Hlavní obsah

Když nám schází důležitá složka emočního zdraví

Mezilidské vztahy dostávají poslední dva roky kvůli pandemii koronaviru řádně zabrat. Je logické, že z hlediska ochrany zdraví svého i ostatních je lepší kontakty omezovat, jenže právě ten samý krok zapříčiňuje, že velmi trpí naše mentální zdraví.

Foto: Profimedia.cz

Emoční stres, často viditelný ve spojení s pandemií koronaviru, trápí řadu lidí.

Článek

Lidé odpradávna vyhledávali osobní kontakt s jinými lidmi. Nejinak je tomu i v dnešní době, kdy je ho ale bohužel kvůli stále více či méně nařizovaným restrikcím nebo hrozbě nákazy koronavirem nedostatek.

Pro mnoho lidí, kteří tak musí být mnohem častěji doma zcela sami nebo jen s blízkou rodinou, je to stav, který se výrazně propisuje do stavu jejich mentálního zdraví.

Skrytá síla lidského objetí aneb Proč nám tolik chybí

Zdraví

Drasticky se omezil přístup k příležitostným a spontánním osobním kontaktům s kolegy z práce, sousedy či dalšími lidmi, se kterými jsme se běžně potkávali ve svém okolí. Ještě horší pak bylo pro duševní zdraví omezení kontaktů i s nejbližšími členy rodiny v době nejtvrdším lockdownů.

V čem tkví síla lidského kontaktu?

Na vztazích s jinými lidmi jsme doslova „závislí“ z mnoha důvodů, tvrdí na svém blogu vztahová terapeutka Carolyn Sharpová. Poskytují nám podporu, stimulaci, relaxaci či náklonnost.

Řada z nás si pak ani neuvědomuje fyzické potřeby takového spojení. Společně sdílené veselé historky, konverzace o všem možném, dokonce i letmý spojující pohled nebo úsměv s cizím člověkem v přeplněném autobuse prospívají našemu mozku.

Péče o duševní zdraví aneb Pozor na rané známky deprese či úzkosti

Zdraví

Při tom všem v něm dochází k uvolňování chemikálií, které snižují stres, regulují naši náladu a zvyšují obecné potěšení – to vše našemu tělu pomáhá dobře fungovat.

Lépe spíme, krevní tlak se stabilizuje, naše nálada je lepší, a to jen „díky“ tomu, že jsme ve spojení s jinými lidmi. Čím častější a hlubší spojení je, tím silnější jsou i uvedené výhody.

Když nemáme dostatečný kontakt, naše zdraví trpí

V době, kdy byly kontakty výrazně omezeny, tak řada lidí doslova trpěla. Rovnováha mezi časem tráveným o samotě a ve spojení s jinými lidmi zmizela, což mělo za následek výrazné zhoršení duševního stavu řady lidí.

Naštěstí, jak tvrdí Sharpová, jsou tyto stavy sice náročné, ale dají se časem zvrátit zpět k lepšímu.

Jak si udržet emoční sílu a stabilitu nejen ve vztahu

Vztahy a sex

„Jako vztahová terapeutka vidím podobné problémy i u párů, které procházely náročnými časy v době, kdy musel každý z nich zůstat kvůli lockdownu doma, a obecně je také trápí situace spojená s covidem-19. Naštěstí i v tomto případě se dají vztahy poměrně snadno vylepšit a připomenout si důležitost vzájemného spojení. A to i v době, kdy jste v počátku vztahu a zamilovaní, nebo po letech, kdy váš vztah zažívá náročné chvíle,“ tvrdí Sharpová.

I obyčejný oční kontakt dokáže podle ní divy, stejně jako regulované dýchání ve dvojici či tak obyčejné gesto, jako je držení se za ruce, nebo třeba příjemná masáž.

Anketa

Trápí vás dlouhodobé omezování kontaktů s ostatními lidmi?
Ano
50,4 %
Dříve při lockdownu ano, teď už ne
7,7 %
Ani ne, docela mi to vyhovuje
41,9 %
Celkem hlasovalo 4941 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám