Hlavní obsah

Drobné návyky, díky kterým zvýšíte svou emoční sílu a odolnost

Nejeden člověk měl s končící epidemií koronaviru plány, jak se vrátí do práce, začne zase chodit mezi lidi, cvičit, za zábavou. Jenže pak přišla válka na Ukrajině a místo radosti z volnosti, mnohé přepadl strach z budoucnosti. Navíc se k tomu všemu přidal i obrovský stres ze zdražování a místo radování se ze života mnohé jedince přepadla ještě větší úzkost.

Foto: Profimedia.cz

Podpořte svou emoční sílu a odolnost, není to nic těžkého.

Článek

To nejlepší, co tak pro sebe člověk může udělat, je posílit svou emoční odolnost, což v konečném důsledku nemusí být vůbec těžké.

Stačí k tomu i malé kroky, které dokážou v těžších časech pomoci, tvrdí psycholožka Lisa Newmanová, která se více než 30 let specializuje na stravovací návyky a vnímání vlastního těla stejně jako na změny chování.

Vychutnejte si okamžik 

Nejlepší chvíle v životě často přicházejí ve spojení s malými okamžiky štěstí a spokojenosti. První polibek, uznání, ale třeba i radost z krásné květiny či čehokoli jiného. Podobné chvíle mohou nastat i uprostřed těžkých časů.

Vyhledávání podobně příjemných chvil a jejich ukotvení v paměti pomáhá udržet pozitivní mysl. S tím jdou ruku v ruce i pozitivní emoce.

Zaměřte se na pozitivní emoce

„Všechny emoce jsou adaptivní. To znamená, že i to, co považujeme za negativní, může v našem životě nakonec sehrát pozitivní roli. Ovšem emoce, které považuje ihned za pozitivní, mají zvláštní sílu a význam,“ tvrdí Newmanová.

Když nám schází důležitá složka emočního zdraví

Vztahy a sex

Má se za to, že pozitivní emoce se vyvinuly jako způsob, který nám pomáhá rozšířit náš pohled na bezprostřední krize a udržovat podpůrné sociální vazby. Ovšem není třeba na ně čekat, až se objeví přirozeně.

„Zkuste jim trochu pomoci. Pusťte si něco vtipného či roztomilého, věnujte pozornost někomu milému, dělejte to, co vás naplňuje,” radí na svém blogu psycholožka.

Zhluboka se nadechněte

Správné a hluboké dýchání má vědecky ověřené základy. Je to nejrychlejší způsob, jak svůj organismus snadno zrelaxovat. Kyslík se dostane do mozku a svalů, čímž sníží tolik nepříjemné napětí.

Špatný dechový stereotyp stojí za celou řadou potíží, včetně bolesti zad

Zdraví

I jeden hluboký nádech čas od času dokáže divy. Když nic jiného, tak poskytne potřebnou chvilku k tomu se správně rozhodnout, co dál.

Udělejte něco malého, obyčejného

Možná na první pohled nevidíte spojitost mezi něčím tak obyčejným, jako je ustlání postele, a splněním zásadních životních cílů, ale právě to je způsob, který vám pomůže i velké věci dotáhnout do konce.

Obecná myšlenka má za to, že způsob, jakým myslíme, může ovlivnit to, jak se cítíme a jednáme. Jde to ale i opačně. Své nálady a myšlenky můžeme změnit tím, že se namotivujeme splněním nějakého malého či nepodstatného úkolu.

Hrajte si 

Může to znít podivně, ale i když máte hodně práce a soustředíte se na splnění úkolu, malá pauza (postačí i 15 minut) vyplněná krátkou hrou třeba na telefonu nebo kvízem může pomoci mozku zaměřit se na jiné způsoby myšlení, čím napomůže dalším kreativním způsobům řešení čehokoli dalšího.

Humor pomáhá vztahům i duši

Vztahy a sex

Dopřejte mozku malou pauzu

Máte pocit, že se vám hlavou neustále honí nějaké myšlenky? Zkuste si od toho trochu „odpočinout”. Jak toho dosáhnout? Přesuňte pozornost pouze na své smysly tím, že budete věnovat pozornost tomu, co vidíte, jíte, slyšíte, cítíte, čeho se dotýkáte.

Procvičujte vděčnost

Mnohé výzkumy z poslední doby ukazují na fakt, že naučit se vděčnosti je prospěšná vlastnost, díky které zůstanete silní a odolní. I tak obyčejné poděkování nebo modlitba před jídlem umí mnohé ovlivnit.

Stejně tak si můžete každý den najít jiné tři věci, za které jste ve svém životě vděční. Pokud tak učiníte na závěr dne, docílíte bonusového efektu ve formě potřebného uvolnění, což napomůže lepšímu spánku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám