Hlavní obsah

Jak si v noci užít co nejvíce pohodového spánku

O ideální době nočního spánku se vedou dlouhé diskuze. Pro každého může být dostatečný časový úsek trochu jiný, společné ale mají všichni jedno. Aby se dobře vyspali, je třeba mít dobré spánkové návyky.

Foto: Profimedia.cz

K pohodovému spánku, díky kterému se budete ráno probouzet odpočatí a svěží, pomohou i vhodné návyky během dne.

Článek

Dobře se vyspat s cílem vstávat ráno svěží a odpočatí není samozřejmost, obzvlášť když stárneme. Stále častěji se tak může stát, že večer nemůžete usnout, nebo se probouzíte v noci.

I s tím si dokážou poradit jednoduché návyky, které pomalu spojí své účinky a dovedou vás zpět k hlubokému a dostatečně regenerativnímu odpočinku.

1. Vyčistěte svou mysl, tělo vás bude následovat

Neocenitelným způsobem, jak si zajistit kvalitní nepřerušovaný spánek, je zklidnit vlastní mysl předtím, než ulehnete. Někomu pomůže modlitba, někdo jiný vsadí raději na krátkou meditaci. Všechny myšlenky ohledně práce, dětí nebo čehokoli jiného odsuňte stranou a soustřeďte se jen na svůj dech.

Pět ranních návyků, které negativně ovlivňují spánek

Styl

Povede-li se vám to alespoň na 5–10 minut, budete se cítit mnohem uvolněněji a lépe připraveni ke spánku, uvádí na svém blogu koučka Becky Smithová, která se v oboru pohybuje již více než 10 let.

2. Jídlo a pití s rozumem

Odborníci na spánek radí vybírat s rozumem jídla, která si večer dopřejeme. Stejně tak doporučují mít větší jídlo dvě až tři hodiny před ulehnutím. Obecně večer radí vyhnout se škrobovým sacharidům a cukru, což může ztěžovat relaxaci před spaním.

Podobné je to s alkoholem i kofeinem, který byste si podle jejich vyjádření měli dopřávat nejlépe jen dopoledne.

Kolik spánku člověk potřebuje? Záleží na věku

Zdraví

3. Pozor na to, na co se díváte před spaním

Sledování různých pořadů před spaním je běžným zvykem mnoha lidí. Ale i jejich volba ovlivní to, jak budou v noci spát. Čím více napětí, tím delší čas bude tělo potřebovat na „detoxikaci“. Nejlepší je sledovat něco s pozitivním účinkem pro vás i život obecně. To platí i pro četbu.

4. Tělesná aktivita během odpoledne

Co se týče cvičení, doporučují odborníci vzhledem ke kvalitě spánku sportovat raději ráno nebo v dopoledních hodinách. Pokud máte čas jen odpoledne, radí pohyb zahrnout co nejdříve a dopřát si po něm dostatečný čas na relaxaci, než si půjdete lehnout.

Nečekaný důsledek spánkové deprivace

Zdraví

5. Nastavte si optimální teplotu

Správná regulace teploty v ložnici je rovněž potřebná nejen pro usínání, ale i pro nepřerušovaný spánek. Bude-li v ložnici příliš horko, nebo naopak zima, je pravděpodobné, že si narušíte spánek třeba už jen tím, že budete zapínat klimatizaci, nebo naopak hledat teplejší deku.

6. Dopřejte si v ložnici tmu

Někteří lidé jsou na světlo při spánku citlivější než ostatní, obecně ale platí, že spánek v dostatečné tmě je dobrým vodítkem k potřebnému odpočinku.

Návod, jak rychle usnout

Zdraví

7. Ztište mobil, dejte ho dál od postele

Jakékoli probuzení, ať už nechtěným telefonátem nebo esemeskou, která může počkat do rána, může spací rytmus vykolejit a usnutí pak bude o to těžší. Nejlepší je tedy nechat veškerou elektroniku z dosahu, nejlépe v jiné místnosti. Pokud to nejde, ztlumte alespoň vyzvánění a jiná upozornění.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám