Hlavní obsah

Posílení středu těla by mělo být základem každého cvičení

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hluboké svalstvo středu těla neboli také core by mělo být aktivní předtím, než začnete s jakýmkoliv jiným cvičením. Právě toto svalstvo je zodpovědné za správné držení těla a stabilizaci páteře, a pokud ochabne, způsobuje nejrůznější bolesti zad či kloubů.

Posílení středu tělaVideo: Novinky

 
Článek

Střed těla nebo také hluboký stabilizační systém se skládá z příčného břišního svalu, šikmých břišních svalů, pánevního dna, bránice a antagonistických vzpřimovačů páteře, tvořící spodní část zad. Posílením těchto svalů se zlepšuje držení těla, stabilita, koordinace pohybů a výrazně se snižuje riziko zranění během fyzické aktivity.

Pokud toužíte zvyšovat své fyzické výkony, a to bez ohledu na to, jaký děláte sport, pak se bez silného středu těla jednoduše neobejdete. Je-li hluboký stabilizační systém páteře oslabený, tělo v obranné reakci před úrazy zablokuje rozvoj síly a svalů.

Osobní trenér a výživový specialista Radek Pajič z Bomton Power Concept vám ve videu představí jednoduché cviky pro posílení středu těla. Tzv. core trénink nemusí být příliš dlouhý. Důležitá je intenzita a správné držení těla.

1. Stoleček

Začínáme na čtyřech, kdy dlaně položíme v pravém úhlu pod ramena, kolena pod kyčle, tak aby to bylo příjemné. Kolena poté zvedneme cca 5 cm nad zem. Páteř by měla být stále v prodloužení, neprohýbáme se v zádech a hlavu přitiskneme mírně k hrudi. Poté pocitově tlačíme kolena jakoby k rukám. Celou dobu přitom prodýcháváme. Cvik provádíme 20-30 vteřin, postupně si můžeme přidávat.

2. Prkno na předloktí

Lokty dáme pod ramena, ruce na malíkovou hranu. Páteř držíme v prodloužení. Vydržíme 10-30 vteřin.

3. Prkno s dynamikou 

Dynamicky střídáme prkno z předloktí na prkno z dlaní. Důležité je stále držet páteř v prodloužení. Pokud cvik zvládneme, pak můžeme zkoušet různé alternativy cviku, kdy například máme jednu ruku na předloktí, druhou na dlani a k tomu přidáváme u nohou jumping jacky (skoky do roztažení).

Reklama

Výběr článků

Načítám