Hlavní obsah

Celulitida hrozí také mužům

Právo, Jana Herodková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dříve se tvrdilo, že celulitidou trpí pouze ženy starší a obézní. To však již dávno neplatí. Takzvaná pomerančová kůže se stala problémem i dívek velmi mladých, štíhlých a zdravých. A dnes hrozí dokonce i mužům. Podle evropských údajů trápí celulitida 90 procent žen, proto se jí začali intenzívně zabývat odborníci. Většinou jde pouze o problém kosmetický.

Foto: TS a.s.

kropicí vůz - na ulici 8. pěšího pluku v Místku

Článek

Mnohdy se ale situace zkomplikuje. Celulitida totiž může předcházet zdravotním problémům nebo je jejich součástí. Postižené ženy hledají pomoc jednak u gynekologa, protože situaci ovlivňují hladiny hormonů v krvi, či u odborníků na lymfatický systém nebo u specialistů, kteří se věnují chorobám cév.

"Výskyt onemocnění souvisí s činností lymfatického systému. Většina lymfatické sítě je přímo v kůži a podkoží. Lymfatické cévy sbírají z tkání přebytečnou tekutinu, fitrují ji a čistí od odumřelých buněk, škodlivých látek a pevných částeček.

Pak ji vracejí zpět do žil a ledvinami odchází z těla. Protože lymfatický systém nemá vlastní srdce, které by lymfu pumpovalo, nutně potřebuje dostatečně fungující žíly a pohyb. Při pohybu se svaly smršťují a uvolňují, masírují lymfatické cévky, a tím umožňují lymfě pohyb," uvádí Erika Hübelová, lymfoterapeutka z Brna.

Došlo i na silné pohlaví

Vždy se uvádělo, že muže celulitida nikdy nepostihne. Odborníci vycházeli z toho, že mají jinak anatomicky uspořádány tukové buňky v podkoží a jejich organismus obsahuje jen minimální množství ženských hormonů. "Ale situace se změnila a došlo i na muže. Je to proto, že více konzumují jatečná zvířata, kterým se do krmení přidávají hormony. U amerických mužů je to např. kvůli vysoké spotřebě hamburgrů," vysvětluje Eva Hübelová.

Začíná již v pubertě

Potíže se často objevují v období puberty, protože se hladina ženských hormonů náhle zvyšuje. Dívky obvykle také více přiberou na váze a tukové buňky v podkoží nejen tlačí na pojivovou tkáň, ale utlačují i okolní krevní a lymfatické cévy. "Cévy se deformují, zpomalí se místní cirkulace a pohyb živin, ztíží se odvádění jedovatých látek z těla a v tkáních zůstávají tekutiny a odpadní látky. Nahromaděná tekutina zvyšuje tlak na cévky, které pracují ještě hůře, tím se sníží přívod kyslíku a také tuky se nedostatečně odbourávají. Ložiska naplněná tukem zbytňují a na povrchu kůže se začnou objevovat nevzhledné hrbolky," dodává Eva Hübelová.

Pravda a mýty

Mýtus: celulitida postihuje jen ženy s nadváhou.

Pravda: u každé ženy se celulitida může vyskytnout.

Cvičením vymizí.

Samotné cvičení nepůsobí. Tuky jsou uvězněny v tukových polštářích a nemohou být spáleny jako zdroj energie.

Odstraní ji přísná dieta.

Žádná dieta nás jí nezbaví. Vzniká totiž z uložených tukových zásob, které se nemohou vstřebávat. Během přísné diety se tělo přirozeně brání zvýšeným ukládáním tuku jako zdroje energie.

Není to nic vážného a nic horšího se nemůže stát.

Pokud se jí nebudete věnovat včas, dojde k trvalému poškození postižené oblasti.

Je přirozenou součástí stárnutí

Příčiny vzniku

- dědičnost

- nadváha a její kolísání

- nedostatek pohybu, špatná funkce lymfatického systému

- hormonální změny

 -nesprávné stravování

- nedostatek tekutin

- sedavé zaměstnání

- dlouhé stání

- chůze na vysokých podpatcích

- nošení příliš těsného spodního prádla

- dlouhé cesty letadlem

- těhotenství

- kouření

- stres

- křečové žíly a metličky

- zhoršující se životní prostředí

Téměř každá žena je jí s postupem věku postižena a celulitida se stává viditelnou. Tomuto procesu lze zabránit nebo ho alespoň zpomalit.

Reklama

Související témata:

Související články

Boj s celulitidou nikdy nekončí

Krémy na celulitidu se dobře prodávají, ale očekávat od nich, že vám tuto poruchu nějak radikálně zlepší, je naivní. Celulitida totiž není poruchou...

Výběr článků

Načítám