželé vzájemně motivují k lepším výsledkům,” říká pro Health.

Stres

Vztahy také ovlivňují hladinu stresu, a to jak pozitivně, tak negativně. Pravidelný sex například snižuje stres, a naopak přispívá k psychické i fyzické pohodě. To potvrzuje i studie z roku 2009 uveřejněná v Journal of Sexual Medicine, podle které byli lidé, kteří měli pravidelný sex, duševně zdravější a byli celkově spokojení se svým vztahem a životem.

Naopak spory a hádky mají na naše tělo negativní vliv a vedou k většímu stresu.

Jak se vyhnout přejídání při stresových situacích

Zdraví

Problémy se spánkem

Spánek vedle někoho, koho milujete a jemuž důvěřujete, vám může pomoci k tomu se lépe uvolnit a rychleji usnout. Často se ale partneři při spánku vzájemně ovlivňují, a to zejména v případě, pokud jeden z nich například chrápe, má problémy s dýcháním nebo se rád převaluje. Takovým chováním totiž může svému partnerovi narušit přirozený spánek, což vede k únavě a podrážděnosti.

Rakovina

V několika studiích bylo prokázáno, že manželství, ve kterých se partneři vzájemně podporují, zlepšují míru přežití u lidí potýkajících se s rakovinou prostaty, plic či tlustého střeva. Osamělost a stres vyvolaný odloučením negativně působí na lidskou imunitu, která je klíčem k boji se zákeřnými nemocemi.

Co o vašem zdraví prozradí jazyk

Zdraví

Krevní tlak a srdce

Ve studii z roku 2008 vědci z Brigham Young University zjistili, že lidé žijící ve šťastných manželstvích mají tendenci mít nižší krevní tlak než singles. Naopak lidé žijící v nešťastných manželstvích mají větší predispozice k vyššímu tlaku.

„Žít v nezdravém vztahu způsobuje, že naše tělo uvolňuje stresové hormony a naše srdce tluče rychleji. Tyto faktory mohou mít z dlouhodobého hlediska vliv na krevní tlak,“ souhlasí Troianinová.

Spojení mezi vztahy a kardiovaskulárním zdravím jde ale daleko dál za krevní tlak. Různé studie ukázaly, že kvalitní manželství je spojováno s nižším rizikem srdečního infarktu a lepší rekonvalescencí po operaci srdce, zejména u mužů.

Reklama

Související články

Detoxikujte svoji ložnici a spěte lépe

Pokud toužíme po kvalitním spánku, důležité jsou nejen naše návyky, ale také prostředí, ve kterém usínáme. Jaké předměty do ložnice nepatří a co nám naopak...

Výběr článků

Načítám