Hlavní obsah

Boj s celulitidou nikdy nekončí

Novinky, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krémy na celulitidu se dobře prodávají, ale očekávat od nich, že vám tuto poruchu nějak radikálně zlepší, je naivní. Celulitida totiž není poruchou kosmetickou, ale metabolickou a hormonální. Vyžaduje od žen mnohem víc než jen namazání krémem. Navíc boj s ní připomíná bitvu s plevelem na zahrádce - nikdy nekončí.

Foto: Tomáš Vítámvás

poháry vítězům

Článek

Vzniká tehdy, když tělo nestíhá vyloučit potřebné množství zplodin látkové výměny v buňkách. Postihuje osm až devět žen z deseti. Jestli trpí nadváhou, nebo jsou štíhlé, není rozhodující. Nejčastěji se projeví na bocích, stehnech a hýždích. Tedy tam, kde se ženám nejvíce usazuje tuk. Není možné se jí zbavit žádnou dietou.

Její průběh lze zhruba rozdělit do tří stadií:

1. latentní

2. viditelné při ostrém bočním světle, zaťatém svalstvu nebo sezení na tvrdé podložce; jde o tzv. manekýnské stadium

3. pokročilé, kdy je pomerančová kůže, jak se jí někdy přezdívá, zřetelná kdykoli.

Jednoduché řešení neexistuje

Zjednodušeně řečeno není celulitida ničím jiným než nafouklými tukovými buňkami, ve kterých se ukládají zbytky a odpady buněčného metabolismu. Jednoduchý recept na ni není, protože zhoršené vylučování mívá celý řetězec příčin. "Tam, kde neexistuje jedna příčina, neexistuje jenom jedno řešení nebo jediný lék," vysvětluje MUDr. Miroslava Pelechová, primářka Ústavu lékařské kosmetiky v Praze.

Německý odborník Rudolf Weyergans proto v knize Aktivně proti celulitidě (Ivo Železný) doporučuje hned několik kroků, které stimulují vylučování zplodin látkové přeměny.

Zvládnout některé není tak složité:

* Pít dostatek tekutin (v průměru kolem tří litrů denně).

* Jíst racionální stravu s dostatečným množstvím vlákniny a nepřejídat se.

* Mít dost pestrého pohybu.

* Procvičovat ty svaly, které tvoří na nohou takzvanou svalovou pumpu, například pohupováním z pat na špičky a zpět. Svalová pumpa zajišťuje správnou cirkulaci žilní krve i mízy, které odvádějí plynné a pevné zplodiny metabolismu. Zvládnout jiné z efektivních kroků bývá ovšem složitější:

* Není například snadné najít maséra, který dobře zvládá lymfatickou masáž, podobně jako zjistit, který přístroj nebo pracoviště dosahují s touto masáží dobré výsledky.

* A už vůbec není jednoduché naučit se odlišovat účinné metody, přípravky a přístroje na celulitidu od málo účinných nebo neúčinných. Kniha Rudolfa Weyerganse v tom může být docela užitečným vodítkem.

Ptejte se lékařů

Poradit a pomoci nám mohou instituce typu Ústavu lékařské kosmetiky, kde nepracují jen kosmetičky, ale také lékaři. Ti dokáží klientkám vysvětlit třeba to, proč určité potraviny vznik celulitidy podporují a jiné působí naopak proti ní. Vědí, že na horší výkonnost svalové pumpy, a tedy i horší funkci lymfatického systému nemá vliv jen sedavý způsob života nebo postupující věk, ale třeba také typ vaší postavy a vyšší hladiny pohlavních hormonů.

Díky ženským hormonům se totiž vazivo (pojivová tkáň svalů) může stát měkčí a ochablejší. "Svalová pumpa na nohou, která nemá protitlak zdravého vaziva, pak nefunguje tak, jak by bylo potřeba," říká MUDr. Miroslava Pelechová. "A zvyšuje riziko vzniku celulitidy."

Hladiny hormonů při tom neovlivňuje jen hormonální systém, ale i pilulky, které užíváme, a potraviny, které jíme. Zvýšené hladiny hormonů bývají například v mase těch hospodářských zvířat, jimž zemědělci přidávali do krmení hormony, aby rychleji přibývala na váze.

Dobří lékaři z renomovaných ústavů svým klientkám nezastírají, že se celulitidě obvykle nedá zabránit, ale lze ji významně zpomalit. "Nepomůže při tom jen jeden preparát nebo jedna metoda, ale pouze komplexní přístup," znovu zdůrazňuje doktorka Pelechová. Se svými klientkami mluví jak o výhodách různých metod, tak o jejich případných nedostatcích nebo rizicích. Příkladem může být třeba radikální, a v tisku hojně popisovaná, liposukce neboli odsátí tuku pod kůží, které může mít i negativní kosmetické dopady.

Reklama

Související témata:

Související články

Zeleninové šťávy prospívají zdraví

Toužíte po srovnání metabolismu, redukci váhy, zlepšení pleti, vlasů a nehtů ? Chcete se zbavit alergií, zácpy, cukrovky, artritidy, žlučových kamenů, akné...

Výběr článků

Načítám