Hlavní obsah

Čaputová se na rozlučkové návštěvě Kyjeva setkala se Zelenským

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová přicestovala v pátek na rozlučkovou návštěvu Kyjeva, kde se setkala s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a dalšími ukrajinskými představiteli. Mandát Čaputové končí 15. června a ve funkci ji nahradí Peter Pellegrini.

Foto: FB Zuzany Čaputové, Novinky

Zuzana Čaputová přicestovala do Kyjeva.

Článek

Zelenskyj poděkoval Čaputové za její silnou morální podporu a poděkoval Slovákům za sbírku na munici pro Ukrajinu. „Kdybychom nedostávali vojenskou pomoc, měli byste Rusko na hranicích,“ řekl ukrajinský prezident.

Prezidentka přicestovala do Kyjeva vlakem z Polska. Potvrdila to i fotografie, kterou zveřejnila na Facebooku.

Je to již třetí návštěva Čaputové v Kyjevě od útoku Ruska na Ukrajinu. Loni v dubnu přicestovala Čaputová do hlavního města Ukrajiny společně s českým prezidentem Petrem Pavlem.

Vzhledem k bezpečnostním opatřením není přesný program slovenské prezidentky znám.

„Přijíždím s pocitem rozloučení v pozici prezidentky, a zároveň jsem ráda, že vezu dobré zprávy ze Slovenska, které se týkají pomoci Ukrajině,“ řekla hlava státu při cestě do Kyjeva s připomínkou slovenské občanské sbírky na nákup munice pro Ukrajinu.

Její organizátoři tento týden oznámili, že použijí dosud získané čtyři miliony eur (100 milionů korun) na nákup dělostřelecké munice, které má Ukrajina nedostatek.

Kabinet premiéra Roberta Fica (Směr) po loňském nástupu k moci zastavil dodávky vojenského materiálu ze státních zásob a nepřipojil se ani k české iniciativě na nákup munice pro Ukrajinu.

Za peníze ze slovenské sbírky bude několik vagonů s dělostřeleckými granáty pro Ukrajinu

Evropa

Výběr článků

Načítám