Hlavní obsah

Potraviny, které vás zahřejí a organismu dodají ty správné živiny

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě donedávna plnily naše talíře saláty, tropické citrusy nebo banány a další ovoce. Ačkoli je v dnešní době velmi jednoduché naložit si na talíř na podzim i v zimě typicky letní potraviny, vhodnější je uzpůsobit jídelníček právě nadcházejícímu podzimu.

Foto: Profimedia.cz

Jídelníček je zapotřebí přizpůsobit nadcházejícímu podzimu.

Článek

„V zimě je lepší vyhnout se studeným zeleninovým salátům, zeleninu raději tepelně upravit a dopřávat si co nejvíce lokálních a sezónních potravin. A to i přesto, že si v dnešní době můžeme díky konzervačním metodám dopřát prakticky cokoli,“ radí Ing. Monika Bartolomějová, hlavní nutriční specialistka Světa zdraví a dodává, že na podzim nastává čas na dušení, pečení nebo přípravu teplých polévek.

Zůstat u ryze letního jídelníčku by mohlo mít za následek, že si tělo začne teplo a energii hledat jinde. Třeba v nezdravých a sladkých jídlech. Odpoutání se od tradic a přírodních zákonů s sebou nese také velké množství problémů a civilizačních chorob.

„Do jídelníčku tedy zařaďte potraviny teplejší a výživnější, např. houby, oříšky, semínka, nebo vejce, dále koření, jako je skořice, hřebíček, zázvor, chilli apod. Chcete-li sportovat, je nutné mít dostatek energie pro hubnutí a tvoření svalů,“ doplňuje hlavní trenérka fitness center pro ženy Contours Mgr. Kateřina Hollerová.

Ovesné vločky

Obsahují spoustu vlákniny, rostlinných bílkovin a dalších významných živin. „Mezi ně patří např. beta-glukany, což jsou sacharidy, které dokážou snížit hladinu špatného cholesterolu až o 10 %,“ vysvětluje Ing. Monika Bartolomějová. Ideální jsou proto například obilné kaše z ovesných vloček.

„Když už zmiňujeme obilné kaše, je možné připravovat také kaše z jáhel, špaldy, rýže, pohanky nebo quinoy. Hodí se zvláště na snídani, protože zasytí, zahřejí a obsahují spoustu živin,“ dodává Bartolomějová.

Růžičková kapusta

Její hlavní výhodou je posílení imunitního systému, což je v chladných dnech k nezaplacení. Kromě toho patří mezi účinné antioxidanty. Obsahuje totiž vysoké množství vitamínu C.

„Kromě vitamínů a minerálních látek je i výtečným zdrojem vlákniny. Jejím problémem je však nadýmavost,“ varuje odbornice a dodává, že proto není doporučována lidem po operacích, kojícím ženám nebo lidem se zažívacími potížemi. „Nadýmavost lze ale snížit dušením kapusty a kombinací s vhodným kořením, například s kmínem, koriandrem nebo zázvorem.“

Nicméně po vaření lze konzumovat tuto zeleninu jen v omezeném množství. Obsahuje totiž kromě velmi příznivých látek, jako je draslík, mangan, vitamín B1 a vláknina, také síru. Síra sice velmi prospívá naší kráse, jelikož zabraňuje lámavosti nehtů a vlasů, zvyšuje jejich lesk a také je důležitá pro tvorbu kolagenu, ale při vaření se proměňuje v anorganické substance, které mohou ve větším množství tělu škodit.

Chilli papričky

Pálivá složka chilli, kapsaicin, nerozpálí pouze chuťové buňky, ale nasytí vitalitou i obranyschopnost vašeho těla. Po konzumaci chilli organismus produkuje více lymfocytů, tedy bílých krvinek, chránících tělo před infekcemi.

Kromě toho, že jsou výborným zdrojem vitamínu C, chilli papričky obsahují i hodně betakarotenu – provitamínu, který se v těle mění na vitamín A. Ten je nezbytný pro zdraví sliznic, zraku, pokožky nebo močových cest. I obsah železa v nich je poměrně vysoký, takže jsou vhodné i pro ty, kteří trpí chudokrevností. Železo zabraňuje i únavě, ke které je tělo především během chladných a pochmurných zimních měsíců náchylné.

