Hlavní obsah

Jak se nevyčerpávat péčí o sebe samé

Novinky, Zuzana Musálková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ze všech možných stran slýcháme, že bychom na sebe neměli zapomínat, péče o sebe samé nám dodá energii a dobrou náladu. Není nic lepšího než si udělat čas na cvičení, přípravu zdravého jídla nebo péči o pleť. Jenže i toto má svou stinnou stránku.

Foto: Profimedia.cz

Ani péče o sebe nemusí mít vždy pozitivní dopad

Článek

Jsou okamžiky, kdy všechny věci nelze zvládnout, a pokud se o to žena přesto dlouhodobě snaží, snadno u ní (a nejen u ní) může dojít i přes celou řadu pozitivních benefitů k vyhoření.

„Ženy se tak sice často během těchto aktivit cítí dobře, vůle, že dělají pro sebe jen to nejlepší, je žene dál, nicméně místo dobitých baterek a euforie se začnou cítit frustrovaně,” vysvětluje americká psycholožka Alicia Clarková.

Podle psycholožky existuje několik důvodů, proč to tak je, a každý člověk by se nad nimi měl zamyslet, aby si místo pomoci sám neubližoval.

Příliš se namáháte

Někdy jsme tak vyčerpáni, že nám jakákoliv činnost připadá jako velká námaha. Pokud si připustíme, jak jsme na tom reálně, zjistíme, že jediné, co v daný okamžik potřebujeme, je prostě vypnout.

Samozřejmě se můžeme také zamyslet a snažit se hledat kompromisy, ale to je tak asi všechno.

Nejít do postele, dokud si za každou cenu nezacvičíme, nepřipravíme si zdravé jídlo a neošetříme si vlasy a pleť, je v tento okamžik kontraproduktivní.

Destruktivní myšlenky ovlivňující každodenní život

Zdraví

Stud

Věřte tomu, nebo ne, ale snaha zlepšit si svůj fyzický a psychický stav může vyvolávat silný pocit studu. Lidé se často stydí, když do posledního puntíku nezvládnou splnit, co si naplánovali a předsevzali. Také se cítí trapně, pokud jejich snažení nepřinese výsledky, které očekávali.

V hlavě pak také často vyvstane otázka, zda máme vůbec právo myslet na sebe, na své zájmy, na to, abychom lépe vypadali a také se tak cítili.

Negativní náhled na svůj výkon

Dobře se postarat o své psychické a fyzické zdraví může často působit jako práce na plný úvazek. Stačí se podívat na pár reklam a fitness guru.

Je sice hezké vědět, co všechno bychom měli dělat, ale pokud nezohledníme to, na co máme v daný okamžik kapacitu a co je správné pro nás, těžko nás následně zaplaví pocity štěstí a životního optimismu.

Jak tělo dává najevo, že nám hrozí vyhoření

Zdraví

Pleteme si požitkářství s péčí o sebe

Podle Clarkové bychom se měli řídit vlastním pocitem. Z požitkářství se člověk cítí provinile. „Dobrých věcí pomálu. Pro někoho není sladký dezert problém. Na druhou stranu, pokud se právě snažíte zhubnout, dezert ohrožuje to, o co se snažíte.“ Budete se cítit špatně.

Co dělá lidi doopravdy šťastnými

Vztahy a sex

Podceníme běžné životní komplikace

„Děláme to všichni. Nastavíme si laťku vysoko a očekáváme od sebe výkon, který zvládáme ve dnech, kdy jsme odpočatí, máme dostatek energie a všechno šlape, jak má. Jenže jiné dny přinesou nečekané komplikace a plno stresu. Naše aktivita by se tak měla odvíjet od dané situace,” uzavírá Clarková.

Reklama

Související články

Jak relaxovat po práci

Pro někoho práce nepředstavuje pouze přísun peněz, ale také kolektiv dobrých přátel, způsob, jak si dodat sebevědomí a naplňující místo profesního růstu. Naše...

Výběr článků

Načítám