Hlavní obsah

Cviky pro unavené nohy

Právo, Dagmar Jackson a Petr Veselý

Problémy s unavenýma, bolavýma nebo otékajícíma nohama můžete zmírnit pomocí cviků, které vám nabízíme.

Foto: Petr Horník, Právo

Pravidelným cvičením viditelně zlepšíte stav svých chodidel.

Článek

Úvodem je třeba zmínit, že pravidelné cvičení je sice výborné, ale samo o sobě nestačí.

Bolavým a otékajícím nohám obvykle také uleví:

  • Když chodíme ve zdravé obuvi a volném oblečení. 
  • Nohy každý den na několik minut zvedneme nahoru. 
  • Masírujeme je. 
  • Pouštíme na ně proud vody, střídavě teplé a studené. A vyhneme se horkým koupelím. 
  • Chodíme bosi. Chůze naboso pomáhá korigovat řadu menších problémů a bývá i výbornou prevencí některých potíží.

Obuví vhodnou pro naše zdraví určitě nejsou boty na vysokých podpatcích, vietnamky, případně boty bez kvalitní výstelky. S jejím výběrem vám může pomoci podiatr, který vám do nich navíc udělá vložky na míru. Dále vás upozorní na vaše vady. Správné boty jsou důležité zejména pro lidi, kteří v práci hodně stojí nebo chodí.

Otékání nohou může způsobit kromě této jednostranné zátěže také strava s vysokým obsahem soli nebo hormonální výkyvy. Otoky bývají často projevem potíží s návratem žilní krve, někdy i s lymfatickým systémem, ledvinami nebo se srdcem. Je dobré to konzultovat se svým lékařem.

Smysl má používat i dřevěné válečky na masáž chodidel. Koupíte je v různých velikostech a tvarech. Můžete použít rovněž dřevěný váleček na těsto. Položte jej na podlahu a celým chodidlem po něm přejíždějte sem tam a tlačte dolů. S každou nohou cvičte 5–10 minut. Věnujte přitom pozornost klenbě nohou. Zmírníte únavu a křeče v klenbě.

Pravidelným cvičením následujících cviků viditelně zlepšíte stav svých chodidel a zmírníte dlouhotrvající potíže s nimi, nebo se jich úplně zbavíte.

První cvik

A. Postavte se bosí s nohama mírně od sebe. Zhoupněte se dvacetkrát na špičky a zpět.

Foto: Petr Horník, Právo

B. Udělejte dvacet kroků po špičkách.

Foto: Petr Horník, Právo

C. Pak dvacet kroků po patách.

Foto: Petr Horník, Právo

D. A nakonec dvacet kroků po vnější hraně chodidel.

Foto: Petr Horník, Právo

Druhý cvik

Lehněte si na záda. Zkřižte ruce pod hlavu, zvedněte nohy a držte je u sebe. Chodidly udělejte deset kroužků na jednu stranu a deset kroužků na druhou stranu.

Foto: Petr Horník, Právo

Třetí cvik

Pak opřete chodidla o paty. Zvedněte prsty u nohou a široce je protáhněte. Potom tlačte palce a ostatní prsty směrem dolů a sevřete je dovnitř. Opakujte desetkrát.

Foto: Petr Horník, Právo
Foto: Petr Horník, Právo

Pravidelným cvičením viditelně zlepšíte stav svých chodidel.

Čtvrtý cvik

Stále ležte na zádech. Zvedněte levou nohu nahoru, koleno mějte úplně protažené. S takto protaženou nohou dělejte malé kmity dopředu a dozadu. Opakujte desetkrát.

Pak nohou pohybujte v malém kruhu směrem ven. Opakujte desetkrát. A totéž udělejte směrem dovnitř. Také to opakujte desetkrát. Nakonec nohu vytřeste. Potom si krátce odpočiňte a celou sérii cviků proveďte s pravou nohou.

Foto: Petr Horník, Právo

Pátý cvik

Na tento cvik budete potřebovat složenou osušku, případně židli či zeď jako oporu. Pravé chodidlo máte mimo srolovaný ručník, levé chodidlo na něj položte a patu přitom opatrně dejte na zem. Nohu zcela natáhněte, aniž byste napínali svaly stehna.

Když si na tuto pozici zvyknete, udělejte pravou nohou, která je stále mimo ručník, malý krok dopředu. Tělo udržujte v jedné linii s protahující se nohou, váhu pánve pak držte nad protahující se nohou. Pokud se váš trup začne hýbat dopředu, posuňte pravou nohu mírně dozadu. Vydržte v protažení alespoň po dobu 60 sekund. Potom cvik opakujte s druhou nohou.

TIP: Když je pro vás protažení příliš intenzivní, použijte tenčí ručník.

Foto: Petr Horník, Právo

Šestý cvik

Postavte se, natáhněte pravé chodidlo za sebe a postavte ho na prsty. Trup máte vzpřímený. Pokud přední část pravého chodidla hodně natáhnete, bude mít kotník sklon se rolovat do strany. Udržujte ho proto ve správné pozici tak, abyste měli váhu rovnoměrně rozloženou přes celou přední část chodidla.

Je normální, že se při tomto cviku objeví křeče. Začněte s protahováním v malých výdržích a postupně délku protažení zvětšujte. Cvik také můžete dělat vsedě, jde o jeho lehčí variantu.

Po celém tomto cvičení je dobré si lehnout na zem, natáhnout nohy a opřít si je o zeď. Unaveným a otékajícím nohám tak na chvíli ulevíme.

Foto: Petr Horník, Právo
Foto: Petr Horník, Právo
Foto: Petr Horník, Právo

Správně

Foto: Petr Horník, Právo

Špatně

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám