Hlavní obsah

Strašení hmyzem. Podívali jsme se na jeden z nejrozšířenějších řetězáků současnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Křupaví cvrčci, sarančata a další hmyz, který v našich končinách nepatří do standardního jídelníčku. To je další téma, které kvůli šíření lží rozděluje společnost a je v poslední době velmi často součástí řetězových e-mailů. Ne, Evropa se nechystá na hmyzí diktaturu, nikdo nikoho nenutí jíst červíky, ačkoli by to tak podle pochybných zdrojů i některých českých politiků mohlo vypadat. Je tu další díl pořadu Řetězák, který se tentokrát zaměřuje právě na údajně povinné míchání hmyzu do potravin.

Řetězák: Hmyzí diktatura nám nehrozí (4. díl)Video: Novinky

 
Článek

Že se vám zdá teorie o „hmyzí diktatuře“ absurdní? Tak vězte, že na webu Aeronet se v listopadu roku 2022 objevila zpráva, která obsahovala mimo jiné tuto frázi: „Plán globalistů na krmení lidí hmyzem a červy už dorazil i do ČR!“ Lež pracuje s teorií, že globalisté chtějí lidem sebrat úplně všechno: od svobody slova až po svobodu výběru jídla na talíři. „Z lidí zůstanou jen otroci a nevolníci bez vlastní vůle, co smí říkat a co smí jíst,“ píše se dále na webu.

Dodnes se tato informace šíří v tisícovkách řetězových e-mailů, které ze schránek ohrožených skupin lidí rozhodně nezmizely. A právě povinné přimíchávání hmyzu do potravin je podle databáze Českých elfů v současnosti jedním z nejrozšířenějších hoaxů.

Žába na obalech z mužů ženy neudělá. Tajný plán je snůška nesmyslů

Řetězák

O popularitě této lži svědčí třeba facebooková stránka „Cvrčky nežeru“, kterou sleduje 18 tisíc lidí. V souvislosti se cvrččí teorií se objevují i zmínky o látce s názvem chitin. Jde o přirozeně se vyskytující vlákninu, která má podle těchto teorií poškozovat lidské orgány, způsobovat rakovinu a další nemoci. Tuhle látku sice hmyz obsahuje, to ano, ale stejně tak ji obsahují třeba houby či krevety. A co je podstatné, chitin nám nijak neškodí, podle některých zdrojů může naopak prospívat.

Přísná pravidla

Hmyz se řadí mezi tzv. nové potraviny, což je označení pro jídlo, které se nekonzumovalo běžně v rámci EU před 15. květnem 1997. Kvůli tomu musí procházet přísnými kontrolami Evropským úřadem pro bezpečnost potravin a být vždycky velmi dobře označen. Takže ne, žádné tajné vmíchávání, ale přísná hygienická pravidla. Celé nařízení si můžete přečíst zde.

Věděli jste, že…

hmyz v potravinách je tu s námi už spoustu let? Třeba výměšky červce lakového se pod označením E 904 používají k vytvoření lesklého povrchu u různých cukrovinek, červené barvivo košenilu – E 120 – zase získáváme ze sušených těl samiček nopálovce karmínového.

V letech 2021 a 2022 skončila schvalovací kolečka, na základě kterých úřad oficiálně povolil potravinářské využití tří druhů hmyzu, které jasně označuje přesné podmínky použití nebo maximální dávkování. Pokud ho nějaký výrobek obsahuje, poznáte to podle seznamu ingrediencí, kde se tyhle produkty označují latinským i českým názvem druhu hmyzu.

Takže ne, konzumace hmyzu není u nás obvyklá, ale kdo si chce pochutnat na cvrčkovi, nemusí se bát. Zprávy úřadu označily moučné červy, sarančata nebo cvrčky domácí za bezpečné potraviny, upozorňují jenom na možnost alergické reakce, které mohou spouštět u lidí s alergiemi na korýše a prachové roztoče.

A jedna perlička na závěr. Téma často šíří různé proruské kanály a například telegramová skupina Cvrčky nežeru se dříve jmenovala „Vakcinační realita“ a působila jako antivaxerský zdroj během pandemie covidu. A v tom je ten klíč. Lidé stojící za podobnými skupinami udělají opravdu cokoliv, aby se trefili do tématu, které nás rozděluje. A to cvrčci prostě jsou.

Rozhodně tu však není nikdo, kdo by lidem nutil cvrčky jako povinnou stravu, kdo by zakazoval svíčkovou s pěti nebo chtěl ovládnout svět pomocí sarančat.

Jak uvádí Čeští elfové, téma o povinném pojídání hmyzu je jen nástroj, jak zmanipulovat dostatečné množství lidí a poštvat je proti Evropské unii a oslabovat důvěryhodnost demokratických institucí.

Na dnešní díl Řetězáku se podívejte na videu, najdete v něm i záběry z proslovu Tomia Okamury (SPD), které kolují po sociální síti TikTok. Sledujte nás také v podcastových aplikacích.

Využita byla databáze řetězových e-mailů Eldariel, můžete do ní sami nahlédnout na webu Českých elfů.

Moderátor Tony Havlík (segment) věnuje pozornost tématům, která se objevují v řetězových mailech a temných zákoutích internetu. Nový díl vychází vždy před víkendem, kdy nejčastěji dochází k výměnám názorů v rámci celých rodin a generací. Argumenty naservírované ve stručné a srozumitelné formě.

Odebírejte Řetězák také v podcastových aplikacích, zapněte si upozornění a žádný díl vám neuteče. Poslechněte si také naše další podcasty:

Související články

Výběr článků

Načítám