Hlavní obsah

Ibuprofen silně poškozuje tenké střevo

Právo, ČTK, per

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON/PRAHA

U více než sedmdesáti procent pacientů, kteří déle než tři měsíce užívají léky proti bolesti, mezi něž patří například i ibuprofen, vzniká poškození tenkého střeva. Oznámili to v těchto dnech američtí vědci. Stejné zkušenosti mají podle zjištění i čeští odborníci, počty poškozených však zatím nesledovali.

Foto: archiv AGEL

Na sympoziu přednášely desítky zdravotníků.

Článek

Už předchozí americké studie dospěly k závěru, že ještě pokročilejší přípravky pro léčbu artritidy a úlevu od bolesti, jimž se říká COX-2 inhibitory, mohou zvyšovat riziko úmrtí v důsledku poškození srdce.

Tým doktora Davida Grahama z Houstonu sledoval skupinu 21 pacientů, kteří užívali nějaký lék ze skupiny nesteroidních antirevmatik (NSAIDS), do níž patří ibuprofen. 71 procent pacientů má poškozené tenké střevo.

Gastroenterolog Milan Lukáš z pražské Všeobecné fakultní nemocnice tomu řekl: "Máme několik pacientů, které po NSAIDS postihlo proděravění tenkého střeva, zúžení nebo vředy. Jak moc častá je to v populaci komplikace, ale těžko říci."

Docent Julius Špičák, přednosta kliniky hepatogastroenterologie pražského Institutu klinické a experimentální medicíny je v soudu opatrnější. "Spíše než poškození bych hovořil o změnách na tenkém střevě. Povědomí o tom máme v poslední době, kdy se rozšiřuje kapslová polykací endoskopie. Pacient polkne miniaturní kameru, ta snímá tenké střevo a vysílá obraz na počítač. Z toho pramení informace o změnách na tenkém střevu."

Dodal, že COX-2 inhibitory byly šlágrem a vydělaly miliardy dolarů, než se zjistilo, že jejich uživatelé mají vyšší výskyt ischemické choroby srdeční. "Jeden ze dvou léků už byl stažen z trhu a zřejmě to čeká i druhý. Ibuprofen nebyl natolik sledován, aby bylo možné se jednoznačně k němu vyjádřit," prohlásil docent Špičák.

Bolesti, které jsou spojeny s artritidou, tedy se zánětlivým onemocněním kloubů, nelze vyléčit. Je však možno je účinně mírnit řadou léků. K nim patří přípravky ze skupiny NSAIDS, například ibuprofen nebo aspirin, dále to je acetaminofen či novější přípravky COX-2 inhibitory.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám