Hlavní obsah

Jógalates aneb Budujte sexy křivky při stejném cvičení jako Madonna

Novinky, das

Jógalates propojuje silovější cvičení pilates s pozicemi a principy jógy, díky čemuž lze vybudovat nejen štíhlé a pružné tělo, ale zároveň zklidnit mysl a zmírnit stres. Možná i to je jeden z důvodů, proč je toto cvičení tak oblíbené mezi slavnými. Jednou z největších propagátorek jógalates je například zpěvačka Madonna.

Foto: Profimedia.cz

Jógalates

Článek

„Jógalates patří mezi velmi zdravé a bezpečné cvičení, jež lze doporučit i jako prevenci civilizačních bolestí páteře vyrovnávající svalové disbalance vzniklé jednostranným přetěžováním,“ vysvětluje zakladatelka a instruktorka jógy Věra Vojtěchová z Domu Jógy v Praze.

Již během první lekce se svaly zbavují nadměrného napětí, tělo čerpá energii a zbavuje se nadměrného stresu.

Důležité posílení středu těla

Předností jógalates je i to, že se při tomto cvičení posiluje tzv. core, tedy střed těla, čímž pomáhá zajistit správné držení těla a vytváří stabilitu pro všechny ostatní pohyby. Pomáhá tak předcházet zraněním a nerovnováze nestabilního trupu.

„I proto posilováním středu těla můžete odstranit potíže s bolestmi zad, krční páteře, ale i kyčlí, kolen a ramen,” upozorňuje trenérka fitness centra pro ženy Kateřina Hollerová.

Lidé se silným středem těla mají navíc i větší sílu, vytrvalost a často i hezky vytvarované břišní svaly. „Řada lidí se marně snaží o vybudování sixpacku (tzv. buchet neboli břišních svalů) nonstop posilováním břišních svalů. Pokud jim ale chybí silný střed těla, který je základem pro každý sport, žádné sebedokonalejší cviky jim nepomohou,” upozorňuje Hollerová.

Zásadní je naučit se správně dýchat

Pro efektivní posilování středu těla a břišních svalů je dýchání naprostý základ. Naučit se správně dýchat však vyžaduje mnoho času a trpělivosti.

„Stejně jako u jiných druhů jógy se i při lekci jógalates zaměřujeme na dýchací techniku. Mimo to je hlavní důraz kladen na ideální zapojení hlubokého stabilizačního systému páteře, což je souhra hlubších vrstev svalů, a na celkové protažení a narovnání,“ vysvětluje Vojtěchová.

Při jógalates se člověk koncentruje pouze sám na sebe a na to, aby daný cvik zvládl. Cílem je odstranit z mysli běžný denní šum myšlenek a starostí.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Cviky pro unavené nohy

Problémy s unavenýma, bolavýma nebo otékajícíma nohama můžete zmírnit pomocí cviků, které vám nabízíme.

Výběr článků

Načítám