Hlavní obsah

Co pomáhá při pálení žáhy

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po letním grilování, při kterém se s chutí ládujeme tučným masem a pijeme i víc alkoholu, nás často pálí žáha. Ale nejen po něm. V zemích, jako je ČR, kde se lidé často přejídají, jde o překvapivě frekventovaný problém. Zhruba jednou za měsíc trápí 44 procent lidí. A téměř denně celých 14 procent.

Foto: Profimedia.cz

V zemích, jako je ČR, kde se lidé často přejídají, je pálení žáhy překvapivě frekventovaný problém.

Článek

Proto se zdá být nepochopitelné, jak málo lidé znají různá racionální řešení této zdravotní poruchy. Určitě jím není pouhé bezmyšlenkovité polykání léků na snížení kyselosti žaludečních šťáv, kterého jsme často svědky.

Šťávy jsou totiž agresivně kyselé záměrně. Jejich úkolem je zničit nejrůznější bakterie, viry a další mikroorganismy, které se mohou dostat do trávicího traktu společně s jídlem.

Pokud tedy pomocí léků tuto kyselost pravidelně a výrazně snižujeme, měli bychom to dělat po domluvě s lékařem, se kterým můžeme navíc jakékoliv problémy pružně konzultovat.

Rychlá konzumace jídla organismu vůbec neprospívá

Zdraví

Když svěrač žaludku netěsní

Pálení žáhy vyvolává svěrač žaludku, který dostatečně netěsní. Žaludeční šťávy pak stoupají vzhůru, často až do jícnu nebo do úst. Cestou podráždí citlivé sliznice, případně je poleptají. Postižený člověk cítí pálení za hrudní kostí a vůbec v trubicích, kterými jídlo obvykle putuje do žaludku. Může se dostat i na začátek dýchacího ústrojí. Tady vyvolává kašel, chraptění a další potíže. Problém je někdy lehčí, s mírnějšími projevy, jindy vážný, s velkými potížemi.

Některé lidi trápí hlavně v noci. Proto by měli jíst večer střídmě a jenom lehká jídla, nejlépe saláty. Pomoci jim může i to, že si hlavu hodně vypodloží polštáři nebo si pořídí postel s polohováním. Díky tomu pak mají hlavu výš než tělo a to do určité míry brzdí vzestup agresivních šťáv.

Důvodů, proč svěrač žaludku netěsní, může být hned několik. Výmluvně je ilustrují typy pacientů, kteří jsou nejvíc ohroženi.

Komu pálení žáhy hrozí nejvíc

  • Obézní. Tuk v oblasti břicha tlačí na žaludek a jeho obsah pak na žaludeční svěrač, který může přestat dostatečně těsnit, zvlášť když postižený člověk sní příliš mnoho jídla. Svěrač pak pustí část kyselého obsahu žaludku vzhůru. Když člověk s nadbytečnými kily zhubne, velmi často se zmírní a někdy úplně zmizí i jeho potíže s pálením žáhy.
  • Těhotné ženy. Na žaludek u nich obvykle netlačí tuk, ale zvětšující se děloha a rostoucí plod. Problémy těhotných vyřeší většinou porod. 
  • Milovníci alkoholu. Příliš mnoho alkoholu snadno překyselí žaludek, zvlášť v kombinaci s přemírou tučných nebo sladkých jídel. Malé dávky pití i jídla problém zmenší. 
  • Kuřáci. Cigaretový kouř obsahuje látky, které vyvolávají ochabování, a tedy netěsnosti svěrače, pokud na něj působí dlouhodobě. Když kouřit přestanete, kondice svěrače se zlepší. Kuřáci se ale obávají, že ztloustnou, jakmile típnou poslední cigaretu. Oprávněně. Nikotin zrychluje spalování. Bez něj se metabolismus zpomalí a spaluje méně kalorií. Navíc kuřáci bez cigarety často řeší nervozitu a další podobné pocity tím, že je zajídají. Když však vydrží nekouřit několik měsíců, látková výměna se většinou znormalizuje a při dobrém pohybovém režimu, který zmírní i nutkavé pocity, přebytečná kila můžou začít mizet jakoby sama od sebe. 
  • Vystresovaní lidé. Přílišné stresy zhoršují fungování žaludku, včetně svěrače.

Bakterii Helicobacter pylori vědci považují za velkou hrozbu budoucnosti

Zdraví

Typy různých léků

Na problémy se žáhou užívají postižení lidé jeden ze tří typů léků nebo léčivých přípravků:

  • Antacida, která neutralizují žaludeční kyselinu během krátké doby. Pálení žáhy ale zmírní jen nakrátko, efekt vydrží asi půl hodiny. Mají většinou formu žvýkací tablety, gelu nebo roztoku.
  • H2-blokátory. Zpomalují tvorbu žaludeční kyseliny v buňkách žaludeční stěny. Nepůsobí lokálně jako antacida, ale prostřednictvím krve. Jejich efekt vydrží 4 až 6 hodin. Jsou dobré třeba při nočním pálení žáhy. 
  • Inhibitory protonové pumpy (IPP). Z 95 až 99 % blokují tvorbu kyseliny chlorovodíkové v buňkách žaludeční stěny. Zastaví jejich funkci radikálně. Ta se obnoví až tehdy, když dorostou buňky nové. Těch pak organismus často vyprodukuje víc než předtím, což může zhoršit problémy s pálením žáhy, a pacient se tak pohybuje v začarovaném kruhu. V každém případě je dobré vědět, že zejména tyto léky musíme užívat na doporučení lékaře a užívání s ním konzultovat. Ostatně tento postup doporučuji dodržovat u všech tří typů preparátů.

