Hlavní obsah

Bylinková zahrádka v kuchyni

Právo, Gisela Růžičková

Čerstvé bylinky jsou vítanou součástí moderní kuchyně. Pěstovat je můžeme sami, ať už na zahradě, na balkóně či v bytě.

Foto: BONAMI.CZ (2x)

Květináče Mini Planter Emsa (259 Kč/ks) užijeme i v interiéru na okrasné květiny či bylinky. Jejich barvy je rovněž předurčují k tomu, aby rozsvítily místnost, zahradu nebo balkón. Rozměry 15,5 x 22/14 cm, objem 1,4 l.

Článek

Bylinky se dají používat čerstvé, sušené i zmrazené. Proto když je nestihneme zpracovat, můžeme je skladovat poměrně dlouho suché nebo dát do mrazáku.

Využijeme je v kuchyni, jako koření při přípravě salátů, polévek i hlavních jídel, ale hodí se také do mixovaných nápojů nebo koktejlů.

Foto: HORNBACH

V kuchyňské bylinkové zahrádce nesmí chybět máta, bazalka, meduňka, pažitka ani rozmarýn.

Mnohé z nich používáme k přípravě léčivých čajů. Mají totiž nenahraditelné léčivé účinky a jsou hojně využívány jak v alternativní, tak v moderní medicíně.

Můžeme je ale také pouze usušit a nechat provonět náš byt, dům či šatnu. Proč si tedy neudělat bylinkovou zahrádku přímo v kuchyni, abychom tak měli bylinky neustále po ruce?

Začínáme s pěstováním

Ideální období pro výsev je začátek jara, kdy se prodlužují dny a zvyšuje se množství slunečního svitu.

Při pěstování bylinek podomácku je důležité vybrat si vhodnou nádobu a místo. Odborníci doporučují kupovat již předpěstované bylinky, ne ale ty, které jsou určené spíš k okamžité spotřebě. Často totiž bývají vysazeny v nekvalitním pěstebním substrátu a mohou být napadeny plísní. Bylinky proto nakupujeme jen v dobré kondici!

Koupíme zeminu s přídavkem rašeliny, která je dobře propustná a bohatší na živiny než zemina na záhonech. Pro bylinky je vhodné i organické hnojivo v bio kvalitě, kterým hnojíme podle potřeby jednou za 2 týdny.

Potřebujeme i drobné zahradnické náčiní, jako jsou zahradnické nůžky, lopatka i sázecí kolík.

Bylinky nejsou na péči zdaleka tak náročné jako ostatní pokojové rostliny, ale vybereme jim vhodné místo.

Foto: BONAMI.CZ

Sada květináčů s podnosem (3 kusy za 559 Kč) značky Garden Trading je jednoduchá, čistě krásná a plně praktická. Hodí se do venkovského i městského bytu. Materiál kov, rozměry 10 x 44 x 15 cm.

Slunce má ráda mateřídouška, šalvěj, oregano, rozmarýn, levandule a meduňka. Stín nebo polostín dobře snáší máta, šťovík, kerblík a libeček.

Zálivka jen střídmá

Bylinky pěstované doma zaléváme často, ale méně – neměly by být suché, ani stát ve vodě. Vespod nádoby proto vytvoříme vrstvu z hrubšího písku nebo štěrku. Tím zajistíme dostatek vzduchu pro kořeny a zabráníme trvalému podmáčení. Bylinky pravidelně sklízíme a zaštipujeme.

Zásady pro bylinky

Sklízejte bylinky, pokud možno, těsně před použitím. Zalévejte mírně, ideálně ke kořenům, nikoli z vrchu květináče. Odstřihávejte vždy celé výhonky, nikoli samotné listy.

Rostliny tak zůstanou déle hezké. Kupujte bio kvalitu. K dispozici jsou bylinky, hnojiva i samotný substrát FloraSelf.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám