Hlavní obsah

Co o vašem zdraví prozradí jazyk

Novinky, das

Jazyk využívá k diagnostice onemocnění nejen tradiční čínská medicína, mnohé o našem zdraví může napovědět i nám samotným. Některé změny na jazyce by pak měly být důvodem k návštěvě zubního či praktického lékaře. Podívejte se s námi na nejčastější z nich.

Foto: Profimedia.cz

Zdravý jazyk je obvykle narůžovělý s drobnými hrbolky (papily) na povrchu.

Článek

1. Bílý povlak

Bílé skvrny na jazyku se obvykle vyskytují u lidí se špatnou ústní hygienou, u kuřáků či chronických alkoholiků. Jakmile dojde v důsledku podráždění k otoku papil na povrchu jazyka, začnou se zde zachytávat bakterie, odumřelé buňky a zbytky jídla.

Za problémem může ale stát i kvasinková infekce či stav nazývaný leukoplakie neboli metaplazie. Slizniční epitel je v důsledku zvýšeného dráždění sliznice nahrazen odolnějším epitelem dlaždicovým. Může se jednat o neškodný stav, ale také o karcinogenní změny.

Foto: Profimedia.cz

Za bílým plakem na jazyku může stát i kvasinková infekce či stav nazývaný leukoplakie.

Bílé povlaky jsou ohraničené a nelze je setřít. Pokud nedojde k léčbě problému, kůže může zrohovatět.

Pokud tedy máte na svém jazyku bílé skvrny, které jsou stále patrné i po týdenním důkladném čištění jazyka hrbolatou zadní stranou zubního kartáčku, je dobré navštívit lékaře, který povlak na jazyku vyšetří. Jelikož k leukoplakii jsou náchylnější i lidé HIV pozitivní, lékař by měl provést zároveň i test na HIV.

Afty se objevují v důsledku oslabené imunity a nedostatku vitamínu B

Zdraví

2. Červený jazyk

Červený jazyk může být známkou, že vaše chuťové buňky reagují špatně na určité jídlo, stres, ale i nedostatek vitaminů skupiny B, a to zejména kyseliny listové a B12.

Někdy za červeným jazykem ale může stát i jen sucho v ústech a nedostatek hydratace.

Jasně červený jazyk doprovázený bolestmi v krku může být i známkou infekce. Může se jednak jak o streptokokovou infekci, spálu či šarlatovou horečku, a to v případě, když problém doprovází i svědivá vyrážka. V těchto případech je zapotřebí vždy vyhledat lékaře, jelikož se obvykle neobejdete bez léčby antibiotiky.

Foto: Profimedia.cz

Jasně červený jazyk může značit streptokokovou infekci, spálu či šarlatovou horečku.

Zářivě červený jazyk může poukazovat i na srdeční či krevní choroby. Kromě nedostatku železa, vitaminů B a dalších důležitých živin je tak zapotřebí zjistit pravou příčinu problému.

Jak na nepříjemný zápach z úst

Zdraví
Jak vypadá zdravý jazyk
Zdravý jazyk je obvykle narůžovělý s drobnými hrbolky (papily) na povrchu. Na dospělém jazyku se nachází přibližně 9000 chuťových pohárků, které nám umožňují rozlišovat chutě na sladké, kyselé, slané či hořké.

3. Žlutý až nahnědlý plak

Může být známkou špatně fungujících jater, plísňového onemocnění, ale i jen nedostatku vitaminu B3. Než půjdete k lékaři, tak nejprve zkuste doplnit tento vitamin.

4. Ranky na jazyku

Drobná poranění jazyka mohou být způsobena některým jídlem, zejména když je horké či pikantní. Obvykle tyto drobné ranky velmi rychle samy zmizí.

Někdy se ale na jazyku mohou utvořit i drobné vřídky či opary, které mohou způsobit řadu nepříjemností. Nicméně i tyto neduhy obvykle zmizí samy od sebe, jen to trvá déle.

Lidé podceňují rizika vzniku rakoviny úst, počet případů prudce vzrostl

Zdraví

5. Rýhy na jazyku

Pokud se na vašem jazyku objevují rýhy, pak se často jedná o dědičnou záležitost či spojitost s minulostí. Mnoho lidí se například již rodí s prasklým jazykem.

Odborníci tomuto problému nepřičítají žádný vážný problém, jen všem doporučují, aby se na tyto rýhy zaměřili při čištění jazyka, jelikož v nich mohou uvíznout zbytky jídla, což může způsobit zápach úst, ale i rozvoj škodlivých bakterií, které mohou podporovat vznik zubního kazu.

6. Otok jazyka

Může vzniknout v důsledku vypití velmi horkého nápoje, ale i náhodným kousnutím do jazyka. V některých případech ale může jít i o alergickou reakci na něco, co jste zkonzumovali. V takovém případě se může jednat o velmi nebezpečnou záležitost, jelikož otok může postupně začít bránit dýchání. Pokud tedy u sebe nemáte silné antihistaminikum, je zapotřebí okamžitě vyhledat lékařskou pomoc.

Čistíme krátce a jenom někde. Jaké zlozvyky praktikujeme v péči o zuby

Zdraví

Jak pečovat o svůj jazyk

  • Čistěte si zuby dvakrát denně

Pravidelným čištěním zubů měkkým kartáčkem odstraňujete nahromaděné bakterie v ústech. Chráníte tak nejen samotné zuby před vznikem zubního kazu, ale i celou dutinu ústní před vznikem infekcí.

Nezapomeňte se vždy pravidelně věnovat i mezizubnímu prostoru a dásním.

  • Vyvarujte se cukru

Špatné bakterie v ústech se rády živí sladkostmi, při jejich přemnožení přitom může docházet k poškozování zubní skloviny. Pokud snížíte příjem cukru ve svém jídelníčku, zredukujete i tyto špatné bakterie v dutině ústní.

  • Přestaňte kouřit

Kouření může vést ke žloutnutí zubů, ale i k onemocnění dásní, ztrátě zubů a v závažnějších případech i k rakovině úst. Pokud jste kuřák, popřemýšlejte o tom vždy, než si zapálíte další cigaretu.

  • Pijte velké množství vody

Sucho v ústech nebo nedostatek slin může vést k onemocnění celé dutiny ústní. Dostatečným pitným režimem dokážete i v ústech udržet tolik potřebnou vlhkost v ústech a minimalizovat tak podráždění sliznic a vznik infekce.

Parodontóza není projev stárnutí

Zdraví

Nebezpečná rakovina

V dutině ústní, na jazyku, dásních, ale i rtech se mohou objevit nejrůznější druhy zhoubného onemocnění.

Riziko těchto onemocnění přitom nejvíce hrozí lidem nad 40 let, a to zejména kuřákům. Tito lidé by měli být obezřetní a při přetrvávající bolesti v ústech či vzniklých hrudek či ran na straně jazyka raději vždy vyhledat lékaře.

Mezi další příznaky rakoviny dutiny úst mohou patřit červené či bílé skvrny na sliznicích či neobvyklé krvácení či necitlivost sliznic.

Pokud odhalíte rakovinu dutiny ústní včas, je velká naděje, že dojde k úplnému vyléčení.

Reklama

Výběr článků

Načítám