Neléčí příčinu, jen mírní příznaky

Zmíněné léky mají jedno společné. Pouze mírní následky způsobené stoupajícími žaludečními šťávami, ale neřeší příčiny tohoto nepříjemného jevu. Antacida by pacienti měli užívat na občasné a mírné problémy, H2-blokátory na středně závažné potíže, a inhibitory, tedy blokátory žaludečních kyselin, na vážné poruchy.

Představa, že blokátor bude nejkvalitnějším řešením na jakékoliv problémy se žáhou, je scestná.

Foto: Profimedia.cz

Potíže často spustí také velká porce smaženého nebo sladkého jídla, dost kyselé lahůdky, silně kořeněné speciality, kyselé ovocné šťávy, přehnaně sladké limonády typu koly a strava s nedostatkem vlákniny.

Léky mohou bránit vstřebávání důležitých látek

Při pravidelném a dlouhodobém užívání zmíněných přípravků a léků bývá užitečné, když si pacient nechá zkontrolovat, jak je na tom se vstřebáváním a s hladinou vitaminů C a B12, ale také vápníku, hořčíku, železa nebo zinku, tedy látek, které se podílejí na dlouhém seznamu zásadních tělesných procesů.

Blokátory žaludeční kyseliny mohou ovlivňovat také účinek celé řady léků. I to je dobré probrat s lékařem.

Co s tím

Nepřejídat se a zhubnout

Co tedy postiženým pomáhá kromě léků? Když shodí nadbytečná kila a nebudou se přejídat. Ale i to, že se začnou věnovat aktivnímu pohybu. Dlouhá nečinnost může narušit činnost určitých nervů. Výsledkem je malá aktivita a nedostatečný pohyb trávicích orgánů.

Například žaludek se neroztahuje dostatečně pružně a jeho svaly mají sklon ke křečovitým stahům. Postižené lidi pak častěji trápí pálení žáhy.

Někdy se ale objeví i úplně opačné potíže. Žaludeční svaly ochabnou a neposunují zpracované jídlo dál do trávicího traktu. To pak leží v žaludku zbytečně dlouho a může se stát příčinou pálení žáhy. V obou případech vzniká totiž tlak na žaludeční jícen.

Jinou příčinou může být i křečovitě sevřená bránice, díky které dýcháme. Trubice do žaludku vedou totiž skrze ni. Tady pomáhá spolupráce gastroenterologa s fyzioterapeutem.

Cvičit podle rad fyzioterapeuta

Někdy zmírní potíže s pálením žáhy cílené cviky, které působí proti následkům shrbeného sezení, jež brání prokrvení břišní oblasti. I to může být příčina, proč svěrač začne hůř fungovat, snáz se zablokuje hrudní páteř, svaly se dostanou do nerovnováhy, zatuhnou fascie atd.

Jestli nejsou příčinou vašich potíží právě tyto důvody, to zjistí fyzioterapeut. Může se podívat i na váš způsob dýchání. Studie lékařů z univerzity v rakouském Štýrském Hradci totiž ukázala výrazný ústup potíží s refluxem u pacientů, kteří devět měsíců trénovali břišní dýchání, jež aktivovalo bránici.

S lékařem nebo fyzioterapeutem je dobré probrat typ a míru fyzické aktivity. Nejsou třeba žádné velké sportovní výkony. Spíš přiměřený a hlavně každodenní pohyb. Aby zesílily nejen svaly na povrchu, ale také uvnitř těla, které mají vztah k trávicím orgánům. Nakonec střevní peristaltiku, tedy pohyb střev, příznivě ovlivňují právě takové aktivity.

Tomu, kdo není líný, pak tělo často odpustí i to, že to občas přežene s jídlem, protože trávicí orgány jsou pohyblivější a prokrvené.

Bojovat proti stresu

Špatně kompenzovaný stres negativně ovlivňuje chod celého trávicího traktu. Snadno vyvolá podráždění žaludku a časem se může podílet i na vzniku defektu žaludečního svěrače.

Největší riziko přináší náročná práce bez přestávek, v neustálém zápřahu. Proto může pomoci pravidelný odpočinek a relaxace v přírodě. Ale také to, že budeme jíst v klidu a jídlo si vychutnáme.

Kdy je bolest břicha příznakem vážnějšího problému

Zdraví
Najděte spouštěče svých potíží
Je typické, že vystresovaní lidé mají větší sklon se cpát hamburgery, uzeninami, pizzami nebo čokoládami, a právě to jsou problematické potraviny pro lidi se sklonem k pálení žáhy.
Nemluvě o přílišném pití kávy, která žaludek snadno překyselí.
Potíže často spustí také velká porce smaženého nebo sladkého jídla, dost kyselé lahůdky, silně kořeněné speciality, kyselé ovocné šťávy, přehnaně sladké limonády typu koly a strava s nedostatkem vlákniny. Když si pacient bude zapisovat, co snědl, snadno si vytipuje spouštěče. Ale i to, co mu může pomoci. V mém případě je to například zelenina, třeba ředkvičky a hlávkový salát nebo salát z jemně nastrouhaného syrového zelí.

Reklama

Související články

Mnozí lidé nejsou tlustí, ale nafouklí

Snažíte se jíst zdravě, hýbat se, ale stále se nemůžete zbavit velkého nafouklého bříška? Pak vězte, že za vaším problémem nestojí přemíra tuku, ale špatné...

Bylinky a koření pro dobré trávení

Trávením získává tělo živiny z potravy. Tento každodenní proces nemusí probíhat bez zádrhelů, pokud si vybíráte nevhodnou skladbu stravy nebo holdujete tučnému...

Výběr článků

Načítám