Dánští vědci se pokusili objasnit tzv. francouzský paradox. Tedy proč obyvatelé země Galského kohouta konzumují hodně tučných sýrů, ale přesto patří mezi nejštíhlejší národy v Evropě. Zřejmě proto, že sýry pomáhají nastavovat takovou střevní mikroflóru, která omezuje vstřebávání tuků do těla a urychluje metabolismus.

Vědci z Kodaně a Aarhusu srovnali vzorky moči a výkalů u patnácti osob. Část z nich konzumovala sýr, část žádné mléčné výrobky nejedla. Osoby, které konzumovaly sýry, měly jinou střevní mikroflóru a také vyšší obsah kyseliny máselné, která má protizánětlivé účinky a urychluje metabolismus.

„Kyselina máselná za určitých okolností zlepšuje metabolismus, udržuje nízký obsah tukových zásob v těle a brání vzniku obezity,“ tvrdí dánští vědci.

Právě zvýšený obsah kyseliny máselné ve střevech a moči související s konzumací sýra zřejmě vysvětluje francouzský paradox. Tedy že lidé konzumující velké množství sýrů – byť tučných – mohou být stále štíhlí.