Hlavní obsah

Bylinky a koření, které ovlivňují chuť k jídlu

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stále pochybujete o vhodnosti koření a bylin při hubnutí? Je známá věc, že obojí může podpořit spalování nebo utlumit chuť k jídlu. Někteří odborníci říkají, že koření používané především v indické a asijské kuchyni urychluje metabolismus, potlačuje chuť k jídlu, a dokonce může zastavit a potlačit růst tukových buněk.

Foto: Profimedia.cz

Pampeliška už dávno není otravným plevelem. Má totiž spoustu zdravotních benefitů.

Článek

Kajenský pepř

Kapsaicin, látka obsažená v paprikách, je to, co jim dodává pálivou chuť. A to je také to, co mnoha lidem může pomoci v boji proti nadváze a obezitě, neboť snižuje příjem kalorií a hladinu krevních tuků. „Kapsaicin může pomoci přeměnit tuk na teplo,“ říká doktorka Marilyn Glenvillová, odbornice na výživu pro Daily Mail.

Ženšen

Základ korejské a čínské kuchyně – ženšen – lze koupit čerstvý ve specializovaných prodejnách nebo jako potravinový doplněk. „Bylo prokázáno, že ženšen zvyšuje energetické hladiny a podporuje rychlejší fungování metabolismu. Existuje spousta druhů ženšenu, ale pro ženy je vhodný zejména ten sibiřský. Je také vhodný a účinný jako přírodní doplněk stravy v boji proti únavě, stresu a napětí,“ doporučuje Glenvillová.

Skořice

Skořice se hojně používá v oblíbených sladkých pokrmech, ale málokdo ví, že je taky skvělým prostředkem, jak „nakopnout“ metabolismus. „Studie ukazují, že skořice pomáhá snižovat hladinu glukózy v krvi a zlepšuje inzulínovou rezistenci u pacientů s diabetem typu 2,“ upozorňuje odbornice na výživu.

Pampelišky

Pro někoho nepříjemný plevel, pro zasvěcené lék na nadýmání a zažívací problémy. Pampelišky obsahují vlákninu, která navozuje pocit sytosti a tak kontroluje chuť k jídlu. Ale má i další skvělé vlastnosti. Listy obsahují vitamíny, například: A, C, D a B-komplex. Jsou bohaté na minerály – železo, hořčík, zinek, draslík, mangan, měď, vápník, bor a křemík. „I proto jsou pampelišky vhodné pro ženy, které procházejí menopauzou,“ říká expertka na výživu a doporučuje si z nich uvařit čaj nebo je použít do nádivky.

Kurkuma

Žluté koření je to, co dává kari jeho sytě žlutou barvu. Jeho aktivní složkou je kurkumin, a ačkoliv průzkumy neukázaly, že to je přesně ona složka, která pomáhá při hubnutí, myšlenka je taková, že může pomoci zastavit opětovný růst tukových buněk poté, co dotyčný shodil na váze. „To je užitečná informace pro ty, kteří se snaží udržet váhu po hubnutí,“ dodává Glenvillová.

Zázvor

Zázvor má stejné termogenní účinky jako kapsaicin, což přispívá k větší aktivitě spalování tuků. Zkuste proto několik plátků kořene zázvoru uvařit ve vroucí vodě jako čaj. Můžete jej pít teplý, jakožto podporu trávení, nebo vychladit a s přidáním limetek si vychutnat domácí zázvorovou limonádu.

Reklama

Související témata:

Související články

Bylinková zahrádka v kuchyni

Čerstvé bylinky jsou vítanou součástí moderní kuchyně. Pěstovat je můžeme sami, ať už na zahradě, na balkóně či v bytě.

Výběr článků

Načítám