Hlavní obsah

Jak je to s nošením rukavic během nákupu

Novinky, bok

S rozšířením koronaviru po světě se mezi lidmi bez rozdílu objevují nové „trendy” krizové doby. Některé jsou mnohde nařízené vládou, jako například nošení roušek, jiné si lidé volí dobrovolně kvůli zvýšení vlastní bezpečnosti. Jedním takovým je například nošení rukavic všeho druhu, a to i ve slunečných dnech. Ne vždy je ale taková ochrana vhodná.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Strach o zdraví svých blízkých i své vlastní v posledních dnech a týdnech nutí lidi dělat věci, které nejsou zcela obvyklé. Například jsou-li nuceni vyjít ven, ať už do práce, na nákup, nebo za rodinou, nosí kromě roušek často i rukavice. A to všeho druhu - klasické gumové, tenké chirurgické, tlusté na mytí nádobí, a dokonce i pletené.

„Před několika málo dny jsem dokonce viděla několik lidí, kteří měli na rukou igelitové svačinové pytlíky,” uvedla pro Woman´s Health Magazine mikrobioložka Kelly Reynoldsová z University of Arizona v americkém Tucsonu.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Ve skutečnosti ale rukavice ani u nákupu potravin nejsou vždy potřeba. Podle odbornice, a to i v době výskytu koronaviru, pokud člověk při jakémkoli nákupu, a to i potravin, dodržuje základní hygienická pravidla, není to bez rukavic natolik riskantní, jak si mnozí lidé myslí.

Někdy mohou spíše ve výsledku způsobit více škody než užitku. Jak popisuje, rukavice jsou v mnohém stejné jako samotné ruce, co se týče šíření viru, někdy dokonce i horší.

Podle odborníků se koronavirus nedostává do těla přímo přes pokožku rukou, tudíž je poměrně pochopitelné, že není třeba žádná specifická ochrana v tomto směru. Ta by měla přicházet pravidelně odjinud, tedy nesahat si při pohybu mezi lidmi či v obchodě rukama na obličej, mýt si a dezinfikovat ruce po příchodu domů atd.

Ať už bez rukavic, nebo s nimi, pokud se dotknete infikovaného prostoru, přenesete virus jinam tak jako tak. S gumovými rukavicemi to může být dokonce horší.

Rukavice v každém obchodě. Vojtěch nařídil, aby je zákazníci dostávali bezplatně

Koronavirus

Přilnavost různých virů na různých površích se liší. Je ale pravděpodobnější, že na latexových rukavicích ulpí snáze než na pokožce rukou. Ty můžete koneckonců kdykoli umýt znovu a znovu. S jednorázovými či látkovými rukavicemi to hned neuděláte. Pokud se tak čehokoli dalšího dotknete, přenesete i škodlivé látky,” popisuje Reynoldsová.

Rukavice jako nebezpečný pomocník

Rukavice jsou v některých případech určitě přínosné, například při výběru nebaleného pečiva, kdy jsou jistě ku prospěchu, v mnoha dalších činnostech už ale tak nutné nejsou.

Bohužel také platí, že lidé mají mnohdy pocit, že pokud měli kdekoli venku či v obchodě rukavice, už není třeba si po každém příchodu domů umýt ruce - což je zásadní omyl.

Proč je lepší během koronavirové krize nenosit šperky

Koronavirus

Zároveň je velmi důležité hledět, jak rukavice správně sundávat. Jak ukázal výzkum, správně si sundat rukavice neumí až 30 procent zdravotníků, což je velmi alarmující číslo. K šíření viru na ruce či jiné povrchy pak dojde téměř se stoprocentní jistotou.

 Jak správně sundat jednorázové rukavice 

Americké Centrum pro prevenci a kontrolu nemocí dokonce na základě zjištění, jak lidé mnohdy nesprávně sundávají rukavice, sestavilo jednoduchý návod, jak na to.

1. Jednou rukou chytněte okraj rukavice na druhé ruce a pomalu stahujte rukavici tak, aby se postupně rolovala dolů a na konci zůstala v malé ruličce vzhůru nohama. Tuto ruličku dejte do dlaně ruky, na které máte druhou rukavici.

2. Stejný postup opakujte na druhé ruce s tím, že při konečném sundávání druhé rukavice ji přetáhněte přes již srolovanou první rukavici v dlani. Tím vznikne jednotná „kulička” ze dvou rukavic, které jsou obě otočené vzhůru nohama, nehrozí tak masivní šíření virů z jejich povrchu.

3. Takto srolované rukavice znovu nepoužívejte a bezpečně se jich zbavte. Nikdy je neodkládejte na stůl či jiné místo, vždy jen do koše na odpad.

4. Po sundání rukavic si vždy řádně umyjte ruce.

Anketa

Nandáváte si před nákupem jednorázové rukavice?
Ano
68 %
Ne
32 %
Celkem hlasovalo 36476 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám