Hlavní obsah

Bez vydatné snídaně nezhubnete

Novinky, Karolina Zarzycká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že polévka je grunt, věděly již naše babičky a všichni jsme toto okřídlené rčení několikrát slyšeli. Zapomínat na vydatnou snídani a domnívat se, jak tím jsme prospěšní zdraví, však neplatí dvojnásob. Snídat bychom měli i v případě, že po ránu necítíme hlad. Snídaně totiž představuje start do nového dne a do značné míry rozhoduje, jak bude úspěšný.

Foto: Profimedia.cz

Vydatná snídaně může předurčit kvalitu nadcházejícího dne.

Článek

Když se ráno nenajíme, organismus jede celé dopoledne na rezervy. Proto energií šetří a metabolismus se zpomaluje, což je při redukčním režimu nežádoucí. Navíc je prokázáno, že pravidelný stravovací režim je spojen s menším rizikem přejídání v průběhu dne, s lepší koncentrací, výkonností a ve svém důsledku i s lepšími studijními nebo pracovními výkony.

Jak by měla vypadat správná snídaně

Někdo dává přednost sladké variantě, někdo slané, obojí může být vhodné. „Snídaně má tvořit čtvrtinu denního příjmu energie, a to jak při redukční dietě, tak v případě zdravého stravování pro udržení váhy. Měla by obsahovat zejména lehce stravitelné bílkoviny, zdravý tuk, komplexní sacharidy a vlákninu. Správná snídaně zasytí alespoň na tři hodiny, potom následuje lehká svačina, a pak teprve oběd,“ říká odbornice na zdravé stravování Kristýna Galová.

Foto: Profimedia.cz

Společnou snídaní s potomky si rodina upevňuje vztah.

Vydatná snídaně může obsahovat například celozrnné pečivo, jež je vhodné doplnit sýrem, šunkou nebo nízkotučným bílým jogurtem s ovocem. Mezi další vhodné potraviny patří například troška ořechů nebo olejnatých semen (loupaná slunečnice, lněná a sezamová semínka), tvaroh či libovolná zelenina.

Kdo má rád cereálie, nechť při redukční dietě volí celozrnné a neslazené. Je vhodné se vyhnout obyčejným lupínkům z bílé mouky a cukru i kukuřičným lupínkům, ty se nehodí nejen pro redukční dietu, ale ani pro zdravý životní styl.

„Někdy není snadné si opět navyknout na pravidelnou snídani. V tom případě doporučuji začít s menšími porcemi. Vhodný je například kelímek jogurtu s malým kouskem pečiva. Postupně si tělo zvykne na pravidelný ranní režim, a pak je možné si dát například celozrnný rohlík se sýrem nebo šunkou a zeleninou. Někdy však pomůže jen snížení energetického příjmu před spaním,“ vysvětlila Kristýna Galová z brněnského institutu Kompliment.

Jaké zvolit tekutiny

Je třeba nahradit také ztráty tekutin během noci, a to nejlépe vodou, bylinkovým, bylinkovo-ovocným nebo zeleným čajem. Černý čaj a káva nejsou řazeny do příjmu tekutin, protože působí diureticky.

Foto: Profimedia.cz

Je možné si je dát v rámci snídaně nebo kdykoli během dne, ale pak je potřeba doplnit pitný režim o to větším množstvím vhodných tekutin. Kdo se snaží zhubnout,měl by počítat i kostky cukru či mléka, neboť oboje zvyšuje energetickou hodnotu nápoje.

Tipy na zdravou snídani
Celozrnné pečivo s jarní pomazánkou (5 porcí)
250 g měkkého nízkotučného tvarohu, 200 g tofu natura, 100 g papriky, 100 g salátové okurky, 150 g mrkve, 100 g červené řepy – vařené nebo sterilované, jedna jarní cibulka s natí
Papriku, cibulku a propláchnutou a okapanou řepu nakrájíme nadrobno, okurku i mrkev nastrouháme na hrubém struhadle. Tofu nastrouháme na jemném struhadle nebo rovnou rozmixujeme s tvarohem najemno. Všechny ingredience pak lehce promícháme, dochutíme solí a pepřem. Pokud je pomazánka příliš hustá, přidáme bílý jogurt podle potřeby.
Celozrnný chléb s cuketovou pomazánkou
strouhaná cuketa, česnek, sýr feta, sůl
Dušenou strouhanou cuketu smíchejte s rozetřeným česnekem a se sýrem feta, dochuťte solí.
Cereálie s ovocem
Porce cereálií (cca 30 g ovesných vloček nebo neslazeného műsli) + nízkotučný tvaroh / bílý jogurt / acidofilní mléko / kefír + např. půl strouhaného jablka
Všechny přísady smíchejte dohromady. Dobrou chuť!

Reklama

Související články

Pohyb napomáhá redukci váhy dokonce třikrát

Když chceš zhubnout, musíš se hýbat. Kolikrát to ti, již se snaží o snížení své hmotnosti, slyšeli. Lehce se to radí, ale při sedavém způsobu zaměstnání je...

Paleorežim léčí a pomáhá s hubnutím

Svět zaplavují nové a nové diety využívající nejnovějších vědeckých výzkumů a přitom existuje dieta, která je pro náš organismus naprosto přirozená. Pravěká...

Výběr článků

Načítám