Kapsaicin může také za zrychlení metabolismu a produkci tepla v těle, čímž spouští i proces napomáhající spalování tuků. Zároveň ale také zlepšuje náladu, snižuje bolestivost a podporuje produkci endorfinu, tedy hormonu štěstí.

„Na trhu je dnes k sehnání více druhů papriček, každý si tak musí mezi nimi vybrat ty, které vyhovují jeho chutím a schopnosti tolerance pálivosti. Například chuťově skvělé habanero je obecně až moc pálivé, jalapeňo a klasické chilli zase občas nemají míru pálivosti konzistentní,“ vysvětluje Vojtěch Havránek ze společnosti Titbit.

Dýně

Jakákoli dýně je doslova zásobníkem betakarotenu a zároveň i skvělým zdrojem důležitých vitamínů skupiny B, které jsou nezbytné pro správné fungování metabolismu. Přesto se stále spousta lidí této typicky podzimní zelenině vyhýbá.

„Lze ji připravovat naslano i nasladko, vařit, péct nebo restovat, je dobře stravitelná v polévkách, jako pyré, přidávat ji můžete třeba i do rizota nebo kuskusu,“ radí Bartolomějová. Nehledě na to, že obsahuje důležitou vlákninu, která pomáhá správnému zažívání.

Červená řepa

Velmi typická podzimní potravina, která při správném skladování vydrží několik týdnů. „Z červené řepy můžete připravit klasický boršč, který je bohatý na vitamíny a minerální látky, můžete ji vařit, péct, odšťavnit, připravit placky, ideální je kombinace naložené červené řepy, medu a kozího sýra nebo ji můžete společně s další kořenovou zeleninou použít jako přílohu k pečenému masu,“ doporučuje odbornice na výživu.

Je bohatým zdrojem draslíku a vitamínu C. Bulva červené řepy zároveň také obsahuje velké množství vlákniny, ale pozor na nezanedbatelné množství sacharidů. „Zvláště diabetici by si tak na konzumaci většího množství řepy měli dát pozor,“ varuje odbornice.

Batáty

Sladké brambory obsahují hodně škrobu, cukrů a vody, z vitamínů především C, B6 a betakaroten. Zanedbatelný není ani obsah draslíku. Mají přibližně dvojnásobek energie než naše běžné brambory. Přesto je možné zařadit je i do redukční diety, vyskytuje se v nich totiž kyselina chlorogenová. Ta urychluje metabolismus, mírně snižuje vysoký krevní tlak, hladinu cholesterolu, napomáhá regeneraci a očistě organismu.

Jablka

„Jablka jsou na podzim ideální, mají nízký obsah energie a vysoký obsah vlákniny, zvlášť když je budete konzumovat i se slupkou. Obsahují pektin, rozpustnou vlákninu, která se podílí na snižování cholesterolu,“ vyjmenovává klady jablek Bartolomějová.

V opravdu chladných dnech se nemusíte vyhýbat ani pečeným jablkům – zahřejete se a zároveň budete mít pocit, že si dopřáváte něco pořádně sladkého.

Švestky

Jsou zásobárnou vitamínů skupiny B, vitamínu E, draslíku, fosforu, vápníku, železa, mědi, zinku a vlákniny. „Ne nadarmo jsou švestky považovány za účinného pomocníka při problémech se zácpou. Užitečné jsou na podporu činnosti střev, hubnutí a při boji proti stresu,“ vyjmenovává další vlastnosti nutriční specialistka.

Fazole a další luštěniny

Jde o dobrý zdroj draslíku, zinku a dalších nejen na podzim důležitých minerálních látek. Obsahují také hodně vitamínu B a bílkovin důležitých k tvorbě „lidských bílkovin“.

„Jedna porce fazolí každý den dokáže snížit hladinu cholesterolu, stabilizovat hladinu krevního cukru a také snížit krevní tlak,“ upozorňuje odbornice s tím, že také aktivují v pozitivním slova smyslu zažívací trakt.

Kapusta

Jde o silný antioxidant, který obsahuje draslík a vitamín C. Právě kombinace všech důležitých vitamínů a minerálních látek při pravidelném pojídání kapusty oddaluje proces stárnutí, bojuje proti rakovinovému bujení, snižuje cholesterol a podporuje imunitní systém.

Reklama

Výběr článků

Načítám