Hlavní obsah

Jak tělo dává najevo, že nám hrozí vyhoření

Novinky, bok

Časově náročná práce, péče o rodinu, každodenní povinnosti a úkoly. To jsou jen některé z důvodů, které mnoha lidem přidělávají nejen vrásky na čele, ale zároveň i zvyšují hladinu stresu. Pokud se negativních pocitů a úkolů nastřádá velká hromada, může to u mnohých vést k tzv. vyhoření. Tedy stavu, který z hlediska zdraví rozhodně není prospěšný.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ačkoli pro vyhoření neexistuje přesná klinická diagnóza, dá se popsat jako stav dlouhodobého vyčerpání, který jde ruku v ruce s nedostatkem touhy, motivace či zájmu o kohokoli a cokoli.

Pokud člověk dlouhodobě zažívá podobný stav, je jasné, že ho stále více přepadají i negativní pocity. To vše pomalu a jistě vede ke stavu, kdy je nejen otrávený, ale i méně výkonný v práci.

Nedovolte, aby se vám práce dostala pod kůži. Zabraňte syndromu vyhoření včas

Zdraví

I když může být stav vyhoření jen dočasný, není radno ho podceňovat. Čím déle budete ignorovat nebo podceňovat jeho příznaky, o to déle se s návaznými potížemi budete vypořádávat.

Server Yourtango přinesl přehled situací, kterými vám tělo dává jasně najevo, že není něco v pořádku.

1. Nedostatek fyzické energie 

Dlouhodobý stres a negativní pocity fyzicky vyčerpávají. Navíc se zvyšující se hladinou stresu se často dostaví i potíže se spánkem, člověk je náchylnější ke konzumaci nezdravé stravy, odmítá pravidelně cvičit nebo dělat jakékoli příjemné činnosti.

2. Emoční vyčerpání 

Kromě fyzického vyčerpání a věčné únavy se často u pocitů vyhoření dostavuje i emoční vyčerpání. To se může projevit nadměrnou netrpělivostí, podrážděností, změnou nálad nebo naopak neobvyklým tichem či neschopností reagovat adekvátně na každodenní podněty.

Jak restartovat tělo i duši

Zdraví

3. Žádné dobré vyhlídky do budoucna 

I přes mnohé překážky jsou lidé obvykle v životě schopni si vytyčit nějaký pozitivní cíl, za kterým se snaží jít.

S pocitem vyhoření jdou ale veškeré pozitivní výhledy stranou - optimismus jednoduše nadmíře stresu nedokáže konkurovat.

4. Zhoršená výkonnost v práci a dalších oblastech 

Čím více budete ovládáni pocitem vyhoření, tím více je pravděpodobné, že se to projeví i na vaší výkonnosti - v práci začnete dělat chyby, nedokážete se soustředit, zvládat běžné úkoly v daném čase. Je pravděpodobné, že se budete více dostávat do konfliktních situací s kolegy, zaměstnanci atd.

Nedostatek spánku výrazně zhoršuje emoční stres

Zdraví

5. Nedostatek času s rodinou a přáteli

Čím více negativních stavů a potíží člověka přepadá, o to víc je jasné, že nebude mít tolik času na svou rodinu ani přátele. Navíc, pokud už si na ně udělá čas, je dost pravděpodobné, že si jej příliš neužijí (emoční vyčerpání).

6. Snížená imunita 

Přemíra stresu, nadmíra úkolů a negativních pocitů se rovněž s jistotou podepíší i na imunitě jedince. Je tak dost možné, že vyhořelého člověka skolí snáze i běžná nemoc, kterou by dříve bez problémů přestál.